Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

 • Az OTP Bank és a MOL 6-6 millió forinttal ösztönzi Magyarország középiskoláit, hogy csatlakozzanak az „Élő Bolygónk” elnevezésű kezdeményezéshez
 • Az összeget azok között az iskolák között osztják majd szét, amelyekből az iskolai diáklétszámhoz viszonyítva a legnagyobb arányban csatlakoztak az Élő Bolygónk éghajlatvédelmi akcióhoz
 • Az így elnyert összeget az intézményeknek fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztésre kell majd fordítaniuk

Budapest, 2015. október 8. - Az OTP Bank és a MOL az egyik tokaji középiskola hétfői felhívását követően úgy döntött, hogy 6-6 millió forinttal ösztönzi Magyarország középiskoláit, hogy a párizsi klímacsúcs előtt, az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlődés ügyének oktató-nevelő munkájukban nyomatékot adva, csatlakozzanak az „Élő Bolygónk” elnevezésű kezdeményezéshez. A régió és hazánk meghatározó vállalataként az OTP Bank elkötelezett híve a pénzügyi és környezeti tudatosságra nevelésnek, a MOL pedig a természettudományok megismertetése mellett kiemelt figyelmet fordít a fenntartható fejlődést szolgáló akciókra.

Október 5-én a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola vezetése Áder János köztársasági elnök látogatásakor a sajtó nyilvánossága előtt számolt be arról, hogy intézményük milyen módon tette pedagógiai programja részévé a környezettudatos nevelés meghatározó kérdéseit, valamint arról, hogy az iskola közössége miként csatlakozott az Élő Bolygónk akcióhoz. Molnárné Tóth Erika igazgatónő egyúttal országos felhívással fordult a többi középiskolához, arra kérve az intézmények vezetőit, tanárait, diák- szülői közösségeit, hogy a párizsi klímacsúcs előtt a www.elobolygonk.hu honlapon leadott klímavoksukkal ők is álljanak az első világméretű éghajlatvédelmi akció mellé.

A MOL és az OTP Bank e felhívást követően döntött úgy, hogy cégenként 6-6 millió forintot ajánlanak fel a középiskolai kezdeményezés támogatására. A felajánlás célja, hogy motiválják Magyarország középiskoláit a csatlakozásra. Az összesen 12 millió forint összeget azok között az iskolák között osztják majd szét, amelyekből az iskolai diáklétszámhoz viszonyítva a legnagyobb arányban csatlakoztak az Élő Bolygónk éghajlatvédelmi akcióhoz. Az első helyezett 6 millió, a második helyezett 4 millió, a harmadik helyezet középiskola pedig 2 millió forint támogatásban részesül. Az így elnyert összeget az intézményeknek fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztésre kell majd fordítaniuk, a pályázat részleteiről a középiskolák közvetlen tájékoztatást kapnak a következő hetekben.

Áder János májusban jelentette be, hogy Magyarország is szerepet vállal a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök, Al Gore által elindított nemzetközi Élő Bolygónk kampányban. A kezdeményezés célja, hogy egymilliárd ember támogató online aláírásával nyomást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek még nem ismerték fel a klímavédelem jelentőségét. A májusban indított www.elobolygonk.hu oldalon eddig több mint 100.000 regisztráltak Magyarországon.

A klímavédelmi akció támogatása mellett az OTP Bank és a MOL saját dolgozóit is az Áder János köztársasági elnök által támogatott kezdeményezésben való részvételre bíztatja.

További információk:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Élő Bolygónk kampányról

Az Élő Bolygónk kampány célja, hogy az idén decemberben Párizsban rendezendő, sorsfordító klímacsúcson olyan döntés szülessen, amellyel az emberiség meg tudja fékezni az egyre fenyegetőbb klímaváltozást, hogy képes legyen tovább csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában, ezért Al Gore nemzetközi kampányában vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze online aláírás formájában. A környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök –kezdeményezéséhez Magyarország is csatlakozott, Áder János köztársasági elnök kiemelt támogatásával.

