Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

 • A soproni Széchenyi István Gimnázium közössége volt a legaktívabb az Élő Bolygónk akció támogatásában
 • A MOL és az OTP Bank 6-6 millió forintot adott át azoknak az iskoláknak, amelyekből az iskolai diáklétszámhoz viszonyítva a legnagyobb arányban csatlakoztak az Élő Bolygónk éghajlatvédelmi akcióhoz
 • Az így elnyert összeget az intézményeknek fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztésre fordítják

 

Budapest, Sopron, 2016. február 11. - Vízi tanulmányi tábor, megújuló energiaösvény, ökológiai lábnyom-csökkentés – erre fordítják a nyertes középiskolák azt a 6, 4 és 2 millió forintot, amelyet azzal nyertek el, hogy a legaktívabban támogatták szavazataikkal az Élő Bolygónk akciót. A támogatást a MOL és az OTP Bank ajánlotta fel. A párizsi klímacsúcs sikerének előmozdítása érdekében létrehozott, a Live Earth mozgalomhoz csatlakozó kezdeményezést közel kétszázezren támogatták.

A történelmi eredményekkel záruló tavaly decemberi párizsi klímacsúcs sikerének előmozdításáért indította el a Nobel-békedíjas Al Gore a Live Earth mozgalmat, amelyhez Magyarország az Áder János köztársasági elnök támogatásával létrehozott Élő Bolygónk klímavédelmi kezdeményezéssel csatlakozott 2015 májusában. A cél az volt, hogy a szavazók klímavoksaikkal arra ösztönözzék a világ vezetőit, hogy haladéktalanul cselekedjenek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen. A magyarországi Élő Bolygónk akciót közel kétszázezren támogatták.

Áder János köztársasági elnök elmondta, hogy itthon tíz éve indult az ökoiskola mozgalom, s ma már több mint kilencszáz ilyen intézmény van, ami azt jelenti, hogy minden harmadik diák olyan iskolában tanul, amelyik rendelkezik az ökoiskola címmel. "Látható, hogy mély gyökerei vannak ennek a szemléletnek", s arra kérte a diákokat, hogy ezt a jövőben is őrizzék meg, amikor egyetemre járnak majd, munkába állnak és családot alapítanak.

Több tízezer aláíró a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola által meghirdetett országos középiskolai felhívás nyomán csatlakozott az akcióhoz. A felhívás mellé állt a MOL és az OTP Bank is: 6-6 millió forintot ajánlottak fel a klímavédelem ügyét legaktívabban támogató három középiskola számára annak érdekében, hogy környezeti fenntarthatósággal összefüggő fejlesztéseket valósíthassanak meg. Az egyenlő esélyek biztosítása végett a sorrendet az intézmények diáklétszáma, illetve a beérkező szavazatszám aránya alapján határozták meg.

Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója az alulról jövő kezdeményezést méltatva közölte: a fenntarthatóság lényege az, hogy ez rajtunk múlik. "Ha mi teszünk érte, akkor ebből lesz valami, ha nem, akkor nem lesz belőle semmi" - folytatta, majd hozzáfűzte: „A Mol-nak és az OTP-nek is felelőssége és feladata van abban, hogy példát mutassanak és olyan kezdeményezések mellé álljanak, amelyek a fenntartható fejlődést segítik.”

A nemes versengés győztese a soproni Széchenyi István Gimnázium lett. Az intézmény 6 millió forint támogatásban részesül, melyet a gimnázium Fertő tavi vízi táborának kialakítására fordít, ideális körülményeket teremtve ezáltal ahhoz, hogy a diákjai a tópart gazdag madár- és állatvilága mellett többek között a vízi sportokkal is megismerkedhessenek. A második helyezettnek járó 4 millió forintos jutalom a bicskei Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskolát illeti, amely a támogatásnak köszönhetően interaktív közösségi teret tervez kialakítani az intézmény területén: a Megújuló energiaösvény elnevezésű projekt minden korosztály számára aktív kikapcsolódást biztosít, ugyanakkor hasznos ismereteket közvetít, valamint megismerteti a fiatalokkal a környezetvédelemmel kapcsolatos egyéni felelősség fontosságát is. Az klímavoks-gyűjtési akció harmadik helyezettje a budapesti Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, amely a 2 millió forintos támogatást iskolai wifi-hálózat kiépítésére, valamint a digitális oktatásra való áttérést támogató eszközökre fordítják majd, hogy így csökkentsék az intézmény ökológiai lábnyomát.

