Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

 • Minden idők legjobb negyedéves eredménye, 180 milliárd forint - a Downstream üzletág jelentős hozzájárulásával
 • A féléves újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 334 Mrd-ot tett ki, amely 67%-kal haladja meg a tavalyi szintet
 • Arra számítunk, hogy a 2015-ös tisztított EBITDA 10%-kal meghaladja a korábbi várakozásainkat és eléri a 2,2 milliárd dollárt
 • A féléves nettó eredmény 71,7 milliárd forint, ami 60%-kal magasabb a 2014 első féléves eredménynél

Budapest, 2015. augusztus 5. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. második negyedéves és féléves pénzügyi eredményeit. 2015 első hat hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,2 Mrd dollárt ért el, így a MOL felfelé, 2,2 Mrd dollárra módosította idei célját. A MOL-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el, mivel a Downstream teljes mértékben kihasználta a kedvező külső környezetet.                           

2015 első hat hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,2 Mrd dollárt ért el, ami jó előjel a felfele módosított 2,2 Mrd dolláros idei cél elérése szempontjából. Az organikus CAPEX költés 557 millió dollárt tett ki az első két negyedévben és a működési cash-flow (működő tőke változások nélkül) jóval meghaladta az organikus költéseket. Ez a jelenlegi üzleti környezetben kiváló eredmény.

Az Upstream speciális tételek nélküli EBITDA 114 Mrd Ft-ot ért el 2015 első félévében, ami 27 Mrd Ft-os csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagos napi szénhidrogén termelés 8%-kal nőtt a tavalyi 1. félévhez képest, 103,5 ezer hordót ért el. Az érett mezőket magába foglaló kelet-közép-európai régióban is 4% termelés-növekedést értünk el, elsősorban sikeres kútoptimalizálási programjaink megvalósításának, új tengeri kútjainknak, valamint a készletek felgyorsított termelésbe állításának köszönhetően.

Az első félévben a Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA négyszeresre, 202 Mrd Ft-ra nőtt. Minden szegmens jelentősen javította hozzájárulását a csoport eredményéhez. A Finomítás és a Petrolkémia tiszta EBITDA ötszörösére nőtt, utóbbi a teljes Downstream eredmény 35%-át tette ki. A kedvezőbb margin környezet mellett a rekord magas eredmény elérésében szintén jelentős szerepet játszottak a növekvő piaci kereslet és folyamatos hatékonyságjavító intézkedéseink.

2015 első félévében elsősorban a javuló Downstream eredmény hatására a MOL-csoport 313 Mrd Ft-os működő tőke változása előtti működési cash-flow-t ért el, amely 55%-kal haladja meg a 2014-es hasonló időszaki értéket. Az eladósodottság kis mértékben, 18,4%-ról 21,4%-ra nőtt az időszak végére.

A második negyedévet tekintve a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 180 Mrd Ft-ot ért el, ami minden idők legjobb csoport szintű eredménye. A Downstream üzletág eddigi legjobb negyedévét teljesítette, hozzájárulása a társaság tiszta EBITDA-jának több mint kétharmadát tette ki.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „A MOL-csoport minden idők legjobb negyedéves eredményét érte el. Arra számítunk, hogy a 2015-ös tisztított EBITDA jelentősen, 10%-kal, meghaladja a korábbi várakozásainkat és eléri a 2,2 Mrd dollárt. Ez azonos a 2014-es teljesítményünkkel. A tartósan kedvezőtlen olajárkörnyezetet figyelembe véve ez óriási teljesítmény, amely kiválóan szemlélteti integrált üzleti modellünk sikerességét.

Büszkék vagyunk a Downstream csapatra, amely minden idők legjobb eredményét érte el. Mindez bizonyítja, hogy kiváló pozícióban vagyunk a downstream szektor nyújtotta lehetőségek kihasználásához és hűen tükrözi hatékonyságjavító intézkedéseink megvalósításának sikerességét.

Mindeközben annak érdekében, hogy biztosítsuk a hatékony tőkeallokációt, tovább folytatjuk beruházásaink felülvizsgálatát. Jelenleg hozzávetőleg 1,3 Mrd dollár organikus kiadást várunk 2015-ben. Fenntartjuk a kiváló készpénztermelő képességet és megőrizzük stabil pénzügyi pozíciónkat, amely alapvető versenyelőnyt biztosít számunkra a jelenlegi, ingadozó iparági környezetben.”

