Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

 • A MOL-csoport Csehországban 125, Szlovákiában 41 Agip töltőállomást vásárolt az ENI-től
 • A kiskereskedelmi hálózat növelése megerősíti a MOL vezető szerepét Kelet-Közép-Európában
 • A vállalatcsoport több mint 1900 töltőállomással rendelkezik 11 országban

Budapest, 2015. július 31. - A MOL-csoport sikeresen lezárta az ENI Downstream üzletének megvásárlását Csehországban és Szlovákiában, beleértve az Agip márkanév alatt működő kiskereskedelmi hálózatát. A tranzakció Csehországban 125, Szlovákiában 41 töltőállomást foglal magába. Ez a lépés megerősíti a MOL vezető szerepét Kelet-Közép-Európában: Csehországban a második legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált, míg Szlovákiában országszerte tovább növelte lefedettségét. Az Agip töltőállomások Csehországban többnyire MOL, Szlovákiában Slovnaft márkanév alatt működnek majd.

„Ez a tranzakció jelentősen hozzájárul stratégiánk megvalósításához, kelet-közép európai jelenlétünk növeléséhez. Nagy lehetőséget látunk az újonnan megvásárolt értékesítési helyekben, összhangban új kiskereskedelmi koncepciónkkal: a vásárlók első számú választása szeretnénk lenni mind az üzemanyag, mind pedig a shop termékek kiskereskedelemében. Ahhoz, hogy megvalósítsuk e célunkat, népszerű, kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat kell nyújtanunk töltőállomásainkon, hogy kellemes élményekkel gazdagon távozzanak ügyfeleink a töltőállomásainkról.” – mondta Lars Höglund, a MOL-csoport Kiskereskedelem ügyvezető igazgatója.

A LUKOIL csehországi kútjainak 2014. év végi átvételével együtt immár 316 töltőállomással rendelkezik a MOL az országban. A társaság tovább folytatja az átvett kutak márkaváltását, a teljes hálózat a MOL és a Pap Oil márkanév alatt fog működni. Az év végére a MOL több mint 80 töltőállomáson kínálja minőségi üzemanyagait és szolgáltatásait, beleértve csaknem 40 újonnan átvett, valamint 44 korábbi LUKOIL egységet. A jelenlegi akvizíció eredményeként az új szervezet a 10 legnagyobb piaci szereplő közé fog tartozni a cseh piacon.

Szlovákiában 253 töltőállomást üzemeltet majd a MOL-csoport Slovnaft márkanéven. Az új kutak márkaváltása az ősszel kezdődik, és 2016-ban fejeződik be.

A felvásárlási csomag mindkét országban a nagykereskedelemre és a vállalati központ alkalmazottjaira is kiterjed. Nem tartalmazza ugyanakkor az ENI márkás kenőanyagok és speciális termékek nagykereskedelmét.

Korábban a MOL-csoport már lezárta az ENI 42 töltőállomásának átvételét Romániában.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A TVK-ból létrejött MOL Petrolkémia Zrt. a MOL 100 százalékos tulajdonú leányvállalata
 • A névváltás összhangban van a MOL stratégiájával, melynek célja a társaság termelési értékláncának bővítése
 • A MOL-csoport jelentős fejlesztéseket valósít meg Tiszaújvárosban: itt épül mintegy 35 milliárd forint értékben a butadién üzem

Budapest, 2015. július – Magyarország egyik legfontosabb petrolkémiai vállalata augusztus 1-től MOL Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését. A tiszaújvárosi petrolkémiai működést a MOL Magyarország összevonja a társaság feldolgozás és kereskedelem üzletágával, mellyel tovább bővül termelési értéklánc és növekszik a hatékonyság is.

A lépés illeszkedik a MOL Magyarország stratégiájába, melynek többek között célja, hogy a társaság feldolgozás-kereskedelmi üzletága a régió legjobbjává váljon. Ennek részeként a MOL két erős hazai termelési központot fejleszt: egyet Százhalombattán egyet pedig Tiszaújvárosban.

A két központban költi el a MOL-csoport a magyarországi, mintegy 100 milliárd forintos beruházási keretének jelentős részét. Ezek közül is kiemelkednek a vállalatcsoport tiszaújvárosi beruházásai, melynek első eleme a mintegy 130 000 tonna/év kapacitású, idén elkészülő butadién üzem. A műgumi gyártásához szükséges alapanyagot előállító gyár mintegy 35 milliárd forintból épül meg, és tartósan mintegy 40 embernek ad majd munkát.

