Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

 • A beruházás értéke 35 milliárd forint
 • A butadién üzem évi több milliárd forinttal javítja a MOL-csoport jövedelmezőségét
 • Elhelyezték a műgumi gyár alapkövét

Tiszaújváros, 2015. november 10. – Átadták a MOL Petrolkémia új, butadién-kinyerő üzemét Tiszaújvárosban, amelynek köszönhetően a MOL-csoport petrolkémiai értéklánca új elemmel bővül. A butadién üzem évi több milliárd forinttal javítja a MOL Petrolkémia és azon keresztül a MOL magyarországi tevékenységének jövedelmezőségét. Az értéklánc további bővítése érdekében egy új műgumi üzem épül fel 2017-re, amely az autógumi gyártás innovatív alapanyagát állítja elő.

Tiszaújvárosban ünnepélyes keretek közt adta át a MOL Petrolkémia új, butadién-kinyerő üzemét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, és dr. Mengyi Roland, országgyűlési képviselő.

Az új üzem évi 130 000 tonna butadiént állít elő, amely például az autóabroncsokhoz felhasznált műgumi gyártásának legfontosabb alapanyaga. A tiszaújvárosi üzemben mintegy 5 millió autógumi-abroncs előállításához szükséges butadiént állítanak elő évente. Az üzem építését 2013 szeptemberében kezdték, a szereléssel idén augusztusban végeztek. A beruházás során a magyar beszállítók részaránya mintegy 60% volt. A kapcsolódó fejlesztésekkel összesen 35 milliárd forintos beruházás 32 új munkahelyet teremtett, az építkezés alatt pedig több ezer szakembernek adott munkát.

A világszínvonalú gyártási technológia a német BASF cég licensze alapján valósult meg. A butadién előállítása zárt technológiai rendszerben történik, a környezetbe káros anyag nem kerül, az üzem megépülésével a környék környezeti terhelése nem növekedett. Sőt 61%-kal csökken a MOL Petrolkémia gázfelhasználása, ami 42 ezer tonnával kevesebb kibocsátott szén-dioxidot jelent évente.

A butadién üzem átadásával egy időben lerakták az új műgumi gyár (Solution Styrene-Butadiene Rubber, SSBR) alapkövét, amely a MOL és a japán JSR Corporation közös vállalatának, a JSR MOL Synthetic Rubber Zrt.-nek a beruházása. Az üzem kapacitása évi 60.000 tonna lesz, és több mint 100 új munkahelyet teremt. Az új üzem 2017-re épül fel.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta: „Élenjáró, innovatív technológiát hoztunk Tiszaújvárosba, és az északkelet magyarországi térség iránti elkötelezettségünket mutatja, hogy a butadién és műgumi beruházásokkal több mint 100 milliárd forintnyi befektetés valósul meg itt. Az üzem tovább bővíti kőolajtól a műanyagokig tartó értékláncunkat, és évente több milliárd forinttal járul hozzá a MOL-csoport eredményéhez.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL-csoport minden idők legjobb eredményét, 199 milliárd forint tisztított EBITDA-t ért el a harmadik negyedévben
 • Az első három negyedév tiszta EBITDA-ja 532 milliárd forint, ami 46%-kal magasabb az egy évvel korábbinál
 • A nettó eredmény 163,1 milliárd forint, több mint duplája a tavalyi év hasonló időszakának
 • Norvégiában a MOL szerződést kötött három licenszben lévő tulajdonosi részesedés megvásárlásáról, és pályázatokat adott be a norvég kutatási tender kiírásra

 

Budapest, 2015. November 6. - A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2015. harmadik negyedévi pénzügyi eredményeit: a MOL-csoport „tiszta” újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 199 Mrd forintot (708 millió dollár) ért el, amivel újfent minden idők legjobb csoport szintű eredményét érte el. A kimagaslóan jó eredményben a Downstream üzletág hozzájárulása tölti be továbbra is a kulcsszerepet.                       

2015 első kilenc hónapjában az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,92 Mrd dollárt ért el, ami azt jelzi, hogy a felfelé módosított 2,2 Mrd dolláros idei cél elérhető. A nettó eredmény 163,1 Mrd Ft, több mint duplája a tavalyi év hasonló időszakának.