Szakértők szerint az emberi tevékenységeknek, az új technológiáknak „köszönhetően” a klímaváltozás már olyan mértékben felgyorsult, hogy radikálisan csökken a sarki jégtakaró, ez pedig éhezéssel, majd végül kihalással fenyegeti az ott élő állatokat, illetve az óceánok emelkedő vízszintje elöntéssel fenyegeti az alacsonyabban fekvő, lakott területeket. Hamarosan eltűnhetnek a gleccserek is, így minden bizonnyal a Kilimandzsáró híres hósipkája is. Azt hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, mi sem bizonyítja jobban, hogy Pekingben a lassan elviselhetetlen mértékű szmog miatt már évek óta nem bújik elő a Nap. Al Gore szerint „Mindenünk megvan a válság megoldásának elkezdéséhez, talán csak a cselekvési szándék hiányzik. De a tenni akarás maga is egy megújuló erőforrás”. Bővebb információk a kampányról: http://www.elobolygonk.hu/

A MOL és az OTP Bank a jövőtudatos gondolkodásért

Az OTP Bank és a MOL számára kiemelten fontos a felelősségvállalás és a jövőtudatosságra való nevelés:

Az OTP Banknál e cél elérésében kiemelt szerepelt tölt be az OTP Fáy András Alapítvány, mely feladatának tekinti a jövő nemzedékének felkészítését a pénzügyi és a környezeti tudatosságra. Az alapítvány három éve nyitotta meg az OK Oktatási Központot, amelynek programjai határon innen és túl is egyre több diáknak segítenek eligazodni a pénzügyi világban. A hitelintézet a kampány támogatásával nem csak anyagilag, hanem élén az OK Oktatási Központtal tevékenyen is hozzájárul a következő hetekben ahhoz, hogy minél több iskolához, diákhoz és szülőhöz jusson el a felhívás, minél több online aláírással tudja Magyarország bizonyítani, hogy a klímaváltozás ügye érdekében képes az összefogásra.

Felelős vállalatként a MOL is számos kezdeményezéssel támogatja a fenntarthatóságot és a jövőtudatosságot elősegítő gondolkodást, életmódot. Így például a MOL által támogatott, 2006-ban indult Zöldövezet Program hatására eddig közel 300 kisközösség, mintegy 20 ezer ember fogott össze Magyarországon, és összesen 1,5 millió négyzetméter területet tettek környezetbaráttá, valódi zöld, közösségi térré. Közel 100.000 fa, virág és cserje települt csak e programnak köszönhetően. A MOL használt sütőolaj-gyűjtő akciójának köszönhetően pedig eddig több mint 500 tonna folyékony háztartási hulladéktól kíméltük meg környezetünket. A MOL is hisz abban, hogy diákjainkat gyermekeinket, minél hamarabb kell a természet, ezen belül a természettudományok felé fordítani, így több versenyt, programot indított e cél érdekében.

 • A Dunai Finomító 50 éve az ország gazdaságának a motorja
 • A százhalombattai létesítmény a legmodernebb technológiai vívmányok otthona, és több tízezer ember megélhetésének biztosítója
 • A Dunai Finomító Közép-Európa egyik legjobb és legmodernebb finomítója

Budapest, 2015. október 2. – Idén 50 éve, hogy a magyar olajipar egyik legfontosabb üzeme, a Dunai Finomító megkezdte a kőolaj feldolgozását. A folyamatos beruházások és korszerűsítések eredményeként a Finomító ma nemcsak az ország, de a régió energiabiztonsága szempontjából is kulcsszerepet tölt be. A jubileumi év alkalmából Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója a vállalat 15 kiváló dolgozóját jutalmazta kiemelkedő munkájáért.