Bővebb információk a kampányról: http://www.elobolygonk.hu

Budapest, Ráckeresztúr, 2015. február 3. – A MOL Magyarország decemberben ismét jótékonysági süteményvásárt tartott négy telephelyén, melynek keretében több mint 800.000 Ft gyűlt össze. A munkatársak adományait a MOL Magyarország megduplázta, így 1.600.000 forintot adtak át a budapesti Aprónép Alapítványnak és a ráckeresztúri Drogterápiás Otthonnak, amelyet a Református Rehabilitációs Alapítvány tart fenn.

A MOL Magyarország vezetői és országunk élsportolói, Kovács Kati, Szilágyi Áron és Gyurta Dániel saját készítésű rajzaikat és süteményeiket árulták Budapesten, Békásmegyeren, Tiszaújvárosban és Százhalombattán. A népszerű kezdeményezést már második évben rendezték meg a vállalat dolgozói körében, ahol a megszokott ár többszöröséért fogytak az édességek, valamint kreatív rajzokra, versekre, műalkotásokra is licitálni lehetett. A befolyt összeget, több mint 800.000 Ft-ot, a MOL megduplázta, így 1,6 millió forint került a két gyermek- és ifjúságrehabilitációval foglalkozó alapítvány számlájára. Az adományt Szollár Domokos, a MOL Magyarország kommunikációs igazgatója és Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője adta át Dr. Máttyus Annának, az Aprónép Alapítvány osztályvezető főorvosának és Victorné Erdős Eszternek, a Drogterápiás Otthon vezetőjének, a Református Rehabilitációs Alapítvány elnökének.

***

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek mindegyike megjelenik. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely évente 100 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években közel 4000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 365 projekt nyert el támogatást, akik több mint 80.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. További információ: jovoujratoltve.hu; www.ujeuropaalapitvany.hu

Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére

Az alapítvány fő célkitűzése a budai régió gyermekegészségügyi ellátásának támogatása, kiemelt figyelemmel a Szent János Kórház gyermekosztályának pszichiátriai betegeire. A program célcsoportja a hangulatzavarral, tanulási, magatartás- és evészavarokkal, szorongásos és pszichoszomatikus kórképpel küzdő, nehéz szociális környezetből származó, illetve bántalmazott gyermekek. Az alapítvány munkatársai a pszichiátriai kezelés mellett eddig az alábbi fejlesztéseket valósították meg: kórterem-tatarozás, higiénés helyzet javítása, műszerbeszerzés, informatikai eszközök fejlesztése. Az osztály csoportja 2013-ban művészetterapeutával bővült.

Az Aprónép Alapítvány 2014 óta a MOL Gyermekgyógyító Program támogatottja.

Református Rehabilitációs Alapítvány

A Református Egyház 1984-ben, külföldi minták alapján indította el drogterápiás misszióját. A felnőtt gyógyulni vágyók bentlakásos otthona mellett 2015-ben adták át a fiatalkorúak számára kialakított épületegyüttest Ráckeresztúron. Az alapítvány célja, hogy a legmodernebb eszközökkel, igényes környezetben segíthessen az otthonba jelentkező fiataloknak, akik viselkedési, például számítógép-, Facebook-függőségtől vagy kábítószerfüggőségtől szenvednek. A hosszabb időtartamra beköltözőknéla program nem csak a szermentességet célozza meg, hanem tanórákon, csoportfoglalkozásokon, művészetterápiás foglalkozásokon keresztül társadalmi integrációjukat is. A Drogterápiás Otthonban történő rehabilitáció fontos része az élményterápia is, mely önismereti célt szolgál.

A Református Rehabilitációs Alapítvány Kallódó Ifjúságot Mentő Misszióját 2013-ban a MOL Gyermekgyógyító Program is támogatta.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tíz sikerekben és kihívásokban gazdag év után Michelisz Norbert a Honda gyári csapatának pilótájaként folytatja a versenyzést. Csodálatos tíz év volt ez Norbinak, egy száguldás, amely autósjátékok iránti szenvedélytől egészen a Hungaroringen aratott szenzációs futamgyőzelemig vezetett.
A MOL-csoport büszke arra, hogy a Zengő Motorsport támogatásával végigkísérhette a versenyzőt ezen az úton.
Tudjuk, hogy a legfontosabb cél, a világbajnoki cím megszerzése gyári pilótaként reális közelségbe került. Norbi, bízunk benne, hogy a Honda csapatával minél előbb behúzod ezt a kört is!