A downstream üzletág speciális tételek nélküli tisztított EBITDA-ja 348,5 Mrd forint volt 2015 első kilenc hónapjában, ami jelentősen meghaladja a bázis időszak 132,3 Mrd Ft-os értékét. A Next Downstream Program hatékonyságjavító intézkedéseinek köszönhetően a Finomítás és a Petrolkémia teljes mértékben kihasználta a kedvező külső körülményeket.

Annak ellenére, hogy a kőolajárak közel felére estek vissza egy év alatt, az upstream szegmens eredménye jóval kisebb mértékben, 23%-kal csökkent. Az átlagos szénhidrogén termelés 7%-al meghaladta a bázisidőszaki szintet. Az érett mezőket magába foglaló kelet-közép-európai régióban is nőtt a kitermelés köszönhetően annak, hogy a horvátországi hozzájárulás 3 mboepd mértékben azaz 9%-kal növekedett, és a magyarországi csökkenés csak 1%-os volt, szemben a korábban előre jelzett 5%-os céllal.

A MOL-csoport minden korábbi eredményt túlszárnyaló harmadik negyedéves teljesítménye hűen tükrözi a robosztus, a külső környezet kihívásaival szemben ellenálló üzleti modell erősségét és azon képességünket, hogy megragadjuk a kiváló downstream környezet által nyújtott lehetőségeket.

Kiváló eszközeinknek és a kedvező külső környezetnek köszönhetően a Downstream üzletágunk kimagasló teljesítménye továbbra is minden korábbi várakozást meghalad. A hatékonyságjavító intézkedések folyamatos megvalósításával, valamint a petrolkémiai és a kiskereskedelemi értéklánc bővítésével megfelelő helyzetben vagyunk, hogy további lehetőségeket aknázzunk ki.

Az Upstream üzletünk kapcsán büszke vagyok arra, hogy a kelet-közép-európai érett mezőink kitermelése az előző évi szinthez képest meghatározó mértékben növekedett, mindazonáltal nemzetközi növekedési projektjeink az alacsony olajár-környezetben kihívásokkal teli időszakon mennek keresztül.

Az 1,9 milliárd dollárt meghaladó első kilenc havi eredményt látva még inkább biztosak vagyunk abban, hogy elérjük az idei, 2,2 Mrd dolláros éves EBITDA célunkat. Előretekintve 2016-ra, a külső Downstream környezet kis mértékű romlása mellett is erős EBITDA és kiemelkedő készpénztermelő képességünk megőrzése a cél.” – mondta Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán.

A MOL októberben szerződést kötött a Det norske oljeselskap ASA-val három licenszben lévő tulajdonosi részesedés megvásárlásáról, amelyek az Északi-tenger norvégiai részén találhatóak. A licenszek a MOL Norge AS számára stratégiai fontossággal bíró, központi területen helyezkednek el. Jelenleg a Norvég Kormány jóváhagyására várunk. Emellett beadtunk öt pályázatot a 2015-ös norvég kutatási tender (APA, Awards in Predefined Areas) kiírásra. Az eredmények 2016 januárjában várhatók.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A megállapodás összhangban van a MOL-csoport downstream integrációs és kiskereskedelmi növekedési stratégiájával
 • A kiskereskedelmi hálózat növekedése megerősíti a MOL-csoport vezető pozícióját a régióban
 • A MOL jó kiskereskedelmi pozíciókat és egyedülálló növekedési lehetőséget szerez Budapesten

 

BUDAPEST, 2015. október 21. – A MOL-csoport megállapodást írt ma alá az Eni Hungaria Zrt. megvásárlásáról, amely 183 magyarországi töltőállomást működtet Agip márkanév alatt Magyarországon, valamint nagykereskedelmi tevékenységet folytat. A MOL-csoport finomítói ellátási sugarán belüli kiskereskedelmi jelenlét növelése jelentősen hozzájárul a csoport downstream integrációs stratégiájának megvalósításához.

A megállapodás összhangban van a MOL-csoport növekedési stratégiájával, melynek célja, hogy fő finomítóinak ellátási sugarán belüli tevékenységét kiterjessze, valamint a kiskereskedelmi piaci jelenlétét nagymértékben növelje. Az új töltőállomások átvétele tovább bővíti a MOL-csoport piacát, miközben lehetővé teszi, hogy még több fogyasztót érjen el.