Ötven évvel ezelőtt, amikor elindult a finomító építése Százhalombattán senki sem gondolta, hogy majdan Európa finomítóinak élvonalába tartozik a létesítmény. Akkoriban a Dunai Kőolajipari Vállalat fő feladata a szovjet importkőolaj feldolgozása volt. Mára 55 üzem működik a finomító területén, mintegy 1100 dolgozónak nyújtva biztos megélhetést. Az eltelt fél évszázadban 300 millió tonna kőolajat dolgoztak itt fel, az ország energia- és üzemanyag-ellátásának jelentős részét biztosítva. Mára a százhalombattai finomító a MOL-csoport egyik legnagyobb finomítója, Magyarország egyetlen kőolaj feldolgozó üzeme. Jelenleg évente mintegy 6,5 millió tonna kőolajat dolgoznak fel a – számos mutatóját tekintve Európai szinten is a legjobbak között számon tartott - százhalombattai Finomítóban, ahol a következő években újabb beruházásokat terveznek.

„Ezalatt az 50 év alatt a Dunai Finomító az európai finomítók élvonalába került, ezzel is megerősítve a hazai kőolaj feldolgozás kiemelkedő szerepét. Százhalombatta neve – nem ok nélkül – hamar összeforrt a Finomítóval. Az itt dolgozó emberek elkötelezett munkája, tapasztalata, a finomítóban alkalmazott módszerek mind hozzájárultak ehhez. A MOL határozott célja az, hogy a százhalombattai finomító továbbra is megőrizze a régió és az ország energiaellátásában betöltött kulcsszerepét” – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hozzátette: „A nemzeti energiastratégiának irányt kell mutatnia a jelenlegi energetikai kihívások megoldásában. Egyre inkább erősödik az energiahordozókért folytatott verseny, folyamatosan szigorodnak az energia előállításával, felhasználásával szemben támasztott környezetvédelmi előírások. A kormányzat energetikai célkitűzései Magyarország mindenkori biztonságos energiaellátásának garantálása, a fenntarthatóság és a versenyképesség hármas irányvonalának figyelembevételével formálódnak. E munkát nagyban támogatja a Dunai Finomító eredményes szerkezetátalakítása, amelynek köszönhetően a cég a régió egyik legjelentősebb piaci szereplőjévé vált. ”

Az elmúlt 50 év sikereire történő visszaemlékezés alkalmából a MOL egy egész napos programmal készült. Ennek során díjazta a kimagasló teljesítményt nyújtó dolgozóit, egy szakmai konferencia keretében szó esett a hazai energetika és a Finomítás öt évtizedéről és jövőbeli terveiről, valamint megnyitották a Dunai Finomító 50 évét bemutató kiállítást.


Sajtókapcsolat:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL, az Új Európa Alapítvány és a Nagy Sportágválasztó, a közösen létrehozott, „Családom a szponzorom!” fotópályázatának eredményeit hirdette ki Szilágyi Áron, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó
 • A fotópályázat célja, hogy a fiatalok bemutassák, hogy családjuk milyen fontos szerepet tölt be a sikereik elérésében

Budapest, 2015. szeptember 19. - A szeptember 19-én megrendezett Nagy Sportágválasztón Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó átadta a MOL, az Új Európa Alapítvány és a Nagy Sportágválasztó által létrehozott „Családom a szponzorom!” pályázat nyerteseinek a díjakat.

A „Családom a szponzorom!” 10 és 18 év közötti sportoló és művész fiatalok számára hirdetett fotópályázat, amely lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek fotókon keresztül bemutassák, milyen segítséget kaptak, kapnak szüleiktől, családjuktól eddigi eredményeik eléréséhez.

Számomra nagyon sokat jelent, hogy a családom mellettem áll. Kiskoromban anyukám minden edzésemre elkísért és végignézte őket, apukám elvitt a versenyekre és ez mindig sokat jelentett nekem. Igazán nagy sikereket úgy lehet elérni, ha a szeretteid támogatnak a legnehezebb helyzetekben is. Nélkülük nem hiszem, hogy sikerült volna eljutnom idáig. ” – mondta el Szilágyi Áron, olimpiai, világ- és Európa-bajnok az eredményhirdetés kapcsán.