Simola József, a MOL-csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettesének értékelése megtekinthető a www.molgroup.info oldalon.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

 • A MOL-csoport Csehországban 125, Szlovákiában 41 Agip töltőállomást vásárolt az ENI-től
 • A kiskereskedelmi hálózat növelése megerősíti a MOL vezető szerepét Kelet-Közép-Európában
 • A vállalatcsoport több mint 1900 töltőállomással rendelkezik 11 országban

Budapest, 2015. július 31. - A MOL-csoport sikeresen lezárta az ENI Downstream üzletének megvásárlását Csehországban és Szlovákiában, beleértve az Agip márkanév alatt működő kiskereskedelmi hálózatát. A tranzakció Csehországban 125, Szlovákiában 41 töltőállomást foglal magába. Ez a lépés megerősíti a MOL vezető szerepét Kelet-Közép-Európában: Csehországban a második legnagyobb kiskereskedelmi szereplővé vált, míg Szlovákiában országszerte tovább növelte lefedettségét. Az Agip töltőállomások Csehországban többnyire MOL, Szlovákiában Slovnaft márkanév alatt működnek majd.

„Ez a tranzakció jelentősen hozzájárul stratégiánk megvalósításához, kelet-közép európai jelenlétünk növeléséhez. Nagy lehetőséget látunk az újonnan megvásárolt értékesítési helyekben, összhangban új kiskereskedelmi koncepciónkkal: a vásárlók első számú választása szeretnénk lenni mind az üzemanyag, mind pedig a shop termékek kiskereskedelemében. Ahhoz, hogy megvalósítsuk e célunkat, népszerű, kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat kell nyújtanunk töltőállomásainkon, hogy kellemes élményekkel gazdagon távozzanak ügyfeleink a töltőállomásainkról.” – mondta Lars Höglund, a MOL-csoport Kiskereskedelem ügyvezető igazgatója.

A LUKOIL csehországi kútjainak 2014. év végi átvételével együtt immár 316 töltőállomással rendelkezik a MOL az országban. A társaság tovább folytatja az átvett kutak márkaváltását, a teljes hálózat a MOL és a Pap Oil márkanév alatt fog működni. Az év végére a MOL több mint 80 töltőállomáson kínálja minőségi üzemanyagait és szolgáltatásait, beleértve csaknem 40 újonnan átvett, valamint 44 korábbi LUKOIL egységet. A jelenlegi akvizíció eredményeként az új szervezet a 10 legnagyobb piaci szereplő közé fog tartozni a cseh piacon.

Szlovákiában 253 töltőállomást üzemeltet majd a MOL-csoport Slovnaft márkanéven. Az új kutak márkaváltása az ősszel kezdődik, és 2016-ban fejeződik be.

A felvásárlási csomag mindkét országban a nagykereskedelemre és a vállalati központ alkalmazottjaira is kiterjed. Nem tartalmazza ugyanakkor az ENI márkás kenőanyagok és speciális termékek nagykereskedelmét.

Korábban a MOL-csoport már lezárta az ENI 42 töltőállomásának átvételét Romániában.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A TVK-ból létrejött MOL Petrolkémia Zrt. a MOL 100 százalékos tulajdonú leányvállalata
 • A névváltás összhangban van a MOL stratégiájával, melynek célja a társaság termelési értékláncának bővítése
 • A MOL-csoport jelentős fejlesztéseket valósít meg Tiszaújvárosban: itt épül mintegy 35 milliárd forint értékben a butadién üzem

Budapest, 2015. július – Magyarország egyik legfontosabb petrolkémiai vállalata augusztus 1-től MOL Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését. A tiszaújvárosi petrolkémiai működést a MOL Magyarország összevonja a társaság feldolgozás és kereskedelem üzletágával, mellyel tovább bővül termelési értéklánc és növekszik a hatékonyság is.

A lépés illeszkedik a MOL Magyarország stratégiájába, melynek többek között célja, hogy a társaság feldolgozás-kereskedelmi üzletága a régió legjobbjává váljon. Ennek részeként a MOL két erős hazai termelési központot fejleszt: egyet Százhalombattán egyet pedig Tiszaújvárosban.