 • A másfél kilométeres útszakasz a MOL által kifejlesztett útépítőanyag, a gumibitumen felhasználásával épült. Az építéshez felhasznált közel 200 tonnányi gumibitumen többek között 5000 használt gumiabroncsból előállított gumiőrlemény környezetbarát újrahasznosításával készült
 • A gumibitumenes út jobban ellenáll a forgalmi terhelésnek, a kátyúk és repedések kialakulásának, biztonságosabb közlekedést eredményez, alacsonyabb fenntartási költségű, és hosszabb élettartamú, mint a hagyományos aszfaltút
 • A MOL által kifejlesztett útépítő anyag, a gumibitumen elnyerte a „Környezetbarát Termék” védjegyet, valamint tavaly a XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon a Környezetvédelmi Innovációs díjat

 

Zalaegerszeg, 2016. január 11. – Zalaegerszegen átadták az északi tehermentesítő út új szakaszát, amely a MOL által kifejlesztett és gyártott gumibitumen felhasználásával készült. A gumibitumen alkalmazásának előnye, hogy hosszabb élettartamú, alacsonyabb fenntartási költségű aszfaltút építhető, amelyen kisebb a menetzaj, rövidebb a fékút és környezetbarát módon hasznosítja újra a gumihulladékot.

Az 1,5 kilométeres útszakasz építéséhez 200 tonna gumibitument gyártottak, amellyel a MOL 5000 db használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosításához járult hozzá. A Zalai Finomítót a 74-es úttal összekötő út illetve a Helikon utca egy szakasza után ez már a harmadik gumibitumenes út a városban.

Az elmúlt években Magyarországon összesen 15 útszakaszon 25 kilométernyi utat építettek meg gumibitumen felhasználásával, amellyel mintegy 50 ezer db elhasznált gumiabroncstól mentesítettük környezetünket.

A gumibitument a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködve fejlesztette ki. A gumibitumen többek között használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosításával készül. Az elmúlt években elvégzett aszfaltvizsgálati tesztek és útépítések azt igazolták, hogy a gumibitumen a meglévő útépítési kötőanyagokkal szemben költséghatékonyabb, környezet- illetve felhasználóbarát és egyúttal jobb minőségű, tartósabb út építhető a felhasználásával.

A MOL 2012-ben építette meg az évi 5000 tonna kapacitású gumibitumen üzemet a Zalai Finomítóban. Az 5000 tonna gumibitumenből a zalaegerszegi útépítésnél is alkalmazott rétegvastagságot alkalmazva kb. 40 km, csupán kopó réteg építése esetén akár 120 km útszakasz készülhet el. Ezzel mintegy 120 ezer darab hulladékká vált személygépkocsi gumiabroncs környezetbarát újrahasznosítása válik lehetővé.

A MOL gumibitumen 2013-ban elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat, 2014-ben pedig a Környezetbarát Termék védjegy használati jogát, tavaly pedig a gumibitumen technológia kifejlesztéséért és a Villányban épített gumibitumenes aszfaltútért a Strabaggal együtt a Környezetvédelmi Innovációs díjat nyert el a XXIII. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton.

Háttér

A MOL gumibitumenről

A gumibitumen olyan különleges útépítési kötőanyag, amelyet bitumen és használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény felhasználásával állítanak elő.

A MOL a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már alkalmazott gumibitumen hazai gyártásának megvalósításán. Az USA-ban alkalmazott eljárás szerint a gumibitument az útépítés helyszínén készítik, mivel pár órán belül fel kell használni a gumiszemcsék kiválása miatt, továbbá speciális berendezéseket igényel az aszfalt gyártása.

Annak érdekében, hogy a normál útépítő bitumennel közel azonos módon kezelhető új termék jöjjön létre, a MOL a Pannon Egyetemmel együttműködve kidolgozta az ún. kémiailag stabilizált gumibitument. A MOL szabadalmaztatott technológiája biztosítja, hogy a gumibitumen szállítható, tárolható és később is felhasználható marad, így nagyüzemileg gyártható és az előállítás helyszínétől távol is felhasználható.

Az elmúlt években elvégzett útépítések a kémiailag stabilizált gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták, összhangban a nemzetközi gumibitumenes tapasztalatokkal. Az új anyag ráadásul egy jelentős környezetvédelmi problémát is megold, hiszen a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítását valósítja meg.

A gumibitumen előnyei

A gumibitumen útépítési előnyei a hagyományos útépítési bitumenekhez képest:

 • A hagyományos bitumenes úthoz képest kb. másfélszeres élettartam érhető el.
 • Fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút.
 • Nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez.
 • Az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét.
 • A hosszabb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez.
 • Lényegesen kisebb menetzaj érhető el, ezért nem szükséges minden esetben zajvédő fal építése.
 • Javul a közlekedés biztonság, mivel kisebb a fékút, aminek főleg esős időjárás esetén vagy gyalogátkelőhely közelében van komoly kockázatcsökkentő hatása.
 • A fenntartható gazdasági fejlődéshez jelentős mértékben hozzájárul ez az új útépítő anyag, a hulladék gumiabroncsok útépítés során történő felhasználásával.
 • Az EU irányelveknek megfelelően anyagában hasznosítja a hulladék gumit. Figyelembe véve az útépítések tőkeigényét nagyvolumenű felhasználása nemzetgazdasági előnyöket jelentene.

 

Sajtókapcsolat: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az Oil Fnatic nevű magyar csapat nyerte MOL-csoport nemzetközi olaj és gázipari tehetségkereső versenyét, az UPPP-ot 2015-ben
 • A versenyre rekordszámú hallgató jelentkezett az idén: összesen 1114 csapat 53 országból próbálta ki, milyen az olajbusiness a MOL saját fejlesztésű online szimulációs játékában
 • A legjobb 3 csapat összesen több mint 7 és fél millió forintot (25 ezer eurót) nyert. A legtehetségesebbek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy csatlakozzanak a MOL-csoporthoz és részt vegyenek a 18 hónapos UPPP Tehetségfejlesztő Programban
 1. december 9., Budapest – Kihirdette a MOL-csoport az UPPP vetélkedő nyerteseit. Az Oil Fnatic csapat 3 tanulója a Miskolci Egyetemről az UPPP legjobbjaként 1113 résztvevő csapatot győzött le. A budapesti kétnapos élő döntőn az 5 legjobb csapat mérkőzött meg, olaj és gázipari feladatokat kellett megoldaniuk.

„Gratulálunk a legjobb csapatoknak a győzelemhez! Köszönöm minden résztvevőnek, akik rengeteg energiát és munkát fektettek be ebbe a különleges versenybe az elmúlt hónapokban. A tehetségfejlesztő programjaink bizonyították, hogy a MOL-csoport megtalálta a sikeres és kalandos módját a fiatal tehetségek megszólításának. Így le tudjuk küzdeni a generációs szakadékot, amellyel az olaj és gáziparnak meg kell küzdenie. Büszkék vagyunk, hogy növekedni tudott a résztvevők száma, és idén először a világ minden országa számára lehetőséget tudtunk nyújtani a programhoz való csatlakozásra.”– mondta Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója.

Idén a résztvevő csapatok száma jelentősen növekedett, míg 2014-ben 972, 2015-ben már 1114 csapat jelentkezett. A szeptember 24. és október 15. között tartó online versenyen földtudományi- és olajipari műszaki tanulmányokat hallgató diákok vettek részt. A csapatoknak a MOL-csoport által fejlesztett iparági és stratégiai feladatokat kellett megoldaniuk virtuális forgatókönyvek alapján. A legjobb 5 csapat versengett az élő döntőben, Budapesten a több mint 7 és fél millió forintos (25 ezer euró) pénzjutalomért. A legjobb csapatok tehetséges szakemberei álláslehetőséget is nyernek, hogy a MOL-csoportnál kezdhessék meg karrierjüket a 18 hónapos UPPP Tehetségfejlesztő Program keretében.

„Még mindig alig hisszük el, hogy mi nyertük meg a 2015-ös UPPP-ot, nagyon boldogok vagyunk. Nagy kihívás volt több mint 3000 diákkal 53 országból versenyezni. Megtiszteltetés, hogy az elsők lettünk. Azért vettünk részt az UPPP-ban, hogy egy igazi kalandba kezdjünk és segítsük a jövőbeli karrierünket. A verseny kihívásokkal teli, intenzív időszak volt, de nagyon élveztük, hogy egy csapatban dolgozhattunk, és bemutathattuk az ötleteinket a közönségnek. Nagyon jó érzés abban elismertnek lenni, ami a szenvedélyünk.” - mondta győztes csapat.

A második a lengyel Geomatrix csapat lett, a harmadik helyet pedig a török Next Oil Generation nevű csapat szerezte meg. A MOL-csoport UPPP programja összhangban van a MOL-csoport stratégiájával: innovatív és díjnyertes tehetségkereső programok segítségével a vállalathoz vonzani a legnagyobb tehetségeket.

Az UPPP Tehetségfejlesztő Programról

A 18-hónapos fejlesztő programot a kutatás-termelési (upstream) ágazat iránt érdeklődő fiatal szakemberek számára fejlesztettük. A program négy pilléren, többek között gyakorlati tapasztalatokon és elméleti oktatáson nyugszik. A program elsődleges célja az alapvető fontosságú vállalkozói készségek és a szakmai ismeretek egyidejű fejlesztése.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat

Szluha Krisztina
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 20 272 1196

 • A MOL és az Új Európa Alapítvány értékeli a sajtó erőfeszítéseit

 

Budapest, 2015. december 3. – Mintegy 160 pályázatból választották ki a „Média a Tehetségekért Díj” pályázat nyerteseit: a legjobbak között ott vannak a Magyar Narancs, a Klubrádió, a Digi Sport és a Kultúrpart portál fiatal művészeket, sportolókat bemutató riportjai is.

Mániákusan hiszek abban, hogy a jó csapatmunka, amely a tudáson és a szereteten alapszik, az első és utolsó lehetőségünk a gyógyuláshoz, a fejlődéshez” – idézi Latinovitsot az ifjú színművész, Vecsei Miklós H. Szakszon Réka díjnyertes cikkében, a Kultúrpart portálon.

A „Média a Tehetségekért Díj”-jal a MOL és a tehetségeket felkaroló Új Európa Alapítvány azokat az újságírókat jutalmazza, akik írásaikkal, riportjaikkal segítik a fiatal művészek, tudósok és sportolók megismertetését.

Szakszon Réka a fenti, „Elvesztettem és újra megtaláltam magam” című cikkével a „Média a Tehetségekért Díj” pályázat online kategóriájában nyert első díjat, míg a nyomtatott sajtó jelöltjei között Kovács Bálint, a Magyar Narancs újságírója „Eljött a mi időnk” című interjújával ért el első helyezést, amelyben Ifj. Vidnyánszky Attilát mutatja be.

A rádió kategória első helyezettje Váradi Júlia lett, a Klubrádió Dobszerda c. műsorával, amelyben Radnóti Rózát, a 18 éves sokoldalú tehetséget ismerhetjük meg, aki egyszemélyben nemzetközi hírű zongoraművész, de kipróbálta már magát filmrendezőként, festőként és műsorvezetőként is.

A tv/videó pályázati anyagok között a Digi Sport "A Nap Hőse – Nagy Botond” című riportja vitte el a pálmát, amelynek alkotói Zombori Andrea és Zombori Róbert voltak. Mindemellett különdíjjal jutalmazta az Új Európa Alapítvány kuratóriuma Szász Adriánnak a Presztízs Sport számára készített interjúját, amely Kárász Annáról, a mindössze 24 éves Európa- és világbajnok kajakozóról szól "Anna útra kelt" címmel.

A 150 ezer forinttal díjazott kategóriaelsőket, valamint a tabletekkel és ebook olvasókkal elismert második és harmadik helyezetteket összesen mintegy 160 pályázó közül választotta ki a zsűri, Bódis András, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, Illényi Balázs, a HVG korábbi szerkesztője, valamint Keresztes Ilona és Mezei Dániel, az MTVA munkatársai. A díjazottak listája elérhető a www.tehetsegesfiatalok.hu oldalon.

Az Új Európa Alapítványról

Magyarország legnagyobb vállalataként a MOL kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek és gyermekegészségügy támogatására. 2006-ban hozta létre ezért az Új Európa Alapítványt. Tehetség portfólióján belül 18 év alatti fiatalokat támogat, tanárokat, edzőket, újságírókat díjaz, akik a tehetséges sportolókkal, művész és tudóspalántákkal foglalkoznak. Civil szervezetek számára kiírt pályázati programjai között kiemelkedő a MOL Gyermekgyógyító Program, amely krónikusan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek számára szervezett élmény- és művészetterápiás programokat támogat. A KÖSZ! Program célja a közösségi szolgálat teljesítésének elősegítése, míg a Zöldövezet Programban helyi közösségek, társasházak igényelhetnek anyagi támogatást parkosításra, zöldfelületek kialakítására vagy megújítására.

A díjazottak listája elérhető a www.tehetsegesfiatalok.hu oldalon.

 

További információ:

Krupa Zsófia

MOL Új Európa Alapítvány

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

A Média a Tehetségekért Díj 2015-ös helyezettjei

 

Online kategória

1.hely

Szakszon Réka (Kultúrpart portál)

Elvesztettem és újra megtaláltam magam

 1. hely

Jászay Tamás (tehetseg.hu)

A díjjal bátrabban vágok bele új projektekbe

 1. hely

Cserháti Zoltán (Nemzeti Sport Online)

Juniorként a világ legjobbja, hogy látja a jövőt?

 

Print kategória

 1. hely

Kovács Bálint (Magyar Narancs)

Eljött a mi időnk

 1. hely

Csepelyi Adrienn (Népszabadság)

Ami a csövön kifér

 1. hely

Kocsis-M. Brigitta (Ridikül Magazin)

I love fizika

 

Rádió kategória

 1. hely

Váradi Júlia (Klubrádió)

Dobszerda

 1. hely

Máriás Endre (Vajdasági RTV)

A siker arca: Csizmadia Anna

 1. hely

Molnár Zsuzsanna (Magyar Katolikus Rádió)

A színművész pálya elején

 

TV-videó kategória

 1. hely

Zombori Andrea és Zombori Róbert (Digi Sport)

A Nap Hőse – Nagy Botond

 1. hely

Pernecker Dávid (Pécsma.hu)

A pécsi tánctehetség megmutatja mit tud

 1. hely

Tatár Bíró Hajnal és T. Bányai Péter (TVR - Román Televízió, Magyar Adás)

Garázszenekarok - Four People One Pack

 

Különdíj

Szász Adrián (Presztízs Sport)

"Anna útra kelt"

 • A vetélkedőt a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium „Koviubi” nevű csapata nyerte
 • A versenyre több mint 1100 fiatal jelentkezett Magyarországról és a határon túlról
 • A verseny célja, hogy a MOL hozzájáruljon a hazai természettudományos oktatás színvonalának további növeléséhez

Százhalombatta/Budapest, 2015. december 4. – A Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium „Koviubi” nevű csapata nyerte a MOL középiskolásoknak meghirdetett Junior Freshhh természettudományos versenyét Százhalombattán, a MOL Dunai Finomítójában megtartott döntőn, december 3-án. A versenyre több mint 1100 fiatal jelentkezett Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Szerbiából.

A MOL hatodik alkalommal rendezte meg a Junior Freshhh vetélkedőt, azzal a céllal, hogy a diákok érdeklődését már a középiskola időszakában a természettudományos tantárgyak felé fordítsa, és hozzájáruljon a természettudományos oktatás színvonalának további növeléséhez. A versenyt idén már három országban indítottuk párhuzamosan, Magyarországon kívül Szlovákiában és Horvátországban is.

A vetélkedőben a diákoknak először egy online fordulóban kellett különböző, természettudományokkal kapcsolatos feladatokat megoldaniuk. A legjobb öt csapat került a Százhalombattán, a MOL Dunai Finomítójában megtartott döntőbe: három kecskeméti, egy budapesti és egy nagyváradi csapat vetélkedett a díjakért.

A döntőbe jutott csapatok először egy „házi feladatot” mutattak be: egy-egy természettudományos tantárgyhoz kapcsolódó tudományterületről mutattak be a zsűrinek egy-egy érdekes újdonságot a 2015-ös év felfedezéseiből. Ezután különféle matematikai, kémiai, fizikai, biológiai és földrajzi feladatokat oldottak meg, végül egy különleges kvíz és egy izgalmas térgeometriai gyakorlat zárta a vetélkedést.

Az első helyen végül a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium „Koviubi” nevű csapata végzett, tagjai egy-egy Xbox One-nak örülhettek, de a többi résztvevő is értékes nyereményekkel távozott az élmény mellett.

Ezen kívül az iskolák is vetélkedtek, az online forduló során a legeredményesebbnek a Bálint Márton Általános és Középiskola diákjai bizonyultak, így képviselőjük 300.000 Ft-os díjat vehetett át.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Budapest, 2015. december 2. - A MOL Tehetségtámogató Program 80 fiatal művész és tudós pályafutását segíti összesen 16 millió forinttal. A tehetséges és eredményes diákok eszközvásárláshoz vagy útiköltséghez igényelhettek támogatást a pályázati felhívás keretében. A fiatal tehetségek fejlődését segítő MOL Tehetségtámogató Program 2006 óta működik, eddig összesen több mint 480 millió forintot fordított a támogatásokra.