A „Családom a szponzorom!” pályázat során összesen 10 gyerek kapott elismerést. A nyertesek között Benyó Máté, 14 éves, Junior-bajnok autóversenyző, Lacó Fruzsina, 11 éves, Európa-bajnok táncos, Luterán Petra, 18 éves, hétszeres korosztályos magyar bajnok magasugró is ott van. Az első helyezett Sümeghy-Flandorffer Vince lett. A 10 éves vízilabdázót 5 éve minden nap kétórás edzésre viszi édesanyja. A fődíj egy 150.000 Ft értékű családi wellness utalvány. A 2. és 3. helyezettek 25.000 és 10.000 Ft-os MOL üzemanyagkártyát nyertek.

Sümeghy-Flandorffer Vince díjnyertes fotója: Együtt a családunk a levegőben is! Köszönjük Apának és Anyának a rengeteg gondoskodást, időt, energiát, melyet kapunk tőlük.

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente 1,2 millió tonna benzint és 3,5 millió tonna gázolajat gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A MOL Petrolkémiai Zrt. több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat, és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában. A MOL-csoporton belül a MOL Magyarország felelős a csoport romániai, szlovéniai és szerbiai működéséért is.

Sajtókapcsolat:

Szluha Krisztina
MOL Magyarország
Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

 •  Települések, lakóházak zöldterületeinek megújítására és közösségi kertek létesítésére is lehet pályázni, október 21-ig
 • A MOL Zöldövezet Program céljai: egyrészt, hogy több és szebb zöldfelület legyen az országban, másrészt, hogy a közösségek összefogjanak, a környezettudatosság erősödjön.

Budapest, 2015. szeptember 18. - Elindult Magyarország egyetlen, közösségi zöldítést támogató programja. Október 21-ig pályázhatnak azok a lakóközösségek, akik szeretnék felújítani vagy kibővíteni zöldterületeiket. A pályázóknak lehetőségük nyílik arra, hogy lakótársaikkal, közösségként összefogva megújítsák saját környezetüket: fákat és különféle növényeket ültessenek, valamint kertjüket közösségi terekké alakítsák át.

A pályázaton elnyert pénzből őshonos növényeket, kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat lehet vásárolni. De lehet fordítani takarításra, szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok kihelyezésére vagy környezetbarát felújítására is.

A MOL környezetvédelmi programjával 9 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. Hatására eddig összesen közel 300 közösség fogott össze, összesen 20 ezer ember. Ez annyi, mintha Szentendre minden lakosa együttműködött volna. Együtt másfél Margit szigetnyi területet, 1,5 millió négyzetmétert újítottak fel. Közel 100 ezer fa, virág és cserje települt. 2014-ig 125 millió forint támogatást kaptak a közösségek a MOL Zöldövezet Program keretében.

A pályázatról

A MOL Zöldövezet Programra 3 kategóriában lehet pályázni. Települések zöld területeinek, társasházi belső udvarok megújítására, illetve közösségi kertek létesítésére is.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban úgynevezett ötletpályázatot kell beadni a civil szervezeteknek, melyben bemutatják a zöldterületet, és röviden ismertetik, hogy milyen módon tervezik azt megújítani. A második forduló után a nyertesek kihirdetése február közepén történik.

Az elnyert támogatáson felül a MOL az év legsikeresebb projektjét 500 000 Ft-tal és a MOL Zöldövezet-díjjal jutalmazza.

További információ és jelentkezés: www.molzoldovezet.hu

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente 1,2 millió tonna benzint és 3,5 millió tonna gázolajat gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A MOL Petrolkémiai Zrt. több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat, és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában. A MOL-csoporton belül a MOL Magyarország felelős a csoport romániai, szlovéniai és szerbiai működéséért is.

