Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

 • A MOL jogelődje 50 éve kezdett el termelni Algyőn, amely azóta a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált.
 • A hazai kutatás-termelés teljesítményének hajtóereje a helyi tudás és tapasztalat, az emberek szakértelme.

Budapest, 2015. június 26. – Az első algyői kútfúrások óta félévszázad telt el, ez idő alatt pedig a régió a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált. A MOL az algyői olajmezőn termeli ki a hazai kőolajmennyiség harmadát. A jubileumi év alkalmából Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójaa vállalat 25 kiváló dolgozóját kiemelkedő évtizedes munkájáért és hűségéért bronzplakettel jutalmaztáa. A jubileum alkalmából Dr. Botka László, Szeged polgármestere a MOL vezetőivel együtt koszorúzta meg a bányászat védőszentjének, Szent Borbálának szobrát.

Az algyői kőolaj- és földgázmező felfedezése az 1965-ös év szenzációja volt. Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is jelentős. A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgáz igényének tizedét, kőolaj igényének öt százalékát biztosítja. Nem messze fekszik innen az a 350 négyzetkilométeres koncessziós terület, amelyen jelenleg is kutatások is folynak, és amelytől előzetes becslések alapján 25 millió hordó kőolaj felszínre hozását várja a vállalat.

„Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a MOL is a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Büszke vagyok arra, hogy immár 15 éve vállalatvezetőként én is részt veszek algyői sikertörténetben, ami jelentősen hozzájárul hazánk előremozdításához. És biztosíthatok mindenkit, a MOL továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló szakembereinknek köszönhetően minél több ilyen remek közös sikerre legyünk büszkék a jövőben is.” – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója

Az algyői telephely az elmúlt fél évszázad alatt több ezer embernek adott munkát. Sok munkavállalónak ez volt az első és egyben utolsó munkahelye. A vállalat az évforduló alkalmából huszonöt munkavállalójának kiemelkedő munkáját és hűségét bronzplakettel, valamint egy különleges, Déri Miklós által készített portrésorozattal köszönte meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésével a MOL jubileumi kiállítása Szeged belvárosában, a REÖK Palota előtti téren 2015. július 10-ig lesz látható.

Sajtókapcsolat

 

Szluha Krisztina                                                                              Ozoli Gábor

MOL Magyarország                                                                       MOL Magyarország

Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                    Tel.: +36 (70) 466-7289 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Május 20-án kisorsoltuk az „Olajszintméréssel csak nyerhet” című játékunk nyerteseit. A márciusban tartott játékban úgy vehettél részt, ha valamelyik MOL-töltőállomáson ellenőriztetted az olajszintedet, és kitöltöttél egy nyereményszelvényt.

A főnyeremény: 1 db teletankolt Honda Civic 5D 1.4 Comfort Plus 14 személygépkocsi, amelyet 

Takács Róbert

nyert meg.

A nyertesnek gratulálunk, kollégáink felveszik vele a kapcsolatot.

 • A MOL hetedik találata a TAL Blokkban
 • Megállapodás a pakisztáni DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról
 • A MOL Pakistan (a MOL 100% tulajdonú leányvállalta) 1999 óta sikeresen működik Pakisztánban

Budapest, 2015. május 19. - A MOL Nyrt. új, kereskedelmi értékű gáz és kondenzátum találatot jelent be a MOL által operált TAL blokk Mardan Khel-1 kutatófúrásánál. Ezzel egy időben a MOL Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a pakisztáni DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról.

Stabil, hosszú időre visszanyúló, sikeres jelenlétünket öt blokkban való részesedésünk és tizenöt éves operátori tevékenységünk alapozta meg az országban. A MOL a TAL blokk operátoraként jelenleg napi bruttó 70 ezer hordó kőolaj egyenértéket (kboepd) meghaladó termelésért felel.

A Mardan Khel-1 kutatófúrás az Északnyugati határtartományban került mélyítésre a TAL blokk területén. A fúrás 2014. szeptember 17-én kezdődött és 2015. február 17-én érte el a tervezett célmélységét, 4.912 métert.

A kútban négy potenciális tároló formációt teszteltünk, melyek mindegyike magas gáz és kondenzátum hozammennyiséget adott. A két legjobb tesztelt réteg (Lumshiwal és Lockhart) hozama napi 4.300 hordó kőolaj egyenérték (boepd) gáz és 2.100 bpd kondenzátum (Lumshiwal), illetve 4.000 boepd gáz és 1.840 bpd kondenzátum (Lockhart). A kút termelő kútként kerül kiképzésre és bekötésre a Makori Központi Felszíni Létesítménybe. A TAL blokk létesítményeinek jelenlegi teljes termelési kapacitása napi 80 kboepd gáz és 37 kboepd folyékony szénhidrogén. A rendelkezésre álló szabad kapacitás elégséges az új kút bekötéséhez. A társaság szándékában áll egy átfogó lehatárolási terv előkészítése, mely további kutak fúrását foglalja magában a terület keleti és nyugati részén. Partnereink a konzorciumban az OGDC (30%), a PPL (30%), a POL (25%) és a GHPL (5%).