A MOL Tehetségtámogató Program fiatal és eredményes művészek, ifjú kutatók és sportolók fejlődését segíti. A felkészüléshez és a sikerek eléréséhez szükséges eszközök biztosítása, egy hangszer, sportszer megvásárlása, vagy egy verseny, mesterkurzus útiköltségeinek támogatása jelenti a legnagyobb segítséget számukra. 2015-ben a művészet-tudomány kategóriában 358 pályázat érkezett be, amelyek közül az Új Európa Alapítvány kuratóriuma összesen 80 fiatalnak és csapataiknak ítélt meg támogatást 16 millió forint értékben.

Az értékelésben szakértő zsűri működött közre, amelynek tagja volt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanára, Kállai Gabriella szociológus, az Oktatáskutató és fejlesztő Intézet munkatársa, és Várkonyi Péter mérnök, a BME tanára. A végső döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma hozta meg. Az értékelésnél az eddig elért eredményeket és a rászorultságot vették figyelembe.

A nyertesek között van Mohai Zsófia oboista, aki novemberben a Junior Prima díjat vehette át komolyzene kategóriában és Verbőczi Noémi is, aki bekerült a világ egyik legrangosabb nemzetközi balettversenyére, a Prix de Lausanne döntőjébe.

A MOL Tehetségtámogató Klasszis kategóriában a 18. életévüket betöltött, korábbi sikeres pályázóit segíti továbbra is az alapítvány. Az idei évben 11 pályázó nyert el támogatást, több mint 2 millió forint értékben. Köztük találjuk a zongoraművésznek készülő Vida Mónika Ruthot és Dabóczi Mátyást, a BME hallgatóját.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig közel 4000 sportoló és művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

A támogatottak listája itt érhető el.

 

Bővebb információ:

Gáborné Haáz Andrea,

0670 373 4384

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A beruházás értéke 35 milliárd forint
 • A butadién üzem évi több milliárd forinttal javítja a MOL-csoport jövedelmezőségét
 • Elhelyezték a műgumi gyár alapkövét

Tiszaújváros, 2015. november 10. – Átadták a MOL Petrolkémia új, butadién-kinyerő üzemét Tiszaújvárosban, amelynek köszönhetően a MOL-csoport petrolkémiai értéklánca új elemmel bővül. A butadién üzem évi több milliárd forinttal javítja a MOL Petrolkémia és azon keresztül a MOL magyarországi tevékenységének jövedelmezőségét. Az értéklánc további bővítése érdekében egy új műgumi üzem épül fel 2017-re, amely az autógumi gyártás innovatív alapanyagát állítja elő.

Tiszaújvárosban ünnepélyes keretek közt adta át a MOL Petrolkémia új, butadién-kinyerő üzemét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, és dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő.

Az új üzem évi 130 000 tonna butadiént állít elő, amely például az autóabroncsokhoz felhasznált műgumi gyártásának legfontosabb alapanyaga. A tiszaújvárosi üzemben mintegy 5 millió autógumi-abroncs előállításához szükséges butadiént állítanak elő évente. Az üzem építését 2013 szeptemberében kezdték, a szereléssel idén augusztusban végeztek. A beruházás során a magyar beszállítók részaránya mintegy 60% volt. A kapcsolódó fejlesztésekkel összesen 35 milliárd forintos beruházás 32 új munkahelyet teremtett, az építkezés alatt pedig több ezer szakembernek adott munkát.

A világszínvonalú gyártási technológia a német BASF cég licensze alapján valósult meg. A butadién előállítása zárt technológiai rendszerben történik, a környezetbe káros anyag nem kerül, az üzem megépülésével a környék környezeti terhelése nem növekedett. Sőt 61%-kal csökken a MOL Petrolkémia gázfelhasználása, ami 42 ezer tonnával kevesebb kibocsátott szén-dioxidot jelent évente.