Sajtókapcsolat:

Szluha Krisztina
MOL Magyarország
Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Valódi kihívások várják a GROWWW programhoz csatlakozó tehetségek újabb generációját, akik az olaj-és gázipar területén, a MOL-csoportnál kezdik el nemzetközi pályafutásukat
 • A GROWWW a szakmai kihívásokon túl, egyedülálló üzleti oktatási programot is kínál a tehetségek számára
 • A Growww program2007-es indulása óta 1770 fiatal szakember helyezkedett el a MOL-csoportnál: 83 százalék jelenleg is a cégcsoportnál dolgozik - 37 százalékuk már vezetői pozícióban

Budapest, 2015. szeptember 16. –A héten Zágrábban megrendezett kétnapos MOL-csoport rendezvény keretében 200 frissdiplomás tehetség ismerhette meg egymást és a vállalatot, akik a MOL-csoportnál kezdik építeni nemzetközi karrierjüket. A MOL-csoport 2007-ben indított GROWWW programja hatékonynak bizonyult a tehetségek kiválasztására. A program keretében 1770 friss diplomás csatlakozott a cégcsoporthoz, 83 százalékuk jelenleg is a csoportnál dolgozik.

“Örülünk, hogy 200 ambiciózus és jól képzett tehetségnek adhatunk lehetőséget, hogy a MOL-csoport GROWWW toborzási és fejlesztési program keretein belül kezdjék meg nemzetközi szakmai karrierjüket. A GROWWW program segítségével a frissdiplomások igazi üzleti kihívásokkal szembesülhetnek, az olaj- és gáziparban dolgozva, pozitív energiáikkal alakíthatják a világot. Minden csúcsra vezető út a jó döntéssel kezdődik.” - nyilatkozta Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója.

2015 márciusától Bosznia-Hercegovina, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Olaszország, Pakisztán, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia frissdiplomásai vehetnek részt a GROWWW programban. Idén a három-hónapos jelentkezési határidőn belül több mint 10000 pályázó jelentkezett, többek között a műszaki-mérnöki tudományok, gazdaságtan, földtudományok és társadalomtudományok területéről.

“A GROWWW segítségével lehetőségem nyílt arra, hogy nemzetközi szinten építsek szakmai karriert. Az egyéves program keretében megismerhettem és megtapasztalhattam az olaj- és gázipar működését. Jó döntés volt a program elindítása, mivel a GROWWW segítségével a frissdiplomások megismerhetik erősségeiket és gyengeségeiket, feltérképezhetik a személyes és szakmai fejlődés lehetőségeiket. Ez kiváló alap ahhoz, hogy a cégcsoportnál folytassam szakmai karrieremet és jelenlegi munkakörömben, HR partnerként kezelni tudjam a napi szakmai kihívásokat” - nyilatkozta Dino Lučan, a GROWWW program egyik korábbi résztvevője.

Az egyéves program keretében, az Üzleti Oktatási Programban való részvétellel és szakmai kapcsolatok kialakításával, a hallgatók bepillantást nyerhetnek az olajiparba. A GROWWW program résztvevői saját mentort kapnak, a mentori feladatokat tapasztalt szakemberek látják el. A program után a résztvevők többsége a MOL-csoportnál folytatja pályafutását szakértőként, szakemberként vagy akár vezetői munkakörben, erősítve a MOL-csoport sokszínű közösségét. A GROWWW programban jelentős mértékben nőtt a felvett női jelentkezők száma: 35%. Ez az arány nem csak az olaj- és gázipari átlagot haladja meg, hanem a MOL-csoporton belüli átlagot is. A GROWWW programnak köszönhetően 2007 óta 1770 fiatal helyezkedett el a vállalatnál, 37 százalékuk már magasabb munkakört tölt be.

A MOL-csoport és leányvállalatai a díjnyertes GROWWW, FRESHHH és UPPP tehetségkutató és fejlesztő programjain keresztül az olaj- és gázipar egyik legvonzóbb munkáltatójává vált.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal. Több mint 100 éves iparági tapasztalatával több, mint 40 országban van jelen, és szerte a világon közel 27.000 embernek ad munkát. A MOL kutatás-termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban integrált ellátási lánc mentén, valamint egy 2000 üzemanyagtöltő állomásból álló hálózatot Közép- és Dél-Kelet Európa 11 országában.