A két központban költi el a MOL-csoport a magyarországi, mintegy 100 milliárd forintos beruházási keretének jelentős részét. Ezek közül is kiemelkednek a vállalatcsoport tiszaújvárosi beruházásai, melynek első eleme a mintegy 130 000 tonna/év kapacitású, idén elkészülő butadién üzem. A műgumi gyártásához szükséges alapanyagot előállító gyár mintegy 35 milliárd forintból épül meg, és tartósan mintegy 40 embernek ad majd munkát.

Észak-Kelet Magyarország ipari központjában a tiszaújvárosi ipartelepen mintegy háromezer ember dolgozik, ezek közül minden harmadik a MOL Petrolkémia Zrt. munkavállalója.

A MOL tavasszal jelentette be, hogy a TVK száz százalékos tulajdonosa lett. Az integrációval a társaság egyúttal fejleszti a feldolgozás-kereskedelem üzletág hatékonyságát és új petrolkémiai termékeket fejleszt ki és vezet be nemzetközi piacokra.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolatok
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL jogelődje 50 éve kezdett el termelni Algyőn, amely azóta a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált.
 • A hazai kutatás-termelés teljesítményének hajtóereje a helyi tudás és tapasztalat, az emberek szakértelme.

Budapest, 2015. június 26. – Az első algyői kútfúrások óta félévszázad telt el, ez idő alatt pedig a régió a hazai energiabiztonság egyik legfontosabb szimbólumává és pillérévé vált. A MOL az algyői olajmezőn termeli ki a hazai kőolajmennyiség harmadát. A jubileumi év alkalmából Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatójaa vállalat 25 kiváló dolgozóját kiemelkedő évtizedes munkájáért és hűségéért bronzplakettel jutalmaztáa. A jubileum alkalmából Dr. Botka László, Szeged polgármestere a MOL vezetőivel együtt koszorúzta meg a bányászat védőszentjének, Szent Borbálának szobrát.

Az algyői kőolaj- és földgázmező felfedezése az 1965-ös év szenzációja volt. Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is jelentős. A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgáz igényének tizedét, kőolaj igényének öt százalékát biztosítja. Nem messze fekszik innen az a 350 négyzetkilométeres koncessziós terület, amelyen jelenleg is kutatások is folynak, és amelytől előzetes becslések alapján 25 millió hordó kőolaj felszínre hozását várja a vállalat.

„Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a MOL is a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Büszke vagyok arra, hogy immár 15 éve vállalatvezetőként én is részt veszek algyői sikertörténetben, ami jelentősen hozzájárul hazánk előremozdításához. És biztosíthatok mindenkit, a MOL továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló szakembereinknek köszönhetően minél több ilyen remek közös sikerre legyünk büszkék a jövőben is.” – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója

Az algyői telephely az elmúlt fél évszázad alatt több ezer embernek adott munkát. Sok munkavállalónak ez volt az első és egyben utolsó munkahelye. A vállalat az évforduló alkalmából huszonöt munkavállalójának kiemelkedő munkáját és hűségét bronzplakettel, valamint egy különleges, Déri Miklós által készített portrésorozattal köszönte meg. A Szegedi Szabadtéri Játékok együttműködésével a MOL jubileumi kiállítása Szeged belvárosában, a REÖK Palota előtti téren 2015. július 10-ig lesz látható.

Sajtókapcsolat

 

Szluha Krisztina                                                                              Ozoli Gábor

MOL Magyarország                                                                       MOL Magyarország

Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                    Tel.: +36 (70) 466-7289 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Május 20-án kisorsoltuk az „Olajszintméréssel csak nyerhet” című játékunk nyerteseit. A márciusban tartott játékban úgy vehettél részt, ha valamelyik MOL-töltőállomáson ellenőriztetted az olajszintedet, és kitöltöttél egy nyereményszelvényt.

A főnyeremény: 1 db teletankolt Honda Civic 5D 1.4 Comfort Plus 14 személygépkocsi, amelyet 

Takács Róbert

nyert meg.

A nyertesnek gratulálunk, kollégáink felveszik vele a kapcsolatot.