A tranzakció egyedülálló növekedési lehetőség a vállalatcsoport számára, mivel kulcsfontosságú helyeken lévő töltőállomásokat biztosít, valamint erősíti a MOL fővárosban és környékén elfoglalt pozícióját.

„Ez a vásárlás egy újabb fontos lépés a downstream üzletágunk számára, mivel növeli finomítóink piacát, növelve a töltőállomás hálózatunkon értékesített üzemanyag mennyiségét.” – mondta Horváth Ferenc, a MOL-csoport Downstream ügyvezető igazgatója.

A tranzakció zárásához bizonyos feltételek előzetes teljesülése szükséges, többek között a versenyhatósági jóváhagyás.

Az Eni kenőanyag nagykereskedelmi üzlete nem képezi a megállapodás részét.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, mely 27 000 fős nemzetközi és dinamikus munkaerejével három földrész közel 40 országában van jelen és több mint 100 éves iparági múlttal rendelkezik. A MOL kutatási és termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2.000 töltőállomást számlál Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

 

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL-csoport Társasági Kommunikációs csapata arany díjat nyert a cannes-i Corporate Media & TV Awardson
 • A MOL-csoport 2014 évi UPPP kampányfilmje az integrált kommunikáció kategóriában nyerte el a legjobb video díját. A kampány 10 országban futott, a cél az volt, hogy a MOL-csoport kutatás-termelés üzletága számára kiemelkedő tehetségeket toborozzon
 • Magyar kampányfilm először nyert aranyat Cannes-ban

Budapest, 2015. október 20. – A MOL-csoport nyerte a VI. cannes-i Corporate Media & TV Awards arany díját. A cannes-i díjátadón a zsűri kiemelte, a MOL-csoport 2014-es UPPP kampány videója innovatív és izgalmas módon toborozza a földtudományi- és olajipari, valamint műszaki tanulmányokat folytató hallgatókat. A film a társaság UPPP online versenyén való részvételre hívta fel az egyetemisták figyelmét. A Cannes Corporate Media & TV Awards a világ egyik legnagyobb nemzetközi vállalati filmes fesztiválja, a díjért a MOL-csoport 40 országból 771 jelentkezővel versengett. Magyar kampányfilm először nyert aranyat Cannes-ban.

A MOL-csoport 2014-es UPPP kampány videója egy integrált marketing és PR kampány részeként a földtudományi és az olajipari hallgatókat célozta meg. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy vegyenek részt a nemzetközi tehetségfejlesztő UPPP programban. Az online verseny során háromfős csapatok virtuális forgatókönyv szerint versengenek egymással, az egyetemistáknak stratégiai és iparági feladatokat kell megoldaniuk. A témát a film kreatívan és futurisztikus módon ábrázolja. A történetet és a videót magyar Greenroom Kft. kreatív ügynökség készítette.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az integrált kommunikációs kampány elismeréseként elnyertük ezt a rangos díjat” - mondta Dominic Köfner, a MOL-csoport társasági kommunikációs igazgatója. – „Ez a díj képviseli társaságunk kreativitását és innovatív szellemiségét, illetve azokat a kiemelkedő hallgatókat és friss diplomásokat, akiket szeretnénk sorainkban látni”.

A díjnyertes film rövid bemutatója itt látható: http://youtu.be/5r42eLzhHeM

Ha az UPPP-ról többet szeretne megtudni, keresse fel az alábbi linket: www.uppp.info és www.facebook.com/moluppp

A Cannes Corporate Media & TV Awardsról

A Cannes Corporate Media & TV Awards évente díjazza a világ legkiválóbb vállalati filmjeit, online média és TV-s dokumentumfilmjeit. A díjakat – vállalati filmes fesztiválként egyedülállóan – a világ egyik legfontosabb film- és reklámipari központjában, Cannesban, Franciaországban adják át. A nemzetközi verseny nyitva áll a filmkészítők, ügyfelek, ügynökségek, TV állomások és hallgatók előtt. A Cannes Corporate Media & TV Awards a vállalati filmek egyik legfőbb nemzetközi fesztiválja.