Észak-Kelet Magyarország ipari központjában a tiszaújvárosi ipartelepen mintegy háromezer ember dolgozik, ezek közül minden harmadik a MOL Petrolkémia Zrt. munkavállalója.

A MOL tavasszal jelentette be, hogy a TVK száz százalékos tulajdonosa lett. Az integrációval a társaság egyúttal fejleszti a feldolgozás-kereskedelem üzletág hatékonyságát és új petrolkémiai termékeket fejleszt ki és vezet be nemzetközi piacokra.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolatok
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL jogelődje 50 éve kezdett el termelni Algyőn, amely azóta a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált.
 • A hazai kutatás-termelés teljesítményének hajtóereje a helyi tudás és tapasztalat, az emberek szakértelme.

Budapest, 2015. június 26. – Az első algyői kútfúrások óta félévszázad telt el, ez idő alatt pedig a régió a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált. A MOL az algyői olajmezőn termeli ki a hazai kőolajmennyiség harmadát. A jubileumi év alkalmából Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójaa vállalat 25 kiváló dolgozóját kiemelkedő évtizedes munkájáért és hűségéért bronzplakettel jutalmaztáa. A jubileum alkalmából Dr. Botka László, Szeged polgármestere a MOL vezetőivel együtt koszorúzta meg a bányászat védőszentjének, Szent Borbálának szobrát.

Az algyői kőolaj- és földgázmező felfedezése az 1965-ös év szenzációja volt. Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is jelentős. A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgáz igényének tizedét, kőolaj igényének öt százalékát biztosítja. Nem messze fekszik innen az a 350 négyzetkilométeres koncessziós terület, amelyen jelenleg is kutatások is folynak, és amelytől előzetes becslések alapján 25 millió hordó kőolaj felszínre hozását várja a vállalat.

„Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a MOL is a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Büszke vagyok arra, hogy immár 15 éve vállalatvezetőként én is részt veszek algyői sikertörténetben, ami jelentősen hozzájárul hazánk előremozdításához. És biztosíthatok mindenkit, a MOL továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló szakembereinknek köszönhetően minél több ilyen remek közös sikerre legyünk büszkék a jövőben is.” – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója

Az algyői telephely az elmúlt fél évszázad alatt több ezer embernek adott munkát. Sok munkavállalónak ez volt az első és egyben utolsó munkahelye. A vállalat az évforduló alkalmából huszonöt munkavállalójának kiemelkedő munkáját és hűségét bronzplakettel, valamint egy különleges, Déri Miklós által készített portrésorozattal köszönte meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésével a MOL jubileumi kiállítása Szeged belvárosában, a REÖK Palota előtti téren 2015. július 10-ig lesz látható.

Sajtókapcsolat

 

Szluha Krisztina                                                                              Ozoli Gábor

MOL Magyarország                                                                       MOL Magyarország

Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                    Tel.: +36 (70) 466-7289 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Május 20-án kisorsoltuk az „Olajszintméréssel csak nyerhet” című játékunk nyerteseit. A márciusban tartott játékban úgy vehettél részt, ha valamelyik MOL-töltőállomáson ellenőriztetted az olajszintedet, és kitöltöttél egy nyereményszelvényt.

A főnyeremény: 1 db teletankolt Honda Civic 5D 1.4 Comfort Plus 14 személygépkocsi, amelyet 

Takács Róbert

nyert meg.

A nyertesnek gratulálunk, kollégáink felveszik vele a kapcsolatot.

 • A MOL hetedik találata a TAL Blokkban
 • Megállapodás a pakisztáni DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról
 • A MOL Pakistan (a MOL 100% tulajdonú leányvállalta) 1999 óta sikeresen működik Pakisztánban

Budapest, 2015. május 19. - A MOL Nyrt. új, kereskedelmi értékű gáz és kondenzátum találatot jelent be a MOL által operált TAL blokk Mardan Khel-1 kutatófúrásánál. Ezzel egy időben a MOL Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a pakisztáni DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról.

Stabil, hosszú időre visszanyúló, sikeres jelenlétünket öt blokkban való részesedésünk és tizenöt éves operátori tevékenységünk alapozta meg az országban. A MOL a TAL blokk operátoraként jelenleg napi bruttó 70 ezer hordó kőolaj egyenértéket (kboepd) meghaladó termelésért felel.

A Mardan Khel-1 kutatófúrás az Északnyugati határtartományban került mélyítésre a TAL blokk területén. A fúrás 2014. szeptember 17-én kezdődött és 2015. február 17-én érte el a tervezett célmélységét, 4.912 métert.

A kútban négy potenciális tároló formációt teszteltünk, melyek mindegyike magas gáz és kondenzátum hozammennyiséget adott. A két legjobb tesztelt réteg (Lumshiwal és Lockhart) hozama napi 4.300 hordó kőolaj egyenérték (boepd) gáz és 2.100 bpd kondenzátum (Lumshiwal), illetve 4.000 boepd gáz és 1.840 bpd kondenzátum (Lockhart). A kút termelő kútként kerül kiképzésre és bekötésre a Makori Központi Felszíni Létesítménybe. A TAL blokk létesítményeinek jelenlegi teljes termelési kapacitása napi 80 kboepd gáz és 37 kboepd folyékony szénhidrogén. A rendelkezésre álló szabad kapacitás elégséges az új kút bekötéséhez. A társaság szándékában áll egy átfogó lehatárolási terv előkészítése, mely további kutak fúrását foglalja magában a terület keleti és nyugati részén. Partnereink a konzorciumban az OGDC (30%), a PPL (30%), a POL (25%) és a GHPL (5%).

Ezen túl a MOL Pakistan Oil & Gas Co. B.V. megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról. A TAL blokkon kívül a POL a MOL által operált Margala és Margala-North blokkokban is partnerünk. A pakisztáni DG Khan blokk jó gáz és kondenzátum potenciállal rendelkező kutatási terület, Pandzsáb és Beludzsisztán tartományokban. A MOL részesedésvásárlását követően a POL operált tulajdoni hányada 70%-ot tesz ki. A konzorcium idénre szeizmikus méréseket tervez, melyeket 2017-ben egy kutatófúrás követ majd. A tranzakcióhoz a pakisztáni kormány jóváhagyása is szükséges.

Alexander Dodds, a Kutatás-Termelés Ügyvezető Igazgatója elmondta: „A MOL-csoport számára óriási siker, hogy hetedik találatunkat jelenthetjük be a TAL Blokkban, melynek 1999 óta vagyunk operátorai. A MOL Pakisztán kiváló eredményeket tudhat maga mögött a TAL Blokkban. Hálásak vagyunk partnereink támogatásáért és a közös vállalat MOL által történő irányításába vetett bizalmáért. Pakisztán egy ígéretes, nagy kiterjedésű feltáratlan készletekkel rendelkező ország. A MOL-csoport továbbra is elkötelezett befektetője a pakisztáni olaj- és gázipari ágazatnak, amit a bejelentett részesedésvásárlás és a TAL blokkba való beruházásunk is jól mutat.”

Grosz Ákos, CFA, a MOL Pakisztán Ügyvezető Igazgatója hozzátette: „A MOL elkötelezett, hogy segítse a pakisztáni energiahiány felszámolását hatékony kutatási tevékenység megvalósításával, valamint növelje a jelenlegi termelést a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.”

 • A vállalat megnyitotta az első Fresh Corner üzletét a budapesti Prielle Kornélia úti töltőállomáson
 • Az új kiskereskedelmi stratégiájának megfelelően a MOL 10 benzinkutat alakít át a következő két hónapban

 

Budapest, 2015. május 14. – A MOL új kiskereskedelmi stratégiát dolgozott ki, és megnyitotta első Fresh Corner üzletét. A vállalat új koncepciójának keretében országszerte 10 töltőállomást és annak üzleteit újítja meg első körben. A ma átadott, frissen átalakított Prielle Kornélia úti töltőállomáson a MOL a vásárlók mindennapi fogyasztási igényeihez teljes mértékben igazodó termékválasztékkal és szolgáltatásokkal bővítette korábbi kínálatát.

A MOL Fresh Corner üzletek minőségi termékekkel és kibővült szolgáltatásokkal, kávéval, friss szendvicsekkel, pékáruval és a szupermarketekhez hasonló árú napi fogyasztási cikkekkel várják a vásárlókat. A megújult dizájnnak és kínálatnak köszönhetően a töltőállomáson ezentúl a fogyasztók egy kellemes környezetben intézhetik el vásárlásaikat.

„A MOL a változó piaci kihívásoknak megfelelve, új kiskereskedelmi stratégiájával összhangban megnyitotta az elsőként átalakított töltőállomását. Ahogy a fejlett piacokon lévő versenytársaink, úgy mi is arra törekszünk, hogy a vásárlók számára a kibővült termék- és szolgáltatáskínálattal olyan kiszolgálást nyújtsuk, amelynek köszönhetően ezentúl mi lehetünk a fogyasztók elsőszámú választása” – nyilatkozta Lars Höglund, a MOL-csoport kiskereskedelmi ügyvezető igazgatója.

A következő két hónapban további 9 töltőállomást alakít át a társaság. A vállalat Budapesten a Róna utcai, Fóti úti, Borszéki utcai és Vágány utcai töltőállomásait újítja meg, míg vidéken a diósdi, valamint az M3-as autópálya Rekettyés és Görbeháza pihenőhelyeknél lévő két-két kútjánál találkozhatunk az új koncepció jegyében kialakított Fresh Cornerekkel.

A fogyasztók elégedettsége és pozitív visszajelzései alapján a MOL a jövőben a töltőállomások jelentős részét tervezi átalakítani.

A MOL, finomítóinak hatósugarán belül, további akvizíciókat is tervez, hogy növelje részesedését a közép-európai kiskereskedelmi piacon.

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente közel 5 millió tonna üzemanyagot gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A tiszaújvárosi Tiszai Vegyi Kombinát Zártkörűen Működő Részvénytársaság (TVK) több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában.

 

Sajtókapcsolat:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 154 milliárd forintot ért el
 • A Downstream üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét produkálta
 • Az átlagos napi szénhidrogén termelés 103 ezer hordó kőolaj-egyenérték volt

Budapest, 2015. május 8. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. első negyedévi pénzügyi eredményeit: Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 47%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A Downstream üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét realizálta, annak ellenére, hogy a szezonnak megfelelően alacsony volt az üzemanyag kereslet. Az átlagos napi szénhidrogén termelés 103 ezer hordó kőolaj egyenérték (mboepd) volt 2015 első három hónapjában, ami 4,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

2015 első negyedévében a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 154 milliárd forintot ért el, amely 47%-kal haladta meg az egy évvel korábbit és 5%-kal jobb az előző negyedév teljesítményénél. A “tiszta” EBITDA eredmény javulása jelentős teljesítmény, figyelembe véve, hogy a Brent árfolyam 30%-ot esett az előző negyedévhez képest, ezzel párhuzamosan a motorüzemanyag kereslet a szezonális hatások következtében csökkent.

Az Upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 61 Mrd Ft-ra csökkent, ami 7%-kal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél, mivel a teljesítményt negatívan befolyásolta a Brent árának további csökkenése. A kitermelés átlagosan napi 103 ezer hordó kőolaj egyenérték volt, ami 4,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Downstream üzletág története legerősebb első negyedévét teljesítette, az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 74 milliárd forintot tett ki, ami több mint háromszorosa az elmúlt év azonos időszakáénak. A negyedik negyedévhez hasonló eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy a szezonnak megfelelően alacsony volt az üzemanyag kereslet. A jó eredményt a finomítói környezet további javulása valamint a tartósan magas integrált petrolkémiai árrés támogatta. Mindazonáltal a kiemelkedő eredmény elérésében szerepe volt a már lezárult Új Downstream Program korábbi sikerének is. A most elindított Next Downstream Program célja, hogy további mintegy 500 millió dollár hatékonyságjavulást hozzon 2017-ig, tisztán belső forrásokból.

A Gáz Midstream üzletág 18 Mrd Ft-ért el, ami 20%-os növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest, elsősorban a magasabb tranzit mennyiségnek köszönhetően.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy erős pénzügyi eredménnyel kezdtük az évet. A jó eredmény tükrében még inkább biztosak vagyunk abban, hogy az idei évre kitűzött 2 milliárd dolláros tisztított EBITDA célunk teljesíthető. Mindez igazolja integrált üzleti modellünk erősségét.

Upstream üzletágunkban egy újabb mérföldkövön vagyunk túl: Norvégiában, az egyik leginkább befektetőbarát országban terjeszkedtünk. A bejelentett akvizíció eredményeként tovább erősítettük pozícióinkat az északi-tengeri régióban és megdupláztuk kutatási potenciálunkat. Meglévő kelet-közép-európai portfólionkban a költségek további csökkentését céloztuk meg. Ezzel párhuzamosan pedig nemzetközi projektjeinkből növelni kívánjuk kitermelésünket, és a megváltozott külső környezethez alkalmazkodva, folyamatosan optimalizáljuk beruházásainkat.