 

Sajtókapcsolat


Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Minden idők legjobb negyedéves eredménye, 180 milliárd forint - a Downstream üzletág jelentős hozzájárulásával
 • A féléves újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 334 Mrd-ot tett ki, amely 67%-kal haladja meg a tavalyi szintet
 • Arra számítunk, hogy a 2015-ös tisztított EBITDA 10%-kal meghaladja a korábbi várakozásainkat és eléri a 2,2 milliárd dollárt
 • A féléves nettó eredmény 71,7 milliárd forint, ami 60%-kal magasabb a 2014 első féléves eredménynél

Budapest, 2015. augusztus 5. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. második negyedéves és féléves pénzügyi eredményeit. 2015 első hat hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,2 Mrd dollárt ért el, így a MOL felfelé, 2,2 Mrd dollárra módosította idei célját. A MOL-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el, mivel a Downstream teljes mértékben kihasználta a kedvező külső környezetet.                           

2015 első hat hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,2 Mrd dollárt ért el, ami jó előjel a felfele módosított 2,2 Mrd dolláros idei cél elérése szempontjából. Az organikus CAPEX költés 557 millió dollárt tett ki az első két negyedévben és a működési cash-flow (működő tőke változások nélkül) jóval meghaladta az organikus költéseket. Ez a jelenlegi üzleti környezetben kiváló eredmény.

Az Upstream speciális tételek nélküli EBITDA 114 Mrd Ft-ot ért el 2015 első félévében, ami 27 Mrd Ft-os csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagos napi szénhidrogén termelés 8%-kal nőtt a tavalyi 1. félévhez képest, 103,5 ezer hordót ért el. Az érett mezőket magába foglaló kelet-közép-európai régióban is 4% termelés-növekedést értünk el, elsősorban sikeres kútoptimalizálási programjaink megvalósításának, új tengeri kútjainknak, valamint a készletek felgyorsított termelésbe állításának köszönhetően.

Az első félévben a Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA négyszeresre, 202 Mrd Ft-ra nőtt. Minden szegmens jelentősen javította hozzájárulását a csoport eredményéhez. A Finomítás és a Petrolkémia tiszta EBITDA ötszörösére nőtt, utóbbi a teljes Downstream eredmény 35%-át tette ki. A kedvezőbb margin környezet mellett a rekord magas eredmény elérésében szintén jelentős szerepet játszottak a növekvő piaci kereslet és folyamatos hatékonyságjavító intézkedéseink.

2015 első félévében elsősorban a javuló Downstream eredmény hatására a MOL-csoport 313 Mrd Ft-os működő tőke változása előtti működési cash-flow-t ért el, amely 55%-kal haladja meg a 2014-es hasonló időszaki értéket. Az eladósodottság kis mértékben, 18,4%-ról 21,4%-ra nőtt az időszak végére.

A második negyedévet tekintve a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 180 Mrd Ft-ot ért el, ami minden idők legjobb csoport szintű eredménye. A Downstream üzletág eddigi legjobb negyedévét teljesítette, hozzájárulása a társaság tiszta EBITDA-jának több mint kétharmadát tette ki.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „A MOL-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el. Arra számítunk, hogy a 2015-ös tisztított EBITDA jelentősen, 10%-kal, meghaladja a korábbi várakozásainkat és eléri a 2,2 Mrd dollárt. Ez azonos a 2014-es teljesítményünkkel. A tartósan kedvezőtlen olajárkörnyezetet figyelembe véve ez óriási teljesítmény, amely kiválóan szemlélteti integrált üzleti modellünk sikerességét.

Büszkék vagyunk a Downstream csapatra, amely minden idők legjobb eredményét érte el. Mindez bizonyítja, hogy kiváló pozícióban vagyunk a downstream szektor nyújtotta lehetőségek kihasználásához és hűen tükrözi hatékonyságjavító intézkedéseink megvalósításának sikerességét.

Mindeközben annak érdekében, hogy biztosítsuk a hatékony tőkeallokációt, tovább folytatjuk beruházásaink felülvizsgálatát. Jelenleg hozzávetőleg 1,3 Mrd dollár organikus kiadást várunk 2015-ben. Fenntartjuk a kiváló készpénztermelő képességet és megőrizzük stabil pénzügyi pozíciónkat, amely alapvető versenyelőnyt biztosít számunkra a jelenlegi, ingadozó iparági környezetben.”