Az UPPP vetélkedőről

Az UPPP célja a MOL-csoport népszerűsítése a kutatási és termelési (upstream) hallgatók körében. A kiválasztott egyetemek hallgatói lehetőséget kapnak a vetélkedőn való részvételre. A hallgatók először egy online platformon versengenek, ahol iparági és stratégiai feladatokat oldanak meg. A legjobb csapatok részt vehetnek az élő döntőben Budapesten, és összesen 7 és fél millió forintért (25 ezer euróért) versenyezhetnek. A legjobban bizonyító hallgatók állást kaphatnak vagy lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a 18 hónapos tehetségfejlesztő programon. A még nem végzős hallgatók részére ösztöndíjas képzésben és nyári szakmai gyakorlaton való részvételt ajánlanak fel.

 • A MOL által kifejlesztett útépítő anyag, a gumibitumen elnyerte a „Környezetbarát Termék” védjegyet
 • A MOL gumibitumen alkalmazásával a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el
 • Csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, és a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez

Budapest, 2015. október 15. – A MOL által kifejlesztett útépítő anyag, a gumibitumen elnyerte a „Környezetbarát Termék” védjegyet. A Környezetbarát Termék védjegyet azoknak a termékeknek ítélik meg, melyek életciklusuk egy vagy több szakaszában jelentős környezeti előnnyel rendelkeznek a piaci átlaghoz képest.

A „Környezetbarát Termék” védjegy odaítélését tanúsító oklevelet Keresztury László, a MOL Magyarország Finomítói Kutatás-Fejlesztés vezetője vette át V. Németh Zsolttól, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárától tegnap, az Ökoindustria 2015 Nemzetközi Környezetipari Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon.

A MOL és a Pannon Egyetem által kifejlesztett és szabadalmaztatott ún. kémiailag stabilizált gumibitumen a meglévő útépítési kötőanyagokkal szemben költséghatékony és környezet- illetve felhasználóbarát megoldást kínál.

A MOL gumibitumen alkalmazásának előnyei, hogy a normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el, ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét, a forgalmi terheléssel szembeni jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez. Emellett kisebb a menetzaj és nagyobb a közlekedésbiztonság a rövidebb fékút miatt.

A termék a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon.

Az elmúlt években elvégzett útépítések és az aszfaltvizsgálati tesztek a normál bitumennél lényegesen jobb minőséget, a gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták.

Sajtókapcsolat:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az OTP Bank és a MOL 6-6 millió forinttal ösztönzi Magyarország középiskoláit, hogy csatlakozzanak az „Élő Bolygónk” elnevezésű kezdeményezéshez
 • Az összeget azok között az iskolák között osztják majd szét, amelyekből az iskolai diáklétszámhoz viszonyítva a legnagyobb arányban csatlakoztak az Élő Bolygónk éghajlatvédelmi akcióhoz
 • Az így elnyert összeget az intézményeknek fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztésre kell majd fordítaniuk

Budapest, 2015. október 8. - Az OTP Bank és a MOL az egyik tokaji középiskola hétfői felhívását követően úgy döntött, hogy 6-6 millió forinttal ösztönzi Magyarország középiskoláit, hogy a párizsi klímacsúcs előtt, az éghajlatvédelem és a fenntartható fejlődés ügyének oktató-nevelő munkájukban nyomatékot adva, csatlakozzanak az „Élő Bolygónk” elnevezésű kezdeményezéshez. A régió és hazánk meghatározó vállalataként az OTP Bank elkötelezett híve a pénzügyi és környezeti tudatosságra nevelésnek, a MOL pedig a természettudományok megismertetése mellett kiemelt figyelmet fordít a fenntartható fejlődést szolgáló akciókra.

Október 5-én a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola vezetése Áder János köztársasági elnök látogatásakor a sajtó nyilvánossága előtt számolt be arról, hogy intézményük milyen módon tette pedagógiai programja részévé a környezettudatos nevelés meghatározó kérdéseit, valamint arról, hogy az iskola közössége miként csatlakozott az Élő Bolygónk akcióhoz. Molnárné Tóth Erika igazgatónő egyúttal országos felhívással fordult a többi középiskolához, arra kérve az intézmények vezetőit, tanárait, diák- szülői közösségeit, hogy a párizsi klímacsúcs előtt a www.elobolygonk.hu honlapon leadott klímavoksukkal ők is álljanak az első világméretű éghajlatvédelmi akció mellé.

A MOL és az OTP Bank e felhívást követően döntött úgy, hogy cégenként 6-6 millió forintot ajánlanak fel a középiskolai kezdeményezés támogatására. A felajánlás célja, hogy motiválják Magyarország középiskoláit a csatlakozásra. Az összesen 12 millió forint összeget azok között az iskolák között osztják majd szét, amelyekből az iskolai diáklétszámhoz viszonyítva a legnagyobb arányban csatlakoztak az Élő Bolygónk éghajlatvédelmi akcióhoz. Az első helyezett 6 millió, a második helyezett 4 millió, a harmadik helyezet középiskola pedig 2 millió forint támogatásban részesül. Az így elnyert összeget az intézményeknek fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztésre kell majd fordítaniuk, a pályázat részleteiről a középiskolák közvetlen tájékoztatást kapnak a következő hetekben.

Áder János májusban jelentette be, hogy Magyarország is szerepet vállal a környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök, Al Gore által elindított nemzetközi Élő Bolygónk kampányban. A kezdeményezés célja, hogy egymilliárd ember támogató online aláírásával nyomást gyakoroljon azokra az országokra, amelyek még nem ismerték fel a klímavédelem jelentőségét. A májusban indított www.elobolygonk.hu oldalon eddig több mint 100.000 regisztráltak Magyarországon.

A klímavédelmi akció támogatása mellett az OTP Bank és a MOL saját dolgozóit is az Áder János köztársasági elnök által támogatott kezdeményezésben való részvételre bíztatja.

További információk:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Élő Bolygónk kampányról

Az Élő Bolygónk kampány célja, hogy az idén decemberben Párizsban rendezendő, sorsfordító klímacsúcson olyan döntés szülessen, amellyel az emberiség meg tudja fékezni az egyre fenyegetőbb klímaváltozást, hogy képes legyen tovább csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában, ezért Al Gore nemzetközi kampányában vállalta, hogy egymilliárd ember támogatását gyűjti össze online aláírás formájában. A környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal elismert volt amerikai alelnök –kezdeményezéséhez Magyarország is csatlakozott, Áder János köztársasági elnök kiemelt támogatásával.

Szakértők szerint az emberi tevékenységeknek, az új technológiáknak „köszönhetően” a klímaváltozás már olyan mértékben felgyorsult, hogy radikálisan csökken a sarki jégtakaró, ez pedig éhezéssel, majd végül kihalással fenyegeti az ott élő állatokat, illetve az óceánok emelkedő vízszintje elöntéssel fenyegeti az alacsonyabban fekvő, lakott területeket. Hamarosan eltűnhetnek a gleccserek is, így minden bizonnyal a Kilimandzsáró híres hósipkája is. Azt hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, mi sem bizonyítja jobban, hogy Pekingben a lassan elviselhetetlen mértékű szmog miatt már évek óta nem bújik elő a Nap. Al Gore szerint „Mindenünk megvan a válság megoldásának elkezdéséhez, talán csak a cselekvési szándék hiányzik. De a tenni akarás maga is egy megújuló erőforrás”. Bővebb információk a kampányról: http://www.elobolygonk.hu/

A MOL és az OTP Bank a jövőtudatos gondolkodásért

Az OTP Bank és a MOL számára kiemelten fontos a felelősségvállalás és a jövőtudatosságra való nevelés:

Az OTP Banknál e cél elérésében kiemelt szerepelt tölt be az OTP Fáy András Alapítvány, mely feladatának tekinti a jövő nemzedékének felkészítését a pénzügyi és a környezeti tudatosságra. Az alapítvány három éve nyitotta meg az OK Oktatási Központot, amelynek programjai határon innen és túl is egyre több diáknak segítenek eligazodni a pénzügyi világban. A hitelintézet a kampány támogatásával nem csak anyagilag, hanem élén az OK Oktatási Központtal tevékenyen is hozzájárul a következő hetekben ahhoz, hogy minél több iskolához, diákhoz és szülőhöz jusson el a felhívás, minél több online aláírással tudja Magyarország bizonyítani, hogy a klímaváltozás ügye érdekében képes az összefogásra.

Felelős vállalatként a MOL is számos kezdeményezéssel támogatja a fenntarthatóságot és a jövőtudatosságot elősegítő gondolkodást, életmódot. Így például a MOL által támogatott, 2006-ban indult Zöldövezet Program hatására eddig közel 300 kisközösség, mintegy 20 ezer ember fogott össze Magyarországon, és összesen 1,5 millió négyzetméter területet tettek környezetbaráttá, valódi zöld, közösségi térré. Közel 100.000 fa, virág és cserje települt csak e programnak köszönhetően. A MOL használt sütőolaj-gyűjtő akciójának köszönhetően pedig eddig több mint 500 tonna folyékony háztartási hulladéktól kíméltük meg környezetünket. A MOL is hisz abban, hogy diákjainkat gyermekeinket, minél hamarabb kell a természet, ezen belül a természettudományok felé fordítani, így több versenyt, programot indított e cél érdekében.

 • A Dunai Finomító 50 éve az ország gazdaságának a motorja
 • A százhalombattai létesítmény a legmodernebb technológiai vívmányok otthona, és több tízezer ember megélhetésének biztosítója
 • A Dunai Finomító Közép-Európa egyik legjobb és legmodernebb finomítója

Budapest, 2015. október 2. – Idén 50 éve, hogy a magyar olajipar egyik legfontosabb üzeme, a Dunai Finomító megkezdte a kőolaj feldolgozását. A folyamatos beruházások és korszerűsítések eredményeként a Finomító ma nemcsak az ország, de a régió energiabiztonsága szempontjából is kulcsszerepet tölt be. A jubileumi év alkalmából Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója a vállalat 15 kiváló dolgozóját jutalmazta kiemelkedő munkájáért.

Ötven évvel ezelőtt, amikor elindult a finomító építése Százhalombattán senki sem gondolta, hogy majdan Európa finomítóinak élvonalába tartozik a létesítmény. Akkoriban a Dunai Kőolajipari Vállalat fő feladata a szovjet importkőolaj feldolgozása volt. Mára 55 üzem működik a finomító területén, mintegy 1100 dolgozónak nyújtva biztos megélhetést. Az eltelt fél évszázadban 300 millió tonna kőolajat dolgoztak itt fel, az ország energia- és üzemanyag-ellátásának jelentős részét biztosítva. Mára a százhalombattai finomító a MOL-csoport egyik legnagyobb finomítója, Magyarország egyetlen kőolaj feldolgozó üzeme. Jelenleg évente mintegy 6,5 millió tonna kőolajat dolgoznak fel a – számos mutatóját tekintve Európai szinten is a legjobbak között számon tartott - százhalombattai Finomítóban, ahol a következő években újabb beruházásokat terveznek.

„Ezalatt az 50 év alatt a Dunai Finomító az európai finomítók élvonalába került, ezzel is megerősítve a hazai kőolaj feldolgozás kiemelkedő szerepét. Százhalombatta neve – nem ok nélkül – hamar összeforrt a Finomítóval. Az itt dolgozó emberek elkötelezett munkája, tapasztalata, a finomítóban alkalmazott módszerek mind hozzájárultak ehhez. A MOL határozott célja az, hogy a százhalombattai finomító továbbra is megőrizze a régió és az ország energiaellátásában betöltött kulcsszerepét” – nyilatkozta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Dr. Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára hozzátette: „A nemzeti energiastratégiának irányt kell mutatnia a jelenlegi energetikai kihívások megoldásában. Egyre inkább erősödik az energiahordozókért folytatott verseny, folyamatosan szigorodnak az energia előállításával, felhasználásával szemben támasztott környezetvédelmi előírások. A kormányzat energetikai célkitűzései Magyarország mindenkori biztonságos energiaellátásának garantálása, a fenntarthatóság és a versenyképesség hármas irányvonalának figyelembevételével formálódnak. E munkát nagyban támogatja a Dunai Finomító eredményes szerkezetátalakítása, amelynek köszönhetően a cég a régió egyik legjelentősebb piaci szereplőjévé vált. ”

Az elmúlt 50 év sikereire történő visszaemlékezés alkalmából a MOL egy egész napos programmal készült. Ennek során díjazta a kimagasló teljesítményt nyújtó dolgozóit, egy szakmai konferencia keretében szó esett a hazai energetika és a Finomítás öt évtizedéről és jövőbeli terveiről, valamint megnyitották a Dunai Finomító 50 évét bemutató kiállítást.


Sajtókapcsolat:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL, az Új Európa Alapítvány és a Nagy Sportágválasztó, a közösen létrehozott, „Családom a szponzorom!” fotópályázatának eredményeit hirdette ki Szilágyi Áron, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó
 • A fotópályázat célja, hogy a fiatalok bemutassák, hogy családjuk milyen fontos szerepet tölt be a sikereik elérésében

Budapest, 2015. szeptember 19. - A szeptember 19-én megrendezett Nagy Sportágválasztón Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó átadta a MOL, az Új Európa Alapítvány és a Nagy Sportágválasztó által létrehozott „Családom a szponzorom!” pályázat nyerteseinek a díjakat.

A „Családom a szponzorom!” 10 és 18 év közötti sportoló és művész fiatalok számára hirdetett fotópályázat, amely lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek fotókon keresztül bemutassák, milyen segítséget kaptak, kapnak szüleiktől, családjuktól eddigi eredményeik eléréséhez.

Számomra nagyon sokat jelent, hogy a családom mellettem áll. Kiskoromban anyukám minden edzésemre elkísért és végignézte őket, apukám elvitt a versenyekre és ez mindig sokat jelentett nekem. Igazán nagy sikereket úgy lehet elérni, ha a szeretteid támogatnak a legnehezebb helyzetekben is. Nélkülük nem hiszem, hogy sikerült volna eljutnom idáig. ” – mondta el Szilágyi Áron, olimpiai, világ- és Európa-bajnok az eredményhirdetés kapcsán.

A „Családom a szponzorom!” pályázat során összesen 10 gyerek kapott elismerést. A nyertesek között Benyó Máté, 14 éves, Junior-bajnok autóversenyző, Lacó Fruzsina, 11 éves, Európa-bajnok táncos, Luterán Petra, 18 éves, hétszeres korosztályos magyar bajnok magasugró is ott van. Az első helyezett Sümeghy-Flandorffer Vince lett. A 10 éves vízilabdázót 5 éve minden nap kétórás edzésre viszi édesanyja. A fődíj egy 150.000 Ft értékű családi wellness utalvány. A 2. és 3. helyezettek 25.000 és 10.000 Ft-os MOL üzemanyagkártyát nyertek.

Sümeghy-Flandorffer Vince díjnyertes fotója: Együtt a családunk a levegőben is! Köszönjük Apának és Anyának a rengeteg gondoskodást, időt, energiát, melyet kapunk tőlük.

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente 1,2 millió tonna benzint és 3,5 millió tonna gázolajat gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A MOL Petrolkémiai Zrt. több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat, és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában. A MOL-csoporton belül a MOL Magyarország felelős a csoport romániai, szlovéniai és szerbiai működéséért is.

Sajtókapcsolat:

Szluha Krisztina
MOL Magyarország
Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

 •  Települések, lakóházak zöldterületeinek megújítására és közösségi kertek létesítésére is lehet pályázni, október 21-ig
 • A MOL Zöldövezet Program céljai: egyrészt, hogy több és szebb zöldfelület legyen az országban, másrészt, hogy a közösségek összefogjanak, a környezettudatosság erősödjön.

Budapest, 2015. szeptember 18. - Elindult Magyarország egyetlen, közösségi zöldítést támogató programja. Október 21-ig pályázhatnak azok a lakóközösségek, akik szeretnék felújítani vagy kibővíteni zöldterületeiket. A pályázóknak lehetőségük nyílik arra, hogy lakótársaikkal, közösségként összefogva megújítsák saját környezetüket: fákat és különféle növényeket ültessenek, valamint kertjüket közösségi terekké alakítsák át.

A pályázaton elnyert pénzből őshonos növényeket, kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat lehet vásárolni. De lehet fordítani takarításra, szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok kihelyezésére vagy környezetbarát felújítására is.

A MOL környezetvédelmi programjával 9 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. Hatására eddig összesen közel 300 közösség fogott össze, összesen 20 ezer ember. Ez annyi, mintha Szentendre minden lakosa együttműködött volna. Együtt másfél Margit szigetnyi területet, 1,5 millió négyzetmétert újítottak fel. Közel 100 ezer fa, virág és cserje települt. 2014-ig 125 millió forint támogatást kaptak a közösségek a MOL Zöldövezet Program keretében.

A pályázatról

A MOL Zöldövezet Programra 3 kategóriában lehet pályázni. Települések zöld területeinek, társasházi belső udvarok megújítására, illetve közösségi kertek létesítésére is.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban úgynevezett ötletpályázatot kell beadni a civil szervezeteknek, melyben bemutatják a zöldterületet, és röviden ismertetik, hogy milyen módon tervezik azt megújítani. A második forduló után a nyertesek kihirdetése február közepén történik.

Az elnyert támogatáson felül a MOL az év legsikeresebb projektjét 500 000 Ft-tal és a MOL Zöldövezet-díjjal jutalmazza.

További információ és jelentkezés: www.molzoldovezet.hu

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente 1,2 millió tonna benzint és 3,5 millió tonna gázolajat gyárt. 363 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparág területén is. A MOL Petrolkémiai Zrt. több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat, és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában. A MOL-csoporton belül a MOL Magyarország felelős a csoport romániai, szlovéniai és szerbiai működéséért is.

Sajtókapcsolat:

Szluha Krisztina
MOL Magyarország
Tel.: +36 (20) 272-1196 │ @: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Valódi kihívások várják a GROWWW programhoz csatlakozó tehetségek újabb generációját, akik az olaj-és gázipar területén, a MOL-csoportnál kezdik el nemzetközi pályafutásukat
 • A GROWWW a szakmai kihívásokon túl, egyedülálló üzleti oktatási programot is kínál a tehetségek számára
 • A Growww program2007-es indulása óta 1770 fiatal szakember helyezkedett el a MOL-csoportnál: 83 százalék jelenleg is a cégcsoportnál dolgozik - 37 százalékuk már vezetői pozícióban

Budapest, 2015. szeptember 16. –A héten Zágrábban megrendezett kétnapos MOL-csoport rendezvény keretében 200 frissdiplomás tehetség ismerhette meg egymást és a vállalatot, akik a MOL-csoportnál kezdik építeni nemzetközi karrierjüket. A MOL-csoport 2007-ben indított GROWWW programja hatékonynak bizonyult a tehetségek kiválasztására. A program keretében 1770 friss diplomás csatlakozott a cégcsoporthoz, 83 százalékuk jelenleg is a csoportnál dolgozik.

“Örülünk, hogy 200 ambiciózus és jól képzett tehetségnek adhatunk lehetőséget, hogy a MOL-csoport GROWWW toborzási és fejlesztési program keretein belül kezdjék meg nemzetközi szakmai karrierjüket. A GROWWW program segítségével a frissdiplomások igazi üzleti kihívásokkal szembesülhetnek, az olaj- és gáziparban dolgozva, pozitív energiáikkal alakíthatják a világot. Minden csúcsra vezető út a jó döntéssel kezdődik.” - nyilatkozta Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója.

2015 márciusától Bosznia-Hercegovina, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Olaszország, Pakisztán, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia frissdiplomásai vehetnek részt a GROWWW programban. Idén a három-hónapos jelentkezési határidőn belül több mint 10000 pályázó jelentkezett, többek között a műszaki-mérnöki tudományok, gazdaságtan, földtudományok és társadalomtudományok területéről.

“A GROWWW segítségével lehetőségem nyílt arra, hogy nemzetközi szinten építsek szakmai karriert. Az egyéves program keretében megismerhettem és megtapasztalhattam az olaj- és gázipar működését. Jó döntés volt a program elindítása, mivel a GROWWW segítségével a frissdiplomások megismerhetik erősségeiket és gyengeségeiket, feltérképezhetik a személyes és szakmai fejlődés lehetőségeiket. Ez kiváló alap ahhoz, hogy a cégcsoportnál folytassam szakmai karrieremet és jelenlegi munkakörömben, HR partnerként kezelni tudjam a napi szakmai kihívásokat” - nyilatkozta Dino Lučan, a GROWWW program egyik korábbi résztvevője.

Az egyéves program keretében, az Üzleti Oