Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

2014. december 17. – A MOL által kifejlesztett útépítő anyag, a gumibitumen elnyerte a „Környezetbarát Termék” védjegyet.  A Környezetbarát Termék védjegyet azoknak a termékeknek ítélik meg, melyek életciklusuk egy vagy több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek a piaci átlaghoz képest.

 

A MOL 2014 júliusában nyújtotta be pályázatát a nemzeti „Környezetbarát Termék” védjegy elnyerésére gumival kevert bitumen termékre. A pályázati anyag szakértői értékelése, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. tanúsítói helyszíni ellenőrzése és a Földművelésügyi Minisztérium jóváhagyása után nyerte el a MOL gumibitumen a védjegyet.

A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett és szabadalmaztatott ún. kémiailag stabilizált gumibitumen a meglévő útépítési kötőanyagokkal szemben költséghatékony és környezet- illetve felhasználóbarát megoldást kínál.

A MOL gumibitumen alkalmazásának előnyei, hogy a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Emellett kisebb a menetzaj és nagyobb a közlekedésbiztonság a rövidebb fékút miatt.

A termékkel a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon. A nemrégiben átadott villányi elkerülő útszakaszhoz közel 1000 tonna gumibitument használtak fel, amellyel mintegy 22 ezer használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járul hozzá a MOL.

Az elmúlt években elvégzett teszt jellegű útépítések és az aszfaltvizsgálati tesztek a normál bitumennél lényegesen jobb minőséget, a gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták.

 

 

A tanúsítványt Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Környezetbarát Termék Értékelő

és Minősítő Bizottság (ÉMB) elnöke nyújtotta át dr. Holló Andrásnak, a MOL Magyarország Downstream Innováció senior szakértőjének

 

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Budapest, 2014. december 12. – A MOL és az Új Európa Alapítvány kihirdette „Média a Tehetségekért Díj” nyerteseit. Magyarország meghatározó vállalataként a MOL a pályázattal arra szeretné ösztönözni a média képviselőit és az újságíró kollégákat, hogy fordítsanak figyelmet a fiatal tehetségekre, sportolókra, művészekre és tudósokra. Az ünnepélyes díjátadóra a Hadik kávéházban került sor.

 

A MOL és az Új Európa Alapítvány harmadik alkalommal hirdette meg a „Média a Tehetségekért Díj” pályázatát, amelynek keretében négy kategóriában osztott díjakat olyan újságíróknak, akik felismerik a fiatalokban rejlő lehetőségeket, és bemutatják őket a nyilvánosság előtt.

Online kategóriában Szász Barna, az Index újságírója vihette haza a díjat. Ő Várady Andrást, az USA-ban élő 16 éves jazzgitárost mutatta be az olvasóknak. A legjobb rádiós interjú készítője Tarnóczi László, a Kossuth Rádió munkatársa lett, aki egy színházi rendezőnek készülő gimnazistával készített interjút, miután a fiatal tehetség színre vitte az Antigonét a salgótarjáni Zenthe Ferenc színházban. A print kategóriában Szász Adrián (Presztízs Sport) munkáját értékelte legjobbnak a zsűri, aki Senánszky Petra háromszoros junior világbajnok búvárúszóval készített interjút. TV-videó kategóriában a Kultúrpart csapata nyerte az elismerést, Bényi Péter, Kalmár András és Kaltenecker Tamás közreműködésével, filmjük Borsi Flóra autodidakta fotóművésznőt mutatta be.

Az internetes szavazás eredményként a közönségdíjat Juhász Sandy, a k-1.hu oldal számára, Tóth László karatéssal készült interjújával nyerte el.

Pályázni olyan 2014. január 1 – október 31. között megjelent írással, interjúval, riporttal lehetett, amely a sport, a tudomány vagy a kultúra területén eredményes fiatal tehetségeket mutatott be. A több mint nyolcvan pályázó közül, akik műveiket a www.tehetsegesfiatalok.hu oldalra töltötték fel, a nyerteseket háromfős szakmai zsűri választotta ki, amelynek Keresztes Ilona és Mezei Dániel, az MTVA munkatársai és Illényi Balázs, a HVG szerkesztője voltak a tagjai.

Ezzel a díjjal az elismerésünket fejezzük ki olyan újságírók felé, akik – hozzánk hasonlóan - nagyra értékelik a fiatalokban rejlő tehetséget, szorgalmat és tudást. Nekik köszönhetően jobban megismerjük ezt az új generációt, akiknek teljesítménye, kitartása követendő példa lehet mindannyiunk számára, és akikre méltán büszkék lehetünk” – mondta Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója a díjátadón.

A Média a Tehetségekért Díj pénzjutalommal is jár, az első helyezett és a közönségdíjas pályázók egyaránt százötvenezer forintot kapnak, míg a második és harmadik helyezettek 1-1 táblagépet és e-book olvasót kapnak ajándékba.

Az Új Európa Alapítványt a MOL hozta létre 2006-ban, ezzel a lépéssel is megerősítve, hogy társadalmi felelősségvállalását komolyan veszi. Az alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek és tanáraik, edzőik, valamint a gyermekegészségügy támogatására.

A pályázatokat a http://www.tehetsegesfiatalok.hu/palyazatok linken lehet megtekinteni.

 

 

További információ:

Gáborné Haáz Andrea

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0670 373 4384

 • Az UPPP egy nemzetközi vetélkedő a kiválasztott egyetemek földtudományi és olajipari műszaki tudományokat hallgató diákjai számára.
 • A nyertes a lengyel ONIONgas csapat lett.
 • Az első három csapat összesen 20.000 eurót vihet haza, továbbá lehetőséget kapnak arra, hogy csatlakozzanak a MOL-csoporthoz, hogy szakmai pályafutásukat a "UPPP Tehetségfejlesztő Program" keretében kezdhessék el.
 • A magyar diákok harmadik helyezést értek el.

 

Budapest, 2014. december 12. – A MOL-csoport kihirdette az UPPP versenyének nyertesét. A 972 nemzetközi csapatból 10 vett részt a december 9-e és 11-e között Budapesten tartott élő döntőn. A Miskolci Egyetem és az ELTE hallgatói a kutatási és termelési ágazati verseny legjobbjai közé kerültek. A vezető nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, a MOL-csoport a legjobb földtudományi és olajipari tehetségeket kereste.

 

A versenyre összesen 972 három tagú csapat adta be jelentkezését 14 ország 27 egyeteméről, Angliától Közép-Európán át a Közel-Keletig. Hat ország legjobb tíz csapata került be az élő döntőbe, amit december 9-e és 11-e között tartottak Budapesten. A legjobb tíz csapat számára rendezett élő döntőben a verseny „Csatlakozz, ha mersz” szlogenjének megfelelő feladatokat kellett megoldani. Ezt követően pedig a legjobb 5 csapatnak a MOL-csoport kutatási és termelési divíziójának vezetősége előtt kellett bemutatnia saját esettanulmányát. A zsűri értékelése alapján a legjobb három csapat 20.000 eurós összdíjazásban részesült, és lehetőséget kapnak, hogy a MOL-csoportnál a 18 hónapos „UPPP Tehetségfejlesztő Program” keretében kezdhessék megnemzetközi karrierjüket.

 

„Gratulálunk a legjobb három csapatnak a versenyen elért eredményükhöz. Szeretnénk minden résztvevőnek megköszönni a vetélkedőn nyújtott végtelen kitartásukat. Az indulók kimagasló eredményei és a visszajelzéseik is azt mutatják, hogy a megfelelő utat választottuk ahhoz, hogy a kutatás-termelés részleg számára megtaláljuk az ifjú tehetségeket. Nemcsak a pozitív visszajelzéseknek, de az új toborzási program bevezetésének is rendkívül örülünk" – mondta Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport emberi erőforrás igazgatója.

 

Az első díjat az ONIONgas csapat nyerte (Jakub Pitera, Dawid Bydlosz, Tomasz Malachowski) a lengyelországi AGH Műszaki Egyetemről. „Ez a három napos UPPP esemény döbbenetes élmény volt számunkra. A program minden egyes részlete, a szállástól a döntőig rendkívül színvonalas szervezést takart. Ez volt életünk legnagyobb kalandja. A végeredmény pedig teljesen váratlanul ért minket, arról nem is beszélve, hogy a győzelem kiváló lendületet adhat mindannyiunk karrierjének” – mondta a győztes csapat.

 

A második helyezett a TeamMechanical a pakisztáni NED Műszaki és Technológiai Egyetem csapata lett, a harmadik pedig a hazai Miskolci Egyetem hallgatói alkotta Oil Up!.

 

A UPPP-ről szóló további információt, valamint egyéb díjnyertes tehetségtoborzó programokat itt talál:

 1. uppp.info
 2. uppp.info/enterifyoudare
 3. facebook.com/moluppp

 

Az UPPP Vetélkedőről

Az UPPP célja, hogy népszerűsítse a MOL-csoportot a kutatási és termelési (upstream) hallgatók körében. A kiválasztott egyetemek hallgatói lehetőséget kapnak a vetélkedőn való részvételre. A hallgatók először egy online platformon versengenek, ahol iparági és stratégiai feladatokat oldanak meg. A feladatok valóságosak: a MOL-csoport pakisztáni tevékenységéhez kapcsolódnak. Az első helyezettek vehetnek majd részt az élő döntőben, ahol a legjobban bizonyító hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy csatlakozzanak a MOL-csoporthoz és szakmai pályafutásukat az újonnan kifejlesztett “UPPP Tehetségfejlesztő Program”-on keresztül kezdhessék meg. Ezen túl, összesen hatmillió forintos (20 ezer eurós) pénzdíjazást is elnyernek. A még nem végzős hallgatók részére ösztöndíjas képzésben és nyári szakmai gyakorlaton való részvételt ajánlanak fel.

                                                       

Az UPPP Tehetségfejlesztő Program

A "UPPP Tehetségfejlesztő Program" egy 18 hónapos fejlesztő program olyan fiatal szakemberek részére, akik a Kutatás és Termelés ágazat (upstream) iránt érdeklődnek. A program négy pilléren nyugszik, amelyek gyakorlati tapasztalatot és képzési egységeket tartalmaznak. A fő cél egyrészt a vállalkozói, másrészt a műszaki szakismeretek fejlesztése. A program helyszíni tapasztalatszerzést ajánl két, vagy több nemzetközi upstream működési helyszínen, illetve vállalatirányításban a MOL-csoport vállalati központjában Budapesten.

 

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti (Magyarország) központtal. Több mint 40 országban van jelen, és szerte a világon közel 29.000 embernek ad munkát. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A Csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet, ezek integrált ellátási lánc menedzsment alapján működnek Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A MOL-csoport emellett egy 1.700 üzemanyagtöltő állomásból álló hálózat tulajdonosa Közép- és Dél-kelet Európa 11 országában.

 

 

UPPP Sajtófelelős:

 

Szluha Krisztina                                              Ozoli Gábor

MOL Magyarország                                              MOL Magyarország

Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.         Tel.: +36 (70) 466-7289 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL értékes nyereményekkel jutalmazza a környezettudatosságot
 • Ismét rekord mennyiségű használt sütőolajra számítanak a MOL-kutakon
 • A MOL használt sütőolaj-gyűjtő kampánya nemcsak hazánkban egyedülálló kezdeményezés, de az iparágban is kiemelkedik a fenntarthatósági programok közül

 

 

Az ünnepi a nagy sütés-főzés idejére való tekintettel újra sütőolajgyűjtő kampányt indítunk. A január 15-ig tartó akció során a MOL-kutakon leadott étolajért cserébe a környezettudatosok nemcsak egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőedényt kapnak ajándékba, de a www.boldogolaj.hu-n egy nyereményjátékban is részt vehetnek.

​Az energiapiac meghatározó szereplőjeként a MOL évek óta elkötelezett a fenntartható vállalati működés iránt. Az iparágon belül számos kiemelkedő lépést tett a fenntarthatóság jegyében, így az EVOX és Alycol szélvédőmosó- és hűtőfolyadék termékcsalád két éve újrahasznosított műanyagból készült PET palackokba csomagolva érhető el. Sőt a MOL és a Pannon Egyetem közös találmánya, a gumibitumen az útépítést is megváltoztathatja, hiszen a gumibitumenből készült utak a hagyományosnál legalább 50%-kal tartósabbak, ráadásul újrahasznosított gumiabroncsok felhasználásával készülnek.

Az egyik legkárosabb háztartási hulladék begyűjtésére szintén a MOL hívta fel a figyelmet, és egyúttal olyan  környezetbarát megoldást nyújt, amellyel lehetővé teszi, hogy a lakosság egyszerűen, egy töltőállomásra elsétálva leadhassa az olajat. A MOL 2011 májusában indította el, és országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat a használt sütőolaj környezetbarát begyűjtésére. A program kezdete óta eltelt három és fél évben mintegy 350 tonna használt sütőolajat hoztak el a MOL-kutakra a környezettudatos lakosok. Jelenleg már 178 kúton lehet leadni a sütéshez használt zsiradékot, amit a MOL tisztítás és feldolgozás után, bioüzemanyag összetevőként használ fel.

A MOL felelős társadalmi szereplőként minél több embert szeretne bevonni programjába, és a környezettudatos gondolkodást értékes nyereményekkel jutalmazza. Így aki december 1. és január 15. között valamelyik MOL-kúton leadja az otthon feleslegessé vált sütőolajat, egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőedényt kap, amelybe kényelmesen, csöpögés mentesen tudja beönteni, tárolni és a kútra szállítani a használt sütőolajat. Sőt egy egyedi kóddal ellátott kupont is kap, amellyel a www.boldogolaj.hu weboldalon regisztrálva egy sorsoláson vehet részt. Számos nyereményt, köztük KIKA ajándékutalványokat és Philips multifunkciós főzőkészülékeket is nyerhetnek. Fődíjként pedig az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Fördős Zé látogat el a szerencsés nyerteshez, hogy közösen készítsék el a vasárnapi ebédet, lenyűgözve a család apraja-nagyját.

Az akcióban részt vevő kutak részletes listája ITT érhető el. További részletekért pedig, látogass el a www.boldogolaj.hu weboldalra.

Budapest, 2014. december 5. – 97 iskolai közösségi szolgálati program kapott támogatást összesen 20 millió forint értékben a KÖSZ! Program keretében, amelyet a MOL Új Európa Alapítványa hirdetett meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben. Az anyagi támogatást jelentő okleveleket pénteken, az Önkéntesség Nemzetközi Napján adták át azoknak a civil szervezeteknek, akik az iskolai közösségi szolgálat keretében fogadják a diákokat.

JÓ CÉLOK:
A KÖSZ! Program célja volt, hogy a támogatott civil szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára. A program szeretné elősegíteni, hogy minél több diák elvégezze a 2016. évtől az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre.

JÓ SZÁMOK:
A szeptemberben meghirdetett pályázatra összesen 268 pályamunka érkezett, ezekből 97-et tudott díjazni a kuratórium.
50 úgynevezett nagyprojekt kap finanszírozást – ezekben átlagosan 10-30 diák vesz részt, míg a 47 kisprojektekben 3-5 fő.
A támogatott projektekből 23 a szociális, 21 a kulturális és közösségi kategóriából, 19 pedig a sport- és szabadidős kategóriából került ki. Kapott még támogatást 14 környezetvédelmi, 8 oktatási és 2 egészségügyi projekt is.
A nyertes pályázók között 71 civil és 26 egyházi szervezet található.

JÓ PÁLYÁZAT:
A KÖSZ! Programot a MOL Új Európa Alapítvány hirdette meg szeptemberben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel, mint szakmai partnerrel együttműködésben. A pályázatra civil szervezetek, valamint egyházi szervezetek és intézmények pályázhattak olyan iskolai közösségi szolgálati projektek megvalósítására, amelyek megfelelnek a törvényi előírásoknak. Feltétel volt az is, hogy a programtervek segítségével a diákok 2015-ben két félév alatt kb. 20 óra közösségi szolgálatot tudjanak teljesíteni. A pályázatokat az OFI és az Új Európa Alapítvány által felkért szakértők bírálták el. A nyertes projektek olyan költségekre kaphattak támogatást, amely a megvalósítást segíti pl. eszközök, utazási költségek, dokumentációs és kommunikációs kiadások, valamint a költségvetés 25%-áig az önkéntes koordinátorok tiszteletdíja.

JÓ ARCOK:
A sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elmondta, ez már a harmadik tanév, hogy a diákok részt tudnak venni az iskolai közösségi szolgálatokban, a középiskolások és gimnazisták több mint harmada már meg is tette. „Fontos a pozitív élmény ahhoz, hogy a fiatalok a lehető legkorábban megtanulják, ők is felelősek a társadalomért, és az is, hogy legyenek olyan felelős vállalatok, akik ezt támogatják.”

Szollár Domokos a MOL kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a projekt illeszkedik a MOL társadalmi felelősségvállalási koncepciójához, amelyben főszerepet kap a szolidaritás, és a másokért, valamint a közösségért vállalt felelősség. „Nagy öröm számunkra, hogy beállhattunk egy kezdeményezés mellé és ezzel is hozzájárulhatunk az önkéntesség népszerűsítéséhez. Ahogy a program indításakor is hangsúlyoztam, a legfontosabb, hogy a vérünkben legyen az önkéntesség és az alaptermészetünkké váljon. Ez lesz a jele annak, hogy a társadalmunk egészségesebbé vált.”

Kaposi József az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója elmondta, hogy az Új Európa Alapítvány az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben létrejött kezdeményezés igen népszerűnek bizonyult, 268 darab pályázat érkezett. Örömteli tapasztalat, hogy a megvalósítani kívánt programok megerősíthetik a helyi közösségeket, kinyitják az iskola kapuit, szorosabbra fonhatják a meglévő kapcsolatokat, illetve új együttműködéseket szülhetnek. A nyertes pályázatok praktikus, valódi igényeket kielégítő, hiányokra, szükségletekre megoldást kínáló projektek, „jó gyakorlatként” a résztvevők széles körének adhatnak mintát a közösségi szolgálat minőségi megvalósításához.”

A pályázat megálmodói után három támogatott projekt képviselője beszélt pályázatukról.

JÓ PROGRAMOK:
A Budapest Bike Maffia (BBM) egyesület képviselője elmondta, hogy szerveződésük olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. A szervezet szeretné elérni, hogy változzon a szegényekkel és hajléktalanokkal szembeni negatív attitűd és növekedjen az empátia. A projektben 50 diák vesz részt.
A Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület nyertes projektje keretében két védett természeti területen, a Budai Sas-hegy és a XII. kerület természetvédelmi területein végeznek természet- és környezetvédelmi feladatokat diákokkal. A tervek között szerepel a hulladékmentesítés, az özön növények visszaszorítása, mesterséges madárodúk kihelyezése és a kijelölt turista utak karbantartási munkái.
A Kontúr Egyesület hátrányos helyzetű csoportokat támogat, az esélyegyenlőség javítását tűzték ki célul. Kiemelt programjuk a "Hős utcai projekt", amely egy közel 1000 fős szegregátum Budapest X. kerületében. Céljuk, hogy a gyerekes családok és a gyerekek érdekeit és szükségleteit szem előtt tartva és erre építve élesszék újjá a helyi közösséget. Programjuk két fontos eleme ezért a gyerekeknek szervezett szabadidős programok (kirándulások, sportprogramok, alkotótábor), valamint a Szociális Cirkusszal közös programjuk, azaz zsonglőrmutatványok betanulása és előadása.


További információ:

Gáborné Haáz Andrea
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
0670 373 4384

Fábián Attila
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
0620 341 0831

Magyarország legeredményesebb alpesi sízője, Miklós Edit a most induló versenyszezonját a MOL támogatásával kezdi

Kovács Katalin és Kozák Danuta kajakos, Vajda Attila kenus, Szilágyi Áron kardozó, Gyurta Dániel úszó olimpiai bajnokok és sok más világszintű magyar sportoló mellett mostantól Miklós Edit is a MOL egyéni sporttámogatottjainak sorát, a „MOL csapatot” erősíti. Az MTK sportolója így legközelebbi világversenyén – december 5-én, a kanadai Lake Louse-ban megrendezésre kerülő világkupa versenyen - már a MOL szponzoráltjaként áll rajthoz.
„Rendkívül boldog és büszke vagyok, hogy egy ilyen nagy múltú, nemzetközileg elismert cég is úgy gondolja, hogy érdemes vagyok a támogatására. Mindent meg fogok tenni, hogy eredményeimmel megerősítsem új szponzoromat, a MOL-t abban, hogy jól választott, amikor együttműködést kötött az MTK-val és velem” – nyilatkozta a sportolónő.

 • A MOL-csoport sikeresen zárta a 44 csehországi Lukoil kútról szóló akvizícióját.
 • A MOL-csoport stratégiai célja, hogy regionális piacvezető legyen az üzemanyag- és kiskereskedelmi termékértékesítés területén.
 • Az üzemanyagok és szolgáltatások színvonala változatlan marad a Lukoil töltőállomásokon és jövőben is elfogadják a Lukoil üzemanyag kártyáit

A MOL-csoport sikeresen lezárta a Lukoil 44 benzinkútjának felvásárlását Csehországban. Ez a lépés jelentősen hozzájárul a MOL-csoport piaci pozíciójának erősítéséhez és támogatja azon szándékunkat, hogy a regionális kiskereskedelmi piacon vezető szerepet töltsön be, az üzemanyag, szolgáltatás és termékértékesítés területen. A MOL-csoport jelenleg 192 töltőállomást üzemeltet Slovnaft, Pap Oil és Lukoil márkanevek alatt Csehországban, amelyek 2015 során két márkanév alatt kerülnek egyesítésre.

„„A MOL-csoport jelentősen megerősítette csehországi kiskereskedelmi pozícióit a Lukoil töltőállomások felvásárlása révén. Célunk, hogy további növekedés elérése révén vásárlóink számára az első számú választás lehessünk. A tranzakciót követően már három márkával – Slovnaft, Pap Oil és Lukoil – vagyunk jelen a cseh piacon. Szándékunk szerint bevezetjük a MOL márkát, amely már jól ismert Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Ausztriában, és megtartjuk a Pap Oil márkát is” – mondta Lars Höglund, a MOL-csoport Kiskereskedelmi Igazgatója.

A MOL-csoport elkötelezett aziránt, hogy kiváló termékeket és szolgáltatásokat nyújtson valamennyi vásárlójának, és folyamatosan fejlessze töltőállomásait. A kutak átvételét követően a MOL kiváló minőségű kenőanyag- és autó kemikália termékcsaládjait is bevezetik a Lukoil hálózatban. Az üzemanyagok és szolgáltatások kínálata – köztük az üzemanyagkártyáké – változatlan marad a Lukoil töltőállomásokon.

A MOL-csoport 2014 májusában jelentette be, hogy 208 benzinkutat vásárol az ENI-től a régió három országában, köztük Csehországban is. A tranzakció lezárása és a szerződéses feltételek teljesülése után a MOL-csoport a 10 legnagyobb csehországi cég közé kerül.

A MOL kezdeményezi az INA Ügyvezető Testületénél az INA rendkívüli közgyűlésének összehívását. A napirend témája: rendkívüli osztalék-kifizetés. A MOL azt javasolja a közgyűlésnek, hogy szavazza meg kétmilliárd kuna (260 millió euró) osztalék kifizetését az eredménytartalék terhére.
A MOL a csődtől mentette meg az INA-t, stabilizálta pénzügyi helyzetét és egy jelentős befektetési lehetőségekkel rendelkező, nyereséges vállalattá alakította. Miután a horvát gazdasági minisztérium legutóbb úgy döntött, hogy visszavonja az INA Száva folyó és Északnyugat Horvátország területeire vonatkozó kutatási engedélyeit, a részvényesek megértették, hogy a minisztérium jelenleg nem támogatja a befektetőbarát környezetet Horvátországban. Így elérkezettnek látják az időt arra, hogy korábbi befektetéseik eredményét realizálják.

 

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 12 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

 

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A két vállalat közösen nem kötelező érvényű ajánlatott tett a Szlovák Villamos Művek (SE) 66%-os részvénycsomagjának megvásárlására
 • Ez a partnerség tovább erősítheti a region energiabiztonságát
 • Egy sikeres ajánlat új export lehetőségeket nyithat

Budapest, 2014. november 20. – A MOL-csoport vállalata, a Slovnaft és az MVM-csoport közösen nem kötelező érvényű ajánlatott tett a Szlovák Villamos Művek (SE) 66 százalékos, jelenleg az olasz Enel vállalatcsoport tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására.

Az ajánlat jól illeszkedik a Slovnaft és a MOL-csoport hosszú távú üzleti stratégiájába, amely tovább kívánja erősíteni a cég vezető pozícióit a vállalatcsoport hazai pályáján, a közép-európai energetikai piacon.

A regionális együttműködéssel egyúttal diferzifikálni tudja a vállalatcsoport a hagyományos olaj-, és gázalapú portfolióját, és pozíciókat tud kiépíteni a villamosenergia piacán is. Ehhez kiváló partner a villamosenergiai iparágban illetve a nukleáris erőmű üzemeltetés területén több évtizedes tapasztalattal rendelkező MVM-csoport.

A pályázaton közösen induló Slovnaft és az MVM-csoport egyúttal komoly lehetőségeket lát a Szlovák Villamos Művek által üzemeltetett vízerőművek kapacitásának kihasználásában is, hiszen mindkét társaság célja fenntartható módon, környezetbarát energiával ellátni a régiós piacot.

Sikeres pályázat esetén, az új portfólióelemek és a már meglévő eszközök együttes használatával tovább erősödhet az energiaellátás biztonsága a villamos-energia és a földgáz kelet-közép-európai piacán, és hozzájárulhat az egységes európai energiapiac fejlődéséhez. A sikeres ajánlattétel révén egyúttal újabb export lehetőségek nyílhatnak a dél-kelet-európai piacok felé is.

80%-os piaci részesedéssel, az SE Szlovákia vezető energia-előállító vállalata. Energia kapacitása összesen 5,740MW, amely nukleáris, víz, hagyományos termikus, és napenergia által működtetett erőművekből áll.

Az integrált olaj és petrolkémia finomítással, termeléssel és kereskedelemmel fogalkozó Slovnaft Szlovákia második legnagyobb vállalata, egyben a MOL-csoport tagja. Szlovákia legnagyobb töltőállomás-hálózatát üzemelteti.

MOL-csoport

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti (Magyarország) központtal. Több mint 40 országban van jelen, és szerte a világon közel 29.000 embernek ad munkát. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A Csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet, ezek integrált ellátási lánc menedzsment alapján működnek Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A MOL-csoport emellett egy 1.700 üzemanyagtöltő állomásból álló hálózat tulajdonosa Közép- és Dél-kelet Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Magyar-kurd vegyes kutatócsoport tárja fel a történelmileg és turisztikai szempontból is jelentős kurd Dwin várat
 • Az ásatást Dr. Major Balázs és Dr. Zidan Bradosty , nemzetközi hírű régészek vezetik
 • Az ötéves kutatási program első eredményei 2015 elejére várhatóak

Erbil, Irak Kurdisztán Régió – 2014. november 13. – A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az Erbili Régészeti Igazgatóság Erbilben megállapodást írt alá a Dwin vár, a kurd történelem egyik legfontosabb helyszínének és környezetének régészeti feltárására.

Az aláírást megelőzően a projekt már megkapta a szükséges jóváhagyást az Irak Kurdisztán Régió Miniszterek Tanácsától, az Önkormányzati és Turisztikai Minisztériumtól illetve az erbili Régészeti Igazgatóságtól is. „Örömünkre szolgál, hogy a mai napon aláírtuk a Dwin vár feltárását megindító megállapodást. A vár a helyi hagyományok szerint Szaladin családjának tulajdonában állt, és különleges jelentőséggel bír a kurdok és a kurd nemzeti identitás számára. Hiszünk benne, hogy a projekt a régió turisztikai iparának bővüléséhez is hozzájárul.” – mondta Dr Kaify Ali, a Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetője.

A Dwin vár régészeti kutatása része a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az erbili Szaladin Egyetem között kialakított hosszú távú oktatási és kutatási együttműködésnek, amelynek célja a régióban található középkori várak feltárása. A festői szépségű Dwin vár egy domb tetején található az Erbiltől 60 kilométerre északkeletre húzódó hegyvidéki területen. A kutatócsoport geodéziai felmérésekkel és egy 3D-s szkenner segítségével elkészíti a külső várfal háromdimenziós képét, majd dokumentálja a környező régészeti értékeket, köztük az épületeket és a temetőt.

A magyar egyetem képviseletében Dr. Major Balázs, a PPKE régészeti kar és a kutatás vezetője írta alá a megállapodást. Major Balázs elmondta: „Megtiszteltetésnek tartom, hogy része lehetek ennek a kiemelkedő projektnek, hiszen a magyar-kurd közös kutatás nem csak fontos történelmi bizonyítékokat fog feltárni, hanem hozzájárul majd a kutatók közti nemzetközi tudásmegosztáshoz és a diákok képzéséhez is. Külön szeretném megköszönni a MOL-csoport nagylelkű támogatását.”

Az aláírási ünnepségen jelen volt Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója is, aki kiemelte: „Örömünkre szolgál, hogy ez a fontos kulturális kezdeményezés tovább erősíti kitünő kapcsolatainkat kurd partnereinkkel, egyúttal nagyon várjuk a régészeti kutatás eredményeit. A MOL-csoport az első nemzetközi olajvállalatok között jelent meg Kurdisztánban. Színrelépésünk óta elkötelezetten támogatjuk a kurd kultúrát és a helyi közösségek fejlesztését. A most aláírt régészeti együttműködés mellett egy adománygyűjtő programot is elindítunk, amelyben a Magyar Ökomenikus Segélyszervezettel közösen kurdisztáni menekült családoknak kívánunk segíteni.”

A MOL-csoport 2007 óta van jelen Irak Kurdisztán régiójában: leányvállalata, a MOL Kalegran ekkor írta alá az Akri-Bijeel blokk működtetésére vonatkozó szerződést és kisebbségi partnerré vált a Shaikan olajmezőben. A MOL-csoport azóta is elkötelezetten támogat helyi kezdeményezéseket: iskolák, közösségi központok, utak és sportlétesítmények építésében működött közre, valamint oktatási programokat és humanitárius ügyeket támogat.

A képen jobbról balra, ülveA képen jobbról balra, állva
Zidan Bradosty – Salahaddin Egyetem, Erbil Naman Juma – Professor, Régészeti Kar, Salahaddin Egyetem, Erbil
Major Balázs – Régészeti Kar vezető, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Budapest Vezekényi Csaba – Magyarország erbili főkonzulja
Kaify Ali - Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatóságának helyettes vezetője Szabolcs I. Ferencz– MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgató
Nader Babakr – vezető, Régészeti Főigazgatóság, Erbil Ahmed Anwar Dezaye – elnök, Salahaddin Egyetem, Erbil


A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált és független nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal. A vállalatcsoport több mint 40 országban van jelen és közel 29 000 főt foglalkoztat. A MOL kutatási-termelési tevékenységét a szénhidrogén kutatásban megszerzett több mint 75 éves tapasztalata támogatja. A vállalat jelenleg 8 országban végez szénhidrogén kitermelést és 12 országban van jelen kutatási tevékenységével. A Csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc optimalizálás mellett Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A MOL-csoport 1700 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Dél-Kelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.