A butadién üzem átadásával egy időben lerakták az új műgumi gyár (Solution Styrene-Butadiene Rubber, SSBR) alapkövét, amely a MOL és a japán JSR Corporation közös vállalatának, a JSR MOL Synthetic Rubber Zrt.-nek a beruházása. Az üzem kapacitása évi 60.000 tonna lesz, és több mint 100 új munkahelyet teremt. Az új üzem 2017-re épül fel.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta: „Élenjáró, innovatív technológiát hoztunk Tiszaújvárosba, és az északkelet magyarországi térség iránti elkötelezettségünket mutatja, hogy a butadién és műgumi beruházásokkal több mint 100 milliárd forintnyi befektetés valósul meg itt. Az üzem tovább bővíti kőolajtól a műanyagokig tartó értékláncunkat, és évente több milliárd forinttal járul hozzá a MOL-csoport eredményéhez.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL-csoport minden idők legjobb eredményét, 199 milliárd forint tisztított EBITDA-t ért el a harmadik negyedévben
 • Az első három negyedév tiszta EBITDA-ja 532 milliárd forint, ami 46%-kal magasabb az egy évvel korábbinál
 • A nettó eredmény 163,1 milliárd forint, több mint duplája a tavalyi év hasonló időszakának
 • Norvégiában a MOL szerződést kötött három licenszben lévő tulajdonosi részesedés megvásárlásáról, és pályázatokat adott be a norvég kutatási tender kiírásra

 

Budapest, 2015. November 6. - A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. harmadik negyedévi pénzügyi eredményeit: a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 199 Mrd forintot (708 millió dollár) ért el, amivel újfent minden idők legjobb csoport szintű eredményét érte el. A kimagaslóan jó eredményben a Downstream üzletág hozzájárulása tölti be továbbra is a kulcsszerepet.                       

2015 első kilenc hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,92 Mrd dollárt ért el, ami azt jelzi, hogy a felfelé módosított 2,2 Mrd dolláros idei cél elérhető. A nettó eredmény 163,1 Mrd Ft, több mint duplája a tavalyi év hasonló időszakának.

A downstream üzletág speciális tételek nélküli tisztított EBITDA-ja 348,5 Mrd forint volt 2015 első kilenc hónapjában, ami jelentősen meghaladja a bázis időszak 132,3 Mrd Ft-os értékét. A Next Downstream Program hatékonyságjavító intézkedéseinek köszönhetően a Finomítás és a Petrolkémia teljes mértékben kihasználta a kedvező külső körülményeket.

Annak ellenére, hogy a kőolajárak közel felére estek vissza egy év alatt, az upstream szegmens eredménye jóval kisebb mértékben, 23%-kal csökkent. Az átlagos szénhidrogén termelés 7%-al meghaladta a bázisidőszaki szintet. Az érett mezőket magába foglaló kelet-közép-európai régióban is nőtt a kitermelés köszönhetően annak, hogy a horvátországi hozzájárulás 3 mboepd mértékben azaz 9%-kal növekedett, és a magyarországi csökkenés csak 1%-os volt, szemben a korábban előre jelzett 5%-os céllal.

A MOL-csoport minden korábbi eredményt túlszárnyaló harmadik negyedéves teljesítménye hűen tükrözi a robosztus, a külső környezet kihívásaival szemben ellenálló üzleti modell erősségét és azon képességünket, hogy megragadjuk a kiváló downstream környezet által nyújtott lehetőségeket.

Kiváló eszközeinknek és a kedvező külső környezetnek köszönhetően a Downstream üzletágunk kimagasló teljesítménye továbbra is minden korábbi várakozást meghalad. A hatékonyságjavító intézkedések folyamatos megvalósításával, valamint a petrolkémiai és a kiskereskedelemi értéklánc bővítésével megfelelő helyzetben vagyunk, hogy további lehetőségeket aknázzunk ki.

Az Upstream üzletünk kapcsán büszke vagyok arra, hogy a kelet-közép-európai érett mezőink kitermelése az előző évi szinthez képest meghatározó mértékben növekedett, mindazonáltal nemzetközi növekedési projektjeink az alacsony olajár-környezetben kihívásokkal teli időszakon mennek keresztül.

Az 1,9 milliárd dollárt meghaladó első kilenc havi eredményt látva még inkább biztosak vagyunk abban, hogy elérjük az idei, 2,2 Mrd dolláros éves EBITDA célunkat. Előretekintve 2016-ra, a külső Downstream környezet kis mértékű romlása mellett is erős EBITDA és kiemelkedő készpénztermelő képességünk megőrzése a cél.” – mondta Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán.

A MOL októberben szerződést kötött a Det norske oljeselskap ASA-val három licenszben lévő tulajdonosi részesedés megvásárlásáról, amelyek az Északi-tenger norvégiai részén találhatóak. A licenszek a MOL Norge AS számára stratégiai fontossággal bíró, központi területen helyezkednek el. Jelenleg a Norvég Kormány jóváhagyására várunk. Emellett beadtunk öt pályázatot a 2015-ös norvég kutatási tender (APA, Awards in Predefined Areas) kiírásra. Az eredmények 2016 januárjában várhatók.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.