Downstream üzletágunk minden idők legerősebb első negyedéves eredményét hozta. Jól ki tudjuk használni a kedvező környezet adta lehetőségeket. Mindazonáltal, hosszú távú kiemelt célunk, a 2017-ig tervbe vett újabb 500 millió dolláros hatékonyságjavulás elérése. Ennek érdekében már több mint 150 akciót indítottunk el az év eleje óta.”

 • A MOL-csoport megvásárolja az Ithaca Petroleum Norge teljes tulajdonrészét
 • Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora
 • A felvásárlás összhangban áll a MOL kutatási-termelési stratégiájával

BUDAPEST, 2015. április 24. - A MOL-csoport belép a norvég piacra, miután megvásárolja az Ithaca Petroleum Ltd-tól az Ithaca Petroleum Norge tulajdonrészének 100%-át. A felvásárlás összhangban áll a MOL kutatási-termelési stratégiájával és értékteremtő módon bővíti a nemzetközi kutatási-fejlesztési portfóliót.

A MOL adás-vételi szerződést kötött a norvég Ithaca Petroleum Ltd.-vel - amely az Ithaca Petroleum Norge (“IPN”) 100%-os tulajdonosa - a leányvállalat megvásárlásáról.

Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora. A többségében kőolajat tartalmazó portfolió nettó 600 millió hordó kőolaj-egyenértéket (boe) meghaladó földtani vagyont foglal magában. A munkaprogram három kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapatának átvétele szintén az ügylet része.

A tranzakció megvalósítása kiváló lehetőséget jelent a MOL számára Norvégiában, az északi-tengeri jelenlét kiterjesztésére és a nemzetközi kutatási portfolió kiszélesítésére egyaránt. A MOL célja a norvégiai portfolió bővítése további eszközök és licenszek megszerzése, amely szintén az IPN bevonásával történhet. Az IPN operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában, így a cég felvásárlása nagymértékben hozzájárul azon célunk eléréséhez, hogy a térség elismert tengeri operátorává válhassunk. A MOL-nak így további szinergiákra lesz lehetősége, hiszen a vállalat már most is jelen van az Északi-tengeren, az Egyesült-Királyságban.

A cég teljes vételára 60 millió USD, amely jövőbeli szénhidrogén találat esetén maximum további 30 millió USD-vel növekedhet. Az akvizíciót a csoport teljes egészében működési cash-flow-ból finanszírozza. 

A tranzakció zárásának további feltétele a norvég Szénhidrogén és Energiaügyi Minisztérium jóváhagyásának megszerzése.

Alexander Dodds, a kutatás-termelés ügyvezető igazgatója elmondta: „Azáltal, hogy kiterjesztjük jelenlétünket Norvégiára, amely az egyik leginkább befektetőbarát működési környezetet biztosítja, újabb jelentős lépést teszünk kutatási-termelési stratégiánk megvalósításának irányába. Növekszik kitettségünk az alacsony kockázatú északi-tengeri térségben, ahol kitermelési- és tudásközpontot építünk ki a teljes kutatási-termelési értéklánc mentén. Mindezek megfelelő alapul szolgálnak hosszú távú régiós céljaink eléréséhez.”

 

Azt követően, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a jogszabályoknak való megfelelés, és a szurkolók gyorsabb, egyszeri beazonosítása érdekében bevezette a klubkártya, illetve a Futballkártya intézményét, mára az eszköz komoly kedvezményekhez is juttatja a mintegy 175 ezer fős szurkolói közösséget.

A jövőben minden kártyával rendelkező szurkoló – egyszeri számítógépes regisztráció után – a MOL honlapján jogosulttá válik egy egyedi kivitelű Green Kártya kiváltására, amelyet használva a MOL töltőállomásain literenként
7 forint kedvezményhez juthat.

A MOL Szurkolói Green Kártya Magyarország legnagyobb töltőállomás hálózatában biztosít kedvezményes üzemanyag vásárlási lehetőséget. Használatával kényelmesen elérhetőek a töltőállomási szolgáltatások és a shop termékek. A Szurkolói Green Kártya előre feltölthető, névre szóló, PIN kóddal ellátott üzemanyagkártya.