 • A MOL hetedik találata a TAL Blokkban
 • Megállapodás a pakisztáni DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról
 • A MOL Pakistan (a MOL 100% tulajdonú leányvállalta) 1999 óta sikeresen működik Pakisztánban

Budapest, 2015. május 19. - A MOL Nyrt. új, kereskedelmi értékű gáz és kondenzátum találatot jelent be a MOL által operált TAL blokk Mardan Khel-1 kutatófúrásánál. Ezzel egy időben a MOL Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a pakisztáni DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról.

Stabil, hosszú időre visszanyúló, sikeres jelenlétünket öt blokkban való részesedésünk és tizenöt éves operátori tevékenységünk alapozta meg az országban. A MOL a TAL blokk operátoraként jelenleg napi bruttó 70 ezer hordó kőolaj egyenértéket (kboepd) meghaladó termelésért felel.

A Mardan Khel-1 kutatófúrás az Északnyugati határtartományban került mélyítésre a TAL blokk területén. A fúrás 2014. szeptember 17-én kezdődött és 2015. február 17-én érte el a tervezett célmélységét, 4.912 métert.

A kútban négy potenciális tároló formációt teszteltünk, melyek mindegyike magas gáz és kondenzátum hozammennyiséget adott. A két legjobb tesztelt réteg (Lumshiwal és Lockhart) hozama napi 4.300 hordó kőolaj egyenérték (boepd) gáz és 2.100 bpd kondenzátum (Lumshiwal), illetve 4.000 boepd gáz és 1.840 bpd kondenzátum (Lockhart). A kút termelő kútként kerül kiképzésre és bekötésre a Makori Központi Felszíni Létesítménybe. A TAL blokk létesítményeinek jelenlegi teljes termelési kapacitása napi 80 kboepd gáz és 37 kboepd folyékony szénhidrogén. A rendelkezésre álló szabad kapacitás elégséges az új kút bekötéséhez. A társaság szándékában áll egy átfogó lehatárolási terv előkészítése, mely további kutak fúrását foglalja magában a terület keleti és nyugati részén. Partnereink a konzorciumban az OGDC (30%), a PPL (30%), a POL (25%) és a GHPL (5%).

Ezen túl a MOL Pakistan Oil & Gas Co. B.V. megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról. A TAL blokkon kívül a POL a MOL által operált Margala és Margala-North blokkokban is partnerünk. A pakisztáni DG Khan blokk jó gáz és kondenzátum potenciállal rendelkező kutatási terület, Pandzsáb és Beludzsisztán tartományokban. A MOL részesedésvásárlását követően a POL operált tulajdoni hányada 70%-ot tesz ki. A konzorcium idénre szeizmikus méréseket tervez, melyeket 2017-ben egy kutatófúrás követ majd. A tranzakcióhoz a pakisztáni kormány jóváhagyása is szükséges.

Alexander Dodds, a Kutatás-Termelés Ügyvezető Igazgatója elmondta: „A MOL-csoport számára óriási siker, hogy hetedik találatunkat jelenthetjük be a TAL Blokkban, melynek 1999 óta vagyunk operátorai. A MOL Pakisztán kiváló eredményeket tudhat maga mögött a TAL Blokkban. Hálásak vagyunk partnereink támogatásáért és a közös vállalat MOL által történő irányításába vetett bizalmáért. Pakisztán egy ígéretes, nagy kiterjedésű feltáratlan készletekkel rendelkező ország. A MOL-csoport továbbra is elkötelezett befektetője a pakisztáni olaj- és gázipari ágazatnak, amit a bejelentett részesedésvásárlás és a TAL blokkba való beruházásunk is jól mutat.”

Grosz Ákos, CFA, a MOL Pakisztán Ügyvezető Igazgatója hozzátette: „A MOL elkötelezett, hogy segítse a pakisztáni energiahiány felszámolását hatékony kutatási tevékenység megvalósításával, valamint növelje a jelenlegi termelést a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.”

 • A vállalat megnyitotta az első Fresh Corner üzletét a budapesti Prielle Kornélia úti töltőállomáson
 • Az új kiskereskedelmi stratégiájának megfelelően a MOL 10 benzinkutat alakít át a következő két hónapban

 

Budapest, 2015. május 14. – A MOL új kiskereskedelmi stratégiát dolgozott ki, és megnyitotta első Fresh Corner üzletét. A vállalat új koncepciójának keretében országszerte 10 töltőállomást és annak üzleteit újítja meg első körben. A ma átadott, frissen átalakított Prielle Kornélia úti töltőállomáson a MOL a vásárlók mindennapi fogyasztási igényeihez teljes mértékben igazodó termékválasztékkal és szolgáltatásokkal bővítette korábbi kínálatát.