Ezen túl a MOL Pakistan Oil & Gas Co. B.V. megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról. A TAL blokkon kívül a POL a MOL által operált Margala és Margala-North blokkokban is partnerünk. A pakisztáni DG Khan blokk jó gáz és kondenzátum potenciállal rendelkező kutatási terület, Pandzsáb és Beludzsisztán tartományokban. A MOL részesedésvásárlását követően a POL operált tulajdoni hányada 70%-ot tesz ki. A konzorcium idénre szeizmikus méréseket tervez, melyeket 2017-ben egy kutatófúrás követ majd. A tranzakcióhoz a pakisztáni kormány jóváhagyása is szükséges.

Alexander Dodds, a Kutatás-Termelés Ügyvezető Igazgatója elmondta: „A MOL-csoport számára óriási siker, hogy hetedik találatunkat jelenthetjük be a TAL Blokkban, melynek 1999 óta vagyunk operátorai. A MOL Pakisztán kiváló eredményeket tudhat maga mögött a TAL Blokkban. Hálásak vagyunk partnereink támogatásáért és a közös vállalat MOL által történő irányításába vetett bizalmáért. Pakisztán egy ígéretes, nagy kiterjedésű feltáratlan készletekkel rendelkező ország. A MOL-csoport továbbra is elkötelezett befektetője a pakisztáni olaj- és gázipari ágazatnak, amit a bejelentett részesedésvásárlás és a TAL blokkba való beruházásunk is jól mutat.”

Grosz Ákos, CFA, a MOL Pakisztán Ügyvezető Igazgatója hozzátette: „A MOL elkötelezett, hogy segítse a pakisztáni energiahiány felszámolását hatékony kutatási tevékenység megvalósításával, valamint növelje a jelenlegi termelést a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.”

 • A vállalat megnyitotta az első Fresh Corner üzletét a budapesti Prielle Kornélia úti töltőállomáson
 • Az új kiskereskedelmi stratégiájának megfelelően a MOL 10 benzinkutat alakít át a következő két hónapban

 

Budapest, 2015. május 14. – A MOL új kiskereskedelmi stratégiát dolgozott ki, és megnyitotta első Fresh Corner üzletét. A vállalat új koncepciójának keretében országszerte 10 töltőállomást és annak üzleteit újítja meg első körben. A ma átadott, frissen átalakított Prielle Kornélia úti töltőállomáson a MOL a vásárlók mindennapi fogyasztási igényeihez teljes mértékben igazodó termékválasztékkal és szolgáltatásokkal bővítette korábbi kínálatát.

A MOL Fresh Corner üzletek minőségi termékekkel és kibővült szolgáltatásokkal, kávéval, friss szendvicsekkel, pékáruval és a szupermarketekhez hasonló árú napi fogyasztási cikkekkel várják a vásárlókat. A megújult dizájnnak és kínálatnak köszönhetően a töltőállomáson ezentúl a fogyasztók egy kellemes környezetben intézhetik el vásárlásaikat.

„A MOL a változó piaci kihívásoknak megfelelve, új kiskereskedelmi stratégiájával összhangban megnyitotta az elsőként átalakított töltőállomását. Ahogy a fejlett piacokon lévő versenytársaink, úgy mi is arra törekszünk, hogy a vásárlók számára a kibővült termék- és szolgáltatáskínálattal olyan kiszolgálást nyújtsuk, amelynek köszönhetően ezentúl mi lehetünk a fogyasztók elsőszámú választása” – nyilatkozta Lars Höglund, a MOL-csoport kiskereskedelmi ügyvezető igazgatója.

A következő két hónapban további 9 töltőállomást alakít át a társaság. A vállalat Budapesten a Róna utcai, Fóti úti, Borszéki utcai és Vágány utcai töltőállomásait újítja meg, míg vidéken a diósdi, valamint az M3-as autópálya Rekettyés és Görbeháza pihenőhelyeknél lévő két-két kútjánál találkozhatunk az új koncepció jegyében kialakított Fresh Cornerekkel.

A fogyasztók elégedettsége és pozitív visszajelzései alapján a MOL a jövőben a töltőállomások jelentős részét tervezi átalakítani.

A MOL, finomítóinak hatósugarán belül, további akvizíciókat is tervez, hogy növelje részesedését a közép-európai kiskereskedelmi piacon.