A kedvezményt a MOL és a Ferencváros kezdeményezése után az MLSZ mind a 30 ezer Futballkártya-tulajdonos részére kiterjesztette, de a rendszer alkalmas arra, hogy minden OTP Bank Ligában szereplő klub csatlakozzon a rendszerhez, és így összesen 175 ezer ember tankolhasson kedvezményesen. A klubok közül a Videoton FC szurkolói kártyájához kapcsolódó Green Kártya is igényelhető már.

A MOL Magyarország legnagyobb vállalataként szerepet vállal hazánk és a régió előremozdításában. Ezért is csatlakoztunk egy olyan, Nyugaton már bevált és sikeres kezdeményezéshez, mint a szurkolói kártya. Hazánk jelentős sporttámogatójaként a mi érdekünk is az, hogy újra családok tízezrei látogassanak el hétvégén a meccsekre. És örömmel segítjük őket abban, hogy a pre-paid MOL Green Kártyának köszönhetően tervezetten, kényelmesen és kedvezményesen tudjanak tankolni, ha éppen meccsre vagy akár kirándulni, nyaralni indulnak.” Szollár Domokos – MOL Magyarország, kommunikációs igazgató

A Finnország és Görögország elleni mérkőzéseken egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kezdeti ódzkodás után a szurkolók kiváltják, és használják a klub-, illetve Futballkártyákat, és előszeretettel vásárolnak az interneten. Az egyik legnagyobb magyar vállalat, a MOL szerepvállalásával az a folyamat is elkezdődött, amelyet Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a következő időszak egyik sarkalatos kérdéseként jelölt meg, amely szerint – kihasználva az igen magas kártyaszámot – további kedvezményekhez kell juttatni a magyar futballszurkolókat.
Sipos Jenő – MLSZ, szóvivő

A SZURKOLÓI Green Kártya elŐnyei:

 • 7 Ft/l engedmény a 95-ös benzin és a normál gázolaj árából az összes magyarországi Green törzskúton (a törzskutak aktuális listája elérhető a MOL honlapján: mol.hu)
 • 10 % kedvezmény a gépi mosó programokra
 • Egyszerű, gyors, az MLSZ és a klubok honlapjáról elérhető on-line kártyaigénylés
 • A kártya feltölthető átutalással vagy a MOL töltőállomáson a tankolást követően bankkártyával, készpénzzel, vagy hitelkártyával, ami akár további kedvezményt és halasztott fizetést is biztosít
 • Egyéni limit beállítási lehetőségek
 • Kártyánként meghatározható termékkör beállítás
 • Havi összesítő számla e-mail címre küldött e-számla formájában
 • Díjmentes kártyahasználat éves és tranzakciós díj nélkül
 • Ingyenes kártyagyártás és kártyatiltás
     
 

 

 • A részvényesek jóváhagyták a MOL 2014. évi konszolidált pénzügyi beszámolót
 • A Közgyűlés elfogadta az 50 milliárd forint osztalékfizetést
 • A részvényesek újraválasztották az Igazgatóság három tagját és egy új tagot választottak a Felügyelő Bizottságba

BUDAPEST, 2015. április 16. – A MOL ma tartotta Éves Közgyűlését, amelyen a részvényesek jóváhagyták az Igazgatóság jelentését a 2014 évi pénzügyi teljesítményről valamint a konszolidált pénzügyi beszámolókat. A Közgyűlés elfogadta az Igazgatóság 50 milliárd forintos osztalékjavaslatát, továbbá újraválasztotta Járai Zsigmondot, Dr. Parragh Lászlót és Dr. Martin Romant, az Igazgatóság tagjait, és megválasztotta Dr. Szivek Norbertet a Felügyelő Bizottság tagjának.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a tavalyi eredményekről ezt mondta: „Büszke vagyok arra, hogy a MOL-csoport 2014-ben a nehéz külső környezet ellenére erős pénzügyi és működési eredményt ért el. Mindez jól demonstrálja integrált üzleti modellünk erősségét és rugalmasságát. Jelentős eredményeket értünk el az év második felében drámai módon zuhanó olajárak ellenére. Sikerült fenntartanunk a tisztított EBIDTA szintjét, amely 511 milliárd forintot ért el és csupán egy százalékkal maradt el az előző évitől. Megőriztük erős készpénztermelő pozíciónkat, növeltük beruházásainkat és alacsony szinten tartottuk nettó eladósodottsági mutatónkat, miközben teljes mértékben elkötelezettek maradtunk osztalékfizetési elképzeléseinkhez.”

A MOL-csoport 2014 évi jelentése megtekinthető a www.molgroup.info/evesjelentes2014 honlapon.