Simola József, a MOL-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettesének értékelése megtekinthető a www.molgroup.info oldalon.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

 • A MOL-csoport Csehországban 125, Szlovákiában 41 Agip töltőállomást vásárolt az ENI-től
 • A kiskereskedelmi hálózat növelése megerősíti a MOL vezető szerepét Kelet-Közép-Európában
 • A vállalatcsoport több mint 1900 töltőállomással rendelkezik 11 országban

Budapest, 2015. július 31. - A MOL-csoport sikeresen lezárta az ENI Downstream üzletének megvásárlását Csehországban és Szlovákiában, beleértve az Agip márkanév alatt működő kiskereskedelmi hálózatát. A tranzakció Csehországban 125, Szlovákiában 41 töltőállomást foglal magába. Ez a lépés megerősíti a MOL vezető szerepét Kelet-Közép-Európában: Csehországban a második legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált, míg Szlovákiában országszerte tovább növelte lefedettségét. Az Agip töltőállomások Csehországban többnyire MOL, Szlovákiában Slovnaft márkanév alatt működnek majd.

„Ez a tranzakció jelentősen hozzájárul stratégiánk megvalósításához, kelet-közép európai jelenlétünk növeléséhez. Nagy lehetőséget látunk az újonnan megvásárolt értékesítési helyekben, összhangban új kiskereskedelmi koncepciónkkal: a vásárlók első számú választása szeretnénk lenni mind az üzemanyag, mind pedig a shop termékek kiskereskedelemében. Ahhoz, hogy megvalósítsuk e célunkat, népszerű, kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat kell nyújtanunk töltőállomásainkon, hogy kellemes élményekkel gazdagon távozzanak ügyfeleink a töltőállomásainkról.” – mondta Lars Höglund, a MOL-csoport Kiskereskedelem ügyvezető igazgatója.

A LUKOIL csehországi kútjainak 2014. év végi átvételével együtt immár 316 töltőállomással rendelkezik a MOL az országban. A társaság tovább folytatja az átvett kutak márkaváltását, a teljes hálózat a MOL és a Pap Oil márkanév alatt fog működni. Az év végére a MOL több mint 80 töltőállomáson kínálja minőségi üzemanyagait és szolgáltatásait, beleértve csaknem 40 újonnan átvett, valamint 44 korábbi LUKOIL egységet. A jelenlegi akvizíció eredményeként az új szervezet a 10 legnagyobb piaci szereplő közé fog tartozni a cseh piacon.

Szlovákiában 253 töltőállomást üzemeltet majd a MOL-csoport Slovnaft márkanéven. Az új kutak márkaváltása az ősszel kezdődik, és 2016-ban fejeződik be.

A felvásárlási csomag mindkét országban a nagykereskedelemre és a vállalati központ alkalmazottjaira is kiterjed. Nem tartalmazza ugyanakkor az ENI márkás kenőanyagok és speciális termékek nagykereskedelmét.

Korábban a MOL-csoport már lezárta az ENI 42 töltőállomásának átvételét Romániában.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A TVK-ból létrejött MOL Petrolkémia Zrt. a MOL 100 százalékos tulajdonú leányvállalata
 • A névváltás összhangban van a MOL stratégiájával, melynek célja a társaság termelési értékláncának bővítése
 • A MOL-csoport jelentős fejlesztéseket valósít meg Tiszaújvárosban: itt épül mintegy 35 milliárd forint értékben a butadién üzem

Budapest, 2015. július – Magyarország egyik legfontosabb petrolkémiai vállalata augusztus 1-től MOL Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését. A tiszaújvárosi petrolkémiai működést a MOL Magyarország összevonja a társaság feldolgozás és kereskedelem üzletágával, mellyel tovább bővül termelési értéklánc és növekszik a hatékonyság is.

A lépés illeszkedik a MOL Magyarország stratégiájába, melynek többek között célja, hogy a társaság feldolgozás-kereskedelmi üzletága a régió legjobbjává váljon. Ennek részeként a MOL két erős hazai termelési központot fejleszt: egyet Százhalombattán egyet pedig Tiszaújvárosban.

A két központban költi el a MOL-csoport a magyarországi, mintegy 100 milliárd forintos beruházási keretének jelentős részét. Ezek közül is kiemelkednek a vállalatcsoport tiszaújvárosi beruházásai, melynek első eleme a mintegy 130 000 tonna/év kapacitású, idén elkészülő butadién üzem. A műgumi gyártásához szükséges alapanyagot előállító gyár mintegy 35 milliárd forintból épül meg, és tartósan mintegy 40 embernek ad majd munkát.

Észak-Kelet Magyarország ipari központjában a tiszaújvárosi ipartelepen mintegy háromezer ember dolgozik, ezek közül minden harmadik a MOL Petrolkémia Zrt. munkavállalója.

A MOL tavasszal jelentette be, hogy a TVK száz százalékos tulajdonosa lett. Az integrációval a társaság egyúttal fejleszti a feldolgozás-kereskedelem üzletág hatékonyságát és új petrolkémiai termékeket fejleszt ki és vezet be nemzetközi piacokra.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolatok
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL jogelődje 50 éve kezdett el termelni Algyőn, amely azóta a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált.
 • A hazai kutatás-termelés teljesítményének hajtóereje a helyi tudás és tapasztalat, az emberek szakértelme.

Budapest, 2015. június 26. – Az első algyői kútfúrások óta félévszázad telt el, ez idő alatt pedig a régió a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált. A MOL az algyői olajmezőn termeli ki a hazai kőolajmennyiség harmadát. A jubileumi év alkalmából Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójaa vállalat 25 kiváló dolgozóját kiemelkedő évtizedes munkájáért és hűségéért bronzplakettel jutalmaztáa. A jubileum alkalmából Dr. Botka László, Szeged polgármestere a MOL vezetőivel együtt koszorúzta meg a bányászat védőszentjének, Szent Borbálának szobrát.

Az algyői kőolaj- és földgázmező felfedezése az 1965-ös év szenzációja volt. Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is jelentős. A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgáz igényének tizedét, kőolaj igényének öt százalékát biztosítja. Nem messze fekszik innen az a 350 négyzetkilométeres koncessziós terület, amelyen jelenleg is kutatások is folynak, és amelytől előzetes becslések alapján 25 millió hordó kőolaj felszínre hozását várja a vállalat.

„Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a MOL is a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Büszke vagyok arra, hogy immár 15 éve vállalatvezetőként én is részt veszek algyői sikertörténetben, ami jelentősen hozzájárul hazánk előremozdításához. És biztosíthatok mindenkit, a MOL továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló szakembereinknek köszönhetően minél több ilyen remek közös sikerre legyünk büszkék a jövőben is.” – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója

Az algyői telephely az elmúlt fél évszázad alatt több ezer embernek adott munkát. Sok munkavállalónak ez volt az első és egyben utolsó munkahelye. A vállalat az évforduló alkalmából huszonöt munkavállalójának kiemelkedő munkáját és hűségét bronzplakettel, valamint egy különleges, Déri Miklós által készített portrésorozattal köszönte meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésével a MOL jubileumi kiállítása Szeged belvárosában, a REÖK Palota előtti téren 2015. július 10-ig lesz látható.

Sajtókapcsolat

 

Szluha Krisztina                                                                              Ozoli Gábor

MOL Magyarország                                                                       MOL Magyarország

Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                    Tel.: +36 (70) 466-7289 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Május 20-án kisorsoltuk az „Olajszintméréssel csak nyerhet” című játékunk nyerteseit. A márciusban tartott játékban úgy vehettél részt, ha valamelyik MOL-töltőállomáson ellenőriztetted az olajszintedet, és kitöltöttél egy nyereményszelvényt.

A főnyeremény: 1 db teletankolt Honda Civic 5D 1.4 Comfort Plus 14 személygépkocsi, amelyet 

Takács Róbert

nyert meg.

A nyertesnek gratulálunk, kollégáink felveszik vele a kapcsolatot.