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente közel 5 millió tonna üzemanyagot gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A tiszaújvárosi Tiszai Vegyi Kombinát Zártkörűen Működő Részvénytársaság (TVK) több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában.

 

Sajtókapcsolat:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 154 milliárd forintot ért el
 • A Downstream üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét produkálta
 • Az átlagos napi szénhidrogén termelés 103 ezer hordó kőolaj-egyenérték volt

Budapest, 2015. május 8. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. első negyedévi pénzügyi eredményeit: Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 47%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A Downstream üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét realizálta, annak ellenére, hogy a szezonnak megfelelően alacsony volt az üzemanyag kereslet. Az átlagos napi szénhidrogén termelés 103 ezer hordó kőolaj egyenérték (mboepd) volt 2015 első három hónapjában, ami 4,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

2015 első negyedévében a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 154 milliárd forintot ért el, amely 47%-kal haladta meg az egy évvel korábbit és 5%-kal jobb az előző negyedév teljesítményénél. A “tiszta” EBITDA eredmény javulása jelentős teljesítmény, figyelembe véve, hogy a Brent árfolyam 30%-ot esett az előző negyedévhez képest, ezzel párhuzamosan a motorüzemanyag kereslet a szezonális hatások következtében csökkent.

Az Upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 61 Mrd Ft-ra csökkent, ami 7%-kal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél, mivel a teljesítményt negatívan befolyásolta a Brent árának további csökkenése. A kitermelés átlagosan napi 103 ezer hordó kőolaj egyenérték volt, ami 4,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Downstream üzletág története legerősebb első negyedévét teljesítette, az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 74 milliárd forintot tett ki, ami több mint háromszorosa az elmúlt év azonos időszakáénak. A negyedik negyedévhez hasonló eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy a szezonnak megfelelően alacsony volt az üzemanyag kereslet. A jó eredményt a finomítói környezet további javulása valamint a tartósan magas integrált petrolkémiai árrés támogatta. Mindazonáltal a kiemelkedő eredmény elérésében szerepe volt a már lezárult Új Downstream Program korábbi sikerének is. A most elindított Next Downstream Program célja, hogy további mintegy 500 millió dollár hatékonyságjavulást hozzon 2017-ig, tisztán belső forrásokból.

A Gáz Midstream üzletág 18 Mrd Ft-ért el, ami 20%-os növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest, elsősorban a magasabb tranzit mennyiségnek köszönhetően.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy erős pénzügyi eredménnyel kezdtük az évet. A jó eredmény tükrében még inkább biztosak vagyunk abban, hogy az idei évre kitűzött 2 milliárd dolláros tisztított EBITDA célunk teljesíthető. Mindez igazolja integrált üzleti modellünk erősségét.

Upstream üzletágunkban egy újabb mérföldkövön vagyunk túl: Norvégiában, az egyik leginkább befektetőbarát országban terjeszkedtünk. A bejelentett akvizíció eredményeként tovább erősítettük pozícióinkat az északi-tengeri régióban és megdupláztuk kutatási potenciálunkat. Meglévő kelet-közép-európai portfólionkban a költségek további csökkentését céloztuk meg. Ezzel párhuzamosan pedig nemzetközi projektjeinkből növelni kívánjuk kitermelésünket, és a megváltozott külső környezethez alkalmazkodva, folyamatosan optimalizáljuk beruházásainkat.

Downstream üzletágunk minden idők legerősebb első negyedéves eredményét hozta. Jól ki tudjuk használni a kedvező környezet adta lehetőségeket. Mindazonáltal, hosszú távú kiemelt célunk, a 2017-ig tervbe vett újabb 500 millió dolláros hatékonyságjavulás elérése. Ennek érdekében már több mint 150 akciót indítottunk el az év eleje óta.”

 • A MOL-csoport megvásárolja az Ithaca Petroleum Norge teljes tulajdonrészét
 • Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora
 • A felvásárlás összhangban áll a MOL kutatási-termelési stratégiájával

BUDAPEST, 2015. április 24. - A MOL-csoport belép a norvég piacra, miután megvásárolja az Ithaca Petroleum Ltd-tól az Ithaca Petroleum Norge tulajdonrészének 100%-át. A felvásárlás összhangban áll a MOL kutatási-termelési stratégiájával és értékteremtő módon bővíti a nemzetközi kutatási-fejlesztési portfóliót.

A MOL adás-vételi szerződést kötött a norvég Ithaca Petroleum Ltd.-vel - amely az Ithaca Petroleum Norge (“IPN”) 100%-os tulajdonosa - a leányvállalat megvásárlásáról.

Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora. A többségében kőolajat tartalmazó portfolió nettó 600 millió hordó kőolaj-egyenértéket (boe) meghaladó földtani vagyont foglal magában. A munkaprogram három kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapatának átvétele szintén az ügylet része.