A MOL Fresh Corner üzletek minőségi termékekkel és kibővült szolgáltatásokkal, kávéval, friss szendvicsekkel, pékáruval és a szupermarketekhez hasonló árú napi fogyasztási cikkekkel várják a vásárlókat. A megújult dizájnnak és kínálatnak köszönhetően a töltőállomáson ezentúl a fogyasztók egy kellemes környezetben intézhetik el vásárlásaikat.

„A MOL a változó piaci kihívásoknak megfelelve, új kiskereskedelmi stratégiájával összhangban megnyitotta az elsőként átalakított töltőállomását. Ahogy a fejlett piacokon lévő versenytársaink, úgy mi is arra törekszünk, hogy a vásárlók számára a kibővült termék- és szolgáltatáskínálattal olyan kiszolgálást nyújtsuk, amelynek köszönhetően ezentúl mi lehetünk a fogyasztók elsőszámú választása” – nyilatkozta Lars Höglund, a MOL-csoport kiskereskedelmi ügyvezető igazgatója.

A következő két hónapban további 9 töltőállomást alakít át a társaság. A vállalat Budapesten a Róna utcai, Fóti úti, Borszéki utcai és Vágány utcai töltőállomásait újítja meg, míg vidéken a diósdi, valamint az M3-as autópálya Rekettyés és Görbeháza pihenőhelyeknél lévő két-két kútjánál találkozhatunk az új koncepció jegyében kialakított Fresh Cornerekkel.

A fogyasztók elégedettsége és pozitív visszajelzései alapján a MOL a jövőben a töltőállomások jelentős részét tervezi átalakítani.

A MOL, finomítóinak hatósugarán belül, további akvizíciókat is tervez, hogy növelje részesedését a közép-európai kiskereskedelmi piacon.

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente közel 5 millió tonna üzemanyagot gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A tiszaújvárosi Tiszai Vegyi Kombinát Zártkörűen Működő Részvénytársaság (TVK) több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában.

 

Sajtókapcsolat:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 154 milliárd forintot ért el
 • A Downstream üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét produkálta
 • Az átlagos napi szénhidrogén termelés 103 ezer hordó kőolaj-egyenérték volt

Budapest, 2015. május 8. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. első negyedévi pénzügyi eredményeit: Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 47%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A Downstream üzletág minden idők legerősebb első negyedéves eredményét realizálta, annak ellenére, hogy a szezonnak megfelelően alacsony volt az üzemanyag kereslet. Az átlagos napi szénhidrogén termelés 103 ezer hordó kőolaj egyenérték (mboepd) volt 2015 első három hónapjában, ami 4,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

2015 első negyedévében a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 154 milliárd forintot ért el, amely 47%-kal haladta meg az egy évvel korábbit és 5%-kal jobb az előző negyedév teljesítményénél. A “tiszta” EBITDA eredmény javulása jelentős teljesítmény, figyelembe véve, hogy a Brent árfolyam 30%-ot esett az előző negyedévhez képest, ezzel párhuzamosan a motorüzemanyag kereslet a szezonális hatások következtében csökkent.

Az Upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 61 Mrd Ft-ra csökkent, ami 7%-kal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél, mivel a teljesítményt negatívan befolyásolta a Brent árának további csökkenése. A kitermelés átlagosan napi 103 ezer hordó kőolaj egyenérték volt, ami 4,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

A Downstream üzletág története legerősebb első negyedévét teljesítette, az újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 74 milliárd forintot tett ki, ami több mint háromszorosa az elmúlt év azonos időszakáénak. A negyedik negyedévhez hasonló eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy a szezonnak megfelelően alacsony volt az üzemanyag kereslet. A jó eredményt a finomítói környezet további javulása valamint a tartósan magas integrált petrolkémiai árrés támogatta. Mindazonáltal a kiemelkedő eredmény elérésében szerepe volt a már lezárult Új Downstream Program korábbi sikerének is. A most elindított Next Downstream Program célja, hogy további mintegy 500 millió dollár hatékonyságjavulást hozzon 2017-ig, tisztán belső forrásokból.

A Gáz Midstream üzletág 18 Mrd Ft-ért el, ami 20%-os növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest, elsősorban a magasabb tranzit mennyiségnek köszönhetően.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy erős pénzügyi eredménnyel kezdtük az évet. A jó eredmény tükrében még inkább biztosak vagyunk abban, hogy az idei évre kitűzött 2 milliárd dolláros tisztított EBITDA célunk teljesíthető. Mindez igazolja integrált üzleti modellünk erősségét.

Upstream üzletágunkban egy újabb mérföldkövön vagyunk túl: Norvégiában, az egyik leginkább befektetőbarát országban terjeszkedtünk. A bejelentett akvizíció eredményeként tovább erősítettük pozícióinkat az északi-tengeri régióban és megdupláztuk kutatási potenciálunkat. Meglévő kelet-közép-európai portfólionkban a költségek további csökkentését céloztuk meg. Ezzel párhuzamosan pedig nemzetközi projektjeinkből növelni kívánjuk kitermelésünket, és a megváltozott külső környezethez alkalmazkodva, folyamatosan optimalizáljuk beruházásainkat.

Downstream üzletágunk minden idők legerősebb első negyedéves eredményét hozta. Jól ki tudjuk használni a kedvező környezet adta lehetőségeket. Mindazonáltal, hosszú távú kiemelt célunk, a 2017-ig tervbe vett újabb 500 millió dolláros hatékonyságjavulás elérése. Ennek érdekében már több mint 150 akciót indítottunk el az év eleje óta.”

 • A MOL-csoport megvásárolja az Ithaca Petroleum Norge teljes tulajdonrészét
 • Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora
 • A felvásárlás összhangban áll a MOL kutatási-termelési stratégiájával

BUDAPEST, 2015. április 24. - A MOL-csoport belép a norvég piacra, miután megvásárolja az Ithaca Petroleum Ltd-tól az Ithaca Petroleum Norge tulajdonrészének 100%-át. A felvásárlás összhangban áll a MOL kutatási-termelési stratégiájával és értékteremtő módon bővíti a nemzetközi kutatási-fejlesztési portfóliót.

A MOL adás-vételi szerződést kötött a norvég Ithaca Petroleum Ltd.-vel - amely az Ithaca Petroleum Norge (“IPN”) 100%-os tulajdonosa - a leányvállalat megvásárlásáról.

Az IPN portfóliója 14, a norvég kontinentális talapzaton található tengeri licenszből áll, amelyekből az IPN három licensz operátora. A többségében kőolajat tartalmazó portfolió nettó 600 millió hordó kőolaj-egyenértéket (boe) meghaladó földtani vagyont foglal magában. A munkaprogram három kutatófúrás lemélyítését tartalmazza 2015-ben és 2016-ban. A területen nagy tapasztalattal rendelkező IPN kutatási csapatának átvétele szintén az ügylet része.

A tranzakció megvalósítása kiváló lehetőséget jelent a MOL számára Norvégiában, az északi-tengeri jelenlét kiterjesztésére és a nemzetközi kutatási portfolió kiszélesítésére egyaránt. A MOL célja a norvégiai portfolió bővítése további eszközök és licenszek megszerzése, amely szintén az IPN bevonásával történhet. Az IPN operátori előminősítéssel rendelkezik Norvégiában, így a cég felvásárlása nagymértékben hozzájárul azon célunk eléréséhez, hogy a térség elismert tengeri operátorává válhassunk. A MOL-nak így további szinergiákra lesz lehetősége, hiszen a vállalat már most is jelen van az Északi-tengeren, az Egyesült-Királyságban.

A cég teljes vételára 60 millió USD, amely jövőbeli szénhidrogén találat esetén maximum további 30 millió USD-vel növekedhet. Az akvizíciót a csoport teljes egészében működési cash-flow-ból finanszírozza. 

A tranzakció zárásának további feltétele a norvég Szénhidrogén és Energiaügyi Minisztérium jóváhagyásának megszerzése.

Alexander Dodds, a kutatás-termelés ügyvezető igazgatója elmondta: „Azáltal, hogy kiterjesztjük jelenlétünket Norvégiára, amely az egyik leginkább befektetőbarát működési környezetet biztosítja, újabb jelentős lépést teszünk kutatási-termelési stratégiánk megvalósításának irányába. Növekszik kitettségünk az alacsony kockázatú északi-tengeri térségben, ahol kitermelési- és tudásközpontot építünk ki a teljes kutatási-termelési értéklánc mentén. Mindezek megfelelő alapul szolgálnak hosszú távú régiós céljaink eléréséhez.”

 

Azt követően, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a jogszabályoknak való megfelelés, és a szurkolók gyorsabb, egyszeri beazonosítása érdekében bevezette a klubkártya, illetve a Futballkártya intézményét, mára az eszköz komoly kedvezményekhez is juttatja a mintegy 175 ezer fős szurkolói közösséget.

A jövőben minden kártyával rendelkező szurkoló – egyszeri számítógépes regisztráció után – a MOL honlapján jogosulttá válik egy egyedi kivitelű Green Kártya kiváltására, amelyet használva a MOL töltőállomásain literenként
7 forint kedvezményhez juthat.

A MOL Szurkolói Green Kártya Magyarország legnagyobb töltőállomás hálózatában biztosít kedvezményes üzemanyag vásárlási lehetőséget. Használatával kényelmesen elérhetőek a töltőállomási szolgáltatások és a shop termékek. A Szurkolói Green Kártya előre feltölthető, névre szóló, PIN kóddal ellátott üzemanyagkártya.

A kedvezményt a MOL és a Ferencváros kezdeményezése után az MLSZ mind a 30 ezer Futballkártya-tulajdonos részére kiterjesztette, de a rendszer alkalmas arra, hogy minden OTP Bank Ligában szereplő klub csatlakozzon a rendszerhez, és így összesen 175 ezer ember tankolhasson kedvezményesen. A klubok közül a Videoton FC szurkolói kártyájához kapcsolódó Green Kártya is igényelhető már.

A MOL Magyarország legnagyobb vállalataként szerepet vállal hazánk és a régió előremozdításában. Ezért is csatlakoztunk egy olyan, Nyugaton már bevált és sikeres kezdeményezéshez, mint a szurkolói kártya. Hazánk jelentős sporttámogatójaként a mi érdekünk is az, hogy újra családok tízezrei látogassanak el hétvégén a meccsekre. És örömmel segítjük őket abban, hogy a pre-paid MOL Green Kártyának köszönhetően tervezetten, kényelmesen és kedvezményesen tudjanak tankolni, ha éppen meccsre vagy akár kirándulni, nyaralni indulnak.” Szollár Domokos – MOL Magyarország, kommunikációs igazgató

A Finnország és Görögország elleni mérkőzéseken egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kezdeti ódzkodás után a szurkolók kiváltják, és használják a klub-, illetve Futballkártyákat, és előszeretettel vásárolnak az interneten. Az egyik legnagyobb magyar vállalat, a MOL szerepvállalásával az a folyamat is elkezdődött, amelyet Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a következő időszak egyik sarkalatos kérdéseként jelölt meg, amely szerint – kihasználva az igen magas kártyaszámot – további kedvezményekhez kell juttatni a magyar futballszurkolókat.
Sipos Jenő – MLSZ, szóvivő

A SZURKOLÓI Green Kártya elŐnyei:

 • 7 Ft/l engedmény a 95-ös benzin és a normál gázolaj árából az összes magyarországi Green törzskúton (a törzskutak aktuális listája elérhető a MOL honlapján: mol.hu)
 • 10 % kedvezmény a gépi mosó programokra
 • Egyszerű, gyors, az MLSZ és a klubok honlapjáról elérhető on-line kártyaigénylés
 • A kártya feltölthető átutalással vagy a MOL töltőállomáson a tankolást követően bankkártyával, készpénzzel, vagy hitelkártyával, ami akár további kedvezményt és halasztott fizetést is biztosít
 • Egyéni limit beállítási lehetőségek
 • Kártyánként meghatározható termékkör beállítás
 • Havi összesítő számla e-mail címre küldött e-számla formájában
 • Díjmentes kártyahasználat éves és tranzakciós díj nélkül
 • Ingyenes kártyagyártás és kártyatiltás