A tranzakció megvalósítása kiváló lehetőséget jelent a MOL számára Norvégiában, az északi-tengeri jelenlét kiterjesztésére és a nemzetközi kutatási portfolió kiszélesítésére egyaránt. A MOL célja a norvégiai portfolió bővítése további eszközök és licenszek megszerzése, amely szintén az IPN bevonásával történhet. Az IPN operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában, így a cég felvásárlása nagymértékben hozzájárul azon célunk eléréséhez, hogy a térség elismert tengeri operátorává válhassunk. A MOL-nak így további szinergiákra lesz lehetősége, hiszen a vállalat már most is jelen van az Északi-tengeren, az Egyesült-Királyságban.

A cég teljes vételára 60 millió USD, amely jövőbeli szénhidrogén találat esetén maximum további 30 millió USD-vel növekedhet. Az akvizíciót a csoport teljes egészében működési cash-flow-ból finanszírozza. 

A tranzakció zárásának további feltétele a norvég Szénhidrogén és Energiaügyi Minisztérium jóváhagyásának megszerzése.

Alexander Dodds, a kutatás-termelés ügyvezető igazgatója elmondta: „Azáltal, hogy kiterjesztjük jelenlétünket Norvégiára, amely az egyik leginkább befektetőbarát működési környezetet biztosítja, újabb jelentős lépést teszünk kutatási-termelési stratégiánk megvalósításának irányába. Növekszik kitettségünk az alacsony kockázatú északi-tengeri térségben, ahol kitermelési- és tudásközpontot építünk ki a teljes kutatási-termelési értéklánc mentén. Mindezek megfelelő alapul szolgálnak hosszú távú régiós céljaink eléréséhez.”

 

Azt követően, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a jogszabályoknak való megfelelés, és a szurkolók gyorsabb, egyszeri beazonosítása érdekében bevezette a klubkártya, illetve a Futballkártya intézményét, mára az eszköz komoly kedvezményekhez is juttatja a mintegy 175 ezer fős szurkolói közösséget.

A jövőben minden kártyával rendelkező szurkoló – egyszeri számítógépes regisztráció után – a MOL honlapján jogosulttá válik egy egyedi kivitelű Green Kártya kiváltására, amelyet használva a MOL töltőállomásain literenként
7 forint kedvezményhez juthat.

A MOL Szurkolói Green Kártya Magyarország legnagyobb töltőállomás hálózatában biztosít kedvezményes üzemanyag vásárlási lehetőséget. Használatával kényelmesen elérhetőek a töltőállomási szolgáltatások és a shop termékek. A Szurkolói Green Kártya előre feltölthető, névre szóló, PIN kóddal ellátott üzemanyagkártya.

A kedvezményt a MOL és a Ferencváros kezdeményezése után az MLSZ mind a 30 ezer Futballkártya-tulajdonos részére kiterjesztette, de a rendszer alkalmas arra, hogy minden OTP Bank Ligában szereplő klub csatlakozzon a rendszerhez, és így összesen 175 ezer ember tankolhasson kedvezményesen. A klubok közül a Videoton FC szurkolói kártyájához kapcsolódó Green Kártya is igényelhető már.

A MOL Magyarország legnagyobb vállalataként szerepet vállal hazánk és a régió előremozdításában. Ezért is csatlakoztunk egy olyan, Nyugaton már bevált és sikeres kezdeményezéshez, mint a szurkolói kártya. Hazánk jelentős sporttámogatójaként a mi érdekünk is az, hogy újra családok tízezrei látogassanak el hétvégén a meccsekre. És örömmel segítjük őket abban, hogy a pre-paid MOL Green Kártyának köszönhetően tervezetten, kényelmesen és kedvezményesen tudjanak tankolni, ha éppen meccsre vagy akár kirándulni, nyaralni indulnak.” Szollár Domokos – MOL Magyarország, kommunikációs igazgató

A Finnország és Görögország elleni mérkőzéseken egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kezdeti ódzkodás után a szurkolók kiváltják, és használják a klub-, illetve Futballkártyákat, és előszeretettel vásárolnak az interneten. Az egyik legnagyobb magyar vállalat, a MOL szerepvállalásával az a folyamat is elkezdődött, amelyet Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a következő időszak egyik sarkalatos kérdéseként jelölt meg, amely szerint – kihasználva az igen magas kártyaszámot – további kedvezményekhez kell juttatni a magyar futballszurkolókat.
Sipos Jenő – MLSZ, szóvivő

A SZURKOLÓI Green Kártya elŐnyei:

 • 7 Ft/l engedmény a 95-ös benzin és a normál gázolaj árából az összes magyarországi Green törzskúton (a törzskutak aktuális listája elérhető a MOL honlapján: mol.hu)
 • 10 % kedvezmény a gépi mosó programokra
 • Egyszerű, gyors, az MLSZ és a klubok honlapjáról elérhető on-line kártyaigénylés
 • A kártya feltölthető átutalással vagy a MOL töltőállomáson a tankolást követően bankkártyával, készpénzzel, vagy hitelkártyával, ami akár további kedvezményt és halasztott fizetést is biztosít
 • Egyéni limit beállítási lehetőségek
 • Kártyánként meghatározható termékkör beállítás
 • Havi összesítő számla e-mail címre küldött e-számla formájában
 • Díjmentes kártyahasználat éves és tranzakciós díj nélkül
 • Ingyenes kártyagyártás és kártyatiltás
     
 

 

 • A részvényesek jóváhagyták a MOL 2014. évi konszolidált pénzügyi beszámolót
 • A Közgyűlés elfogadta az 50 milliárd forint osztalékfizetést
 • A részvényesek újraválasztották az Igazgatóság három tagját és egy új tagot választottak a Felügyelő Bizottságba

BUDAPEST, 2015. április 16. – A MOL ma tartotta Éves Közgyűlését, amelyen a részvényesek jóváhagyták az Igazgatóság jelentését a 2014 évi pénzügyi teljesítményről valamint a konszolidált pénzügyi beszámolókat. A Közgyűlés elfogadta az Igazgatóság 50 milliárd forintos osztalékjavaslatát, továbbá újraválasztotta Járai Zsigmondot, Dr. Parragh Lászlót és Dr. Martin Romant, az Igazgatóság tagjait, és megválasztotta Dr. Szivek Norbertet a Felügyelő Bizottság tagjának.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a tavalyi eredményekről ezt mondta: „Büszke vagyok arra, hogy a MOL-csoport 2014-ben a nehéz külső környezet ellenére erős pénzügyi és működési eredményt ért el. Mindez jól demonstrálja integrált üzleti modellünk erősségét és rugalmasságát. Jelentős eredményeket értünk el az év második felében drámai módon zuhanó olajárak ellenére. Sikerült fenntartanunk a tisztított EBIDTA szintjét, amely 511 milliárd forintot ért el és csupán egy százalékkal maradt el az előző évitől. Megőriztük erős készpénztermelő pozíciónkat, növeltük beruházásainkat és alacsony szinten tartottuk nettó eladósodottsági mutatónkat, miközben teljes mértékben elkötelezettek maradtunk osztalékfizetési elképzeléseinkhez.”

A MOL-csoport 2014 évi jelentése megtekinthető a www.molgroup.info/evesjelentes2014 honlapon.  

 • A MOL által kifejlesztett gumibitumennel épített utakon kevesebb a kátyú, tartósabbak, és gazdaságosabb a fenntartásuk, mint a jelenleg használt utak nagy többségének
 • Az gumibitumen környezetbarát megoldás, hiszen hulladék gumiabroncsok környezetbarát hasznosításával készül
 • A STRABAG a MOL gumibitumen felhasználásával építette meg a mintegy 4 kilométeres utat

 

Budapest, 2015. március 26. – A XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon a MOL és a STRABAG nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi környezetvédelmi innovációs díját a gumibitumen technológia és gumibitumennel épített aszfaltút fejlesztésért.

A MOL gumibitumen alkalmazásának előnyei, hogy a normál bitumenes úthoz képest másfélszer hosszabb élettartam érhető el, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Emellett kisebb a menetzaj, valamint nagyobb a közlekedésbiztonság a rövidebb fékút miatt.

A termék alkalmazásával a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon. Új nyomvonalú út építésénél a Strabag alkalmazta először a MOL új termékét: a Villányt elkerülő 4,2 km hosszúságú út teljes aszfalt pályaszerkezetének építése gumibitumenes aszfalttal történt. A munkához 22 ezer tonna aszfaltot használt fel a Strabag, az ehhez szükséges gumibitumen gyártáshoz a MOL 22 ezer darab elhasznált személygépkocsi gumiabroncsból előállítható gumiőrleményt hasznosított.

A MOL és a Strabag együttes árbevétele a 2014-ben végrehajtott villányi elkerülő út építési projekten 2,3 milliárd forint volt. A MOL gumibitumen üzemének köszönhetően, teljes kapacitás kihasználtsága mellett, évente kb. 650-750 millió forint többlet árbevétel realizálható gumibitumen értékesítéssel.

A MOL gumibitumen 2013-ban elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat, 2014-ben pedig a Környezetbarát Termék védjegy használati jogát.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Kilenc pedagógus vehette át kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért a MOL Tehetséggondozásért Díjat
 • A MOL Új Európa Alapítvány a díjátadóval párhuzamosan idei pályázati felhívásait is meghirdette.

 

Budapest, 2014. március 18. – MOL Tehetséggondozásért Díjat vehetett át a mai napon kilenc példamutató munkát végző pedagógus Budapesten. A díjakat a MOL vezetői, az Új Európa Alapítvány kurátorai, Ónodi Eszter színművésznő az Alapítvány jószolgálati nagykövete, valamint Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardozó adták át.

A MOL Új Európa Alapítvány 2006 óta támogatja a fiatal tehetségeket, és a velük foglalkozó pedagógusokat. Eddig több mint 60 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült a MOL Tehetséggondozásért Díjban, amelyet azok a pedagógusok kapnak meg, akik jó eredményeket értek el több évtizedes munkájuk során, és akiket környezetük emberileg és szakmailag is példaként szeretne a fiataloknak felmutatni.

A 2014-ben beérkezett közel 400 jelölt közül a kuratórium választotta ki azt a három művész tanárt, három természettudományos szaktanárt és három utánpótlás edzőt, akik átvehették a MOL Tehetséggondozásért Díjat, amely erkölcsi és anyagi elismerés: a díjjal 500.000 Ft tiszteletdíj jár. Ezek a tanárok és edzők munkájukkal, áldozatkészségükkel és szakmai támogatásukkal számos tehetséges fiatal pályára lépését segítették már.

Felfedezni egy gyermekben a tehetséget, majd elindítani őt az úton, amely során tehetsége kibontakozhat, felelősségteljes feladat. A ma elismert pedagógusok, edzők nemcsak meglátják a fiatalokban rejlő kivételes képességet, de inspirálják és kitartásra is ösztönzik őket. Minden szülő azt szeretné, ha ilyen kiváló pedagógusok oktatnák gyermeküket. Örömömre szolgál, hogy a MOL Tehetséggondozásért Díjjal elismerhetjük ezen tanárok és edzők áldozatos munkáját” – mondta Ferencz I. Szabolcs, a MOL Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója, az Új Európa Alapítvány kurátora.

A 2014. évi MOL Tehetséggondozásért Díjat olyan kiváló tanárok vehették át, mint Bernhardt Andrásné hegedű tanár (Jászberény), Dr. Király Sándor informatika tanár (Eger) Kothencz Melinda, oboaművész-tanár (Pécs), Lengyel Lászlóné matematika-kémia tanár (Nádudvar), Szalay József vizuális nevelés tanár (Budapest) és Udvardi Imre fizika-csillagászat tanár (Budapest). A sportszakemberek között Kissné Oroszi Edit sportlövő mesteredző (Budapest), Martinkó Gábor kajak-kenu edző (Budapest) és Szabó Krisztián, gyorskorcsolya edző (Szeged) részesült az elismerésben.

A díjakat Baán László a Szépművészeti Múzeum és az MNG főigazgatója, az Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardozó, valamint Ónodi Eszter, a Katona József színház művésze, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adták át.

A díjátadót követően rövid koncertet adtak azok a fiatal zenészek, akiket korábban a MOL Tehetségtámogató Program pályázata segített hangszervásárláshoz vagy utazáshoz és egyben tavaly a Virtuózok komoly zenei televíziós versenyben sikerrel szerepeltek, közöttük Boros Misi zongorista, aki a kicsinyek korcsoportjának győztese volt.

A díjátadó esemény keretében az Alapítvány meghirdette az idei pályázati programjait is. Elsők között a MOL Tehetségtámogató Program Sport kategóriájára pályázhatnak 2015. március 31-ig azok a 10-18 év közötti fiatalok, akik jó eredményt értek már el országos vagy nemzetközi versenyeken és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük. A pályázati információk a www.ujeuropaalapitvany.hu oldalon találhatók meg.

Az Új Európa Alapítványról

Az Új Európa Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek, a gyermekegészségügy, civil szféra támogatására pályázati programjai keretében. A MOL Tehetségtámogató Program 10-18 év közötti tehetségeket támogat a sport, a művészet és a tudomány területén. Az Új Európa Alapítvány díjazza a fiatal tehetségekkel foglalkozó tanárok, edzők valamint újságírók munkáját is. A MOL Gyermekgyógyító Program a krónikusan beteg és a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó civil szervezeteket segíti. A KÖSZ! Program az iskolai közösségi szolgálat megvalósításában közreműködő civil szervezeteket támogatja. A Zöldövezet Program civil szervezetek és társasházi közösségek zöldfelületet létrehozó és megújító tevékenységéhez járul hozzá. Az alapítvány közhasznú, alapítója a MOL, amelynek társadalmi felelősségvállalási programjában kiemelt szerepet játszik évi 150 millió forintos támogatási keretével. www.ujeuropaalapitvany.hu, www.facebook.com/ujeuropaalapitvany

A 2014. évi MOL Tehetséggondozásért Díj kitüntetettjeinek rövid méltatása:

MŰVÉSZ TANÁROK

Bernhardt Andrásné (1952) – hegedű tanár, JÁSZBERÉNY

Bernhardt Andrásné 1974 óta tanít, 1987 óta a jászberényi Palotásy János Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola hegedű tanára. Szakmája iránt elhivatott, a kötelezettségeken túl messzemenőkig szívén viseli a növendékek értelmi és érzelmi nevelését. A tehetségeket és a támogatásra szorulókat felkarolja, önzetlenül segíti. A roma növendékekkel és szüleikkel kifejezetten jó a kapcsolata. Tanítványai megyei és országos versenyeken szerepeltek szép eredményekkel. Volt tanítványai közül sokan a tanárnő bíztatására és segítségével választották a zenei pályát, lettek hegedűművészek, népzenészek, hegedűkészítők. Volt diákjai ragaszkodnak személyéhez és visszajárnak hozzá továbbképzős osztályába.

Kothencz Melinda (1974) – oboaművész-tanár, PÉCS

Kothencz Melinda oboaművész, 2001 óta tanít oboát és kamarazenét a Pécsi Művészeti Gimnáziumban, ahol jelenleg igazgatóhelyettes, valamint furulyát és oboát a Kontrasztok Alapfokú Művészeti Iskolában. Gazdag és eredményes szakmai életútja alapján elmondható, hogy nemcsak meglátja a fiatal tehetségekben a lehetőséget, hanem eredményesen támogatja kibontakoztatásukat is. Kisiskolás koruktól a művészeti szakképzés befejező évfolyamáig neveli és oktatja a tehetséges oboa szakos növendékeket és zenei együtteseket, akik már maguk is számos fellépésen és versenyen bizonyítottak. Több hazai és nemzetközi versenyen kapott tanítványai által elért jó eredményekért felkészítő tanári díjat. Tanítványa Mohai Zsófia 2011 óta a MOL Tehetségtámogató Program tagja, a Virtuózok komoly zenei verseny középdöntőse volt 2014-ben.

Szalay József (1952) – rajz- és vizuális kultúra tanár, BUDAPEST

Szalay József 1976 óta a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium valamint elődje rajz- és vizuális kultúra, művészettörténet és mozgókép-médiaismeret tanára, 2014-től immár nyugdíjasként. Országos szakértő a vizuális kultúra területén, az országos középiskolai tanulmányi versenyek előkészítő bizottságának tagja. Éveken át érettségi elnökként, vizsgabiztosként tevékenykedett. Középiskolai tanári pályája mellett a MOME és a PPKE mozgókép és médiaismeret vezetőtanára, az ELTE művészettörténet módszertan-tanára is volt. Diákjai rendszeresen eredményesen szerepeltek a különböző képzőművészeti és művészettörténeti versenyeken. Tankönyveket, tanterveket írt, lektorált. Empatikus készsége, türelme fémjelzi pedagógusi pályafutását. Tanítványai megkülönböztetett tisztelettel, szeretettel fordulnak felé. Sok tehetség köszönheti áldozatos munkájának rangos díjait, pályájának indulását.

Természettudományos szaktanárok

Lengyel Lászlóné (1958) – matematika-kémia tanár, NÁDUDVAR

Lengyel Lászlóné 1975-ben a nádudvari Kövy Sándor Általános Iskola elődjében kezdte meg több évtizedes tanári pályafutását matematika-kémia szakos tanárként. Lelkiismeretességének, kimagasló munkabírásának és töretlen lelkesedésének köszönhetően feladatait mindig maradéktalanul ellátta. Kezdettől fogva szívügye volt a tehetséggondozás, az új módszerek elsajátítása érdekében különböző továbbképzéseken vett részt. Tanítványai a megyei, az országos matematika és kémia versenyek helyezettjei voltak. Kiváló tanári munkáját több kitüntetéssel ismerték el. A tanárjelöltek kötelező külső tanítási gyakorlatukon szívesen választották vezetőtanáruknak. 2013 szeptemberétől nyugdíjas, de továbbra is figyelemmel kíséri volt tanítványait, a Curie Tehetséggondozó Alapítványban mai napig aktív.

Király Sándor PhD (1966) – informatika tanár, EGER

Király Sándor az egri Eszterházy Károly Főiskola, Neumann János Középiskola és Kollégium tanára több mint 20 éve. Évente több diákja jut be az országos tanulmányi versenyek döntőjébe, nevéhez számos OKTV-győzelem fűződik informatikából, programozásból, közgazdaságtanból, tanítványai ezüst és bronzérmes versenyezők lettek a nemzetközi informatikai diákolimpiákon. Többen köszönhetik neki, hogy informatikával kapcsolatos pályát választottak. Diákjai pályafutását a középiskola után is segíti. Részt vett a kétszintű érettségi kidolgozásában, társszerzője és lektora több, érettségire felkészítő tankönyvnek és feladatgyűjteménynek. A tanár úr triatlonozik, 2012-ben magyar bajnok lett korosztályában, négyszeres vasember. Köztársasági Elnöki Emlékérmes pedagógus.

Udvardi Imre (1958) – matematika-fizika, csillagászat, BUDAPEST

Udvardi Imre 2004 óta tanít a budapesti Könyves Kálmán Gimnáziumban matematikát és fizikát. Tanítványai nagy arányban jutnak be az egyetemi képzésbe. Pedagógus szakvizsgát tehetséggondozó szakirányból szerzett. A gimnázium csillagászati obszervatóriummal rendelkezik, a tanár úr csillagászati szakkörei regionális szinten ismertek. 2012 óta a nemzetközi csillagászati diákolimpia magyar nemzeti csapatának egyik vezetője és felkészítője, a diákok egyéniben és csapatban is sikerrel szerepelnek a versenyeken. A tanári úr munkájáért Miniszterelnöki dicsérő oklevélben, az MTA dicséretében részesült. Emberi tulajdonságai, pedagógiai elkötelezettsége és szakmai felkészültsége egyaránt érdemessé teszik a díjra.

Utánpótlás edzők

Kissné Oroszi Edit (1958) – sportlövő edző, BUDAPEST

Kissné Oroszi Edit meghatározó alakja a magyar sportlövészet utánpótlás nevelésének. Keze közül sorra kerülnek ki Európa- és világbajnok sportlövők, olimpikonok. Az UTE-ben megismerteti a gyerekekkel a sportág alapjait, kíséri, segíti őket első versenyeiktől kezdve akár az olimpiáig. Sportági utánpótlás vezetőként is hatalmas odaadással és elszántsággal dolgozik. A fiatal sportolók mindig bizalommal fordulhatnak hozzá tanácsért, segítségért. Jelenleg több mint 25 utánpótlás versenyzővel foglalkozik szakedzőként naponta, köztük a siket olimpiai bajnok Biatovszki Mirával és az ifjúsági olimpiai bajnok Péni Istvánnal.

Martinkó Gábor (1957) – kenu edző, BUDAPEST

Martinkó Gábor eredményes sportolói pályafutást követően kezdett el edzőként dolgozni, 2006-tól az Újpest kajak-kenu edzője, ahol a nulláról építette fel a kenus utánpótlásbázist. Tanítványai hatvan hazai bajnoki cím mellett több aranyérmet nyertek a korosztályos Európa- és világbajnokságokon, nemzetközi maraton versenyeken. (Schmidt Richárd 2012, 2013; Szabó Kristóf 2014; Dóri Bence 2014) Gábor az egészen kicsi gyerekektől az U23 korosztályig foglalkozik az utánpótlás korosztállyal, a korcsoportok 12 évet ölelnek fel. Igazi közösségteremtő ember. Olyan szellemiséget, olyan értékrendet képvisel és ad át, amely a tanítványok számára nemcsak a vízen, hanem az életben is biztos igazodási pontot jelenthet.

Szabó Krisztián (1974) – gyorskorcsolya edző, testnevelő tanár, SZEGED

Szabó Krisztián gyorskorcsolyázó olimpikon volt. Élsportolói pályafutását befejezve edzőként is a maximális teljesítmény elérésére készíti fel versenyzőit. 2001 óta a Szegedi Korcsolyázó Egyesület vezetőedzője. Legsikeresebb versenyzői: Lajtos Szandra háromszoros olimpikon, Junior VB bronzérmes, olimpikon; Kónya Zsófia olimpikon, mindketten a Szocsiban 6. helyezett váltó tagjai, valamint a friss felnőtt magyar bajnok Jászapáti Petra. Tanítványai 2015-ben EB bronzérmesek lettek. Gyorskorcsolya edzői munkája mellett a Szegedi Tisza Volán sportegyesület jégkorongos palántáit is edzi. Edzői pályafutása alatt több ezer óvodás és kisiskolás gyermek tanult meg nála korcsolyázni. Emellett a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola testnevelő tanára.

A díjazottakról készült kisfilmek az alábbi linken érhetők el:

http://www.ujeuropaalapitvany.hu/tamogatott/dijazottak-2014

További információ:

Illyés Ágnes, Eurolex Consulting

+36 20 392 6785, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gáborné Haáz Andrea, Új Európa Alapítvány

+36 70 373 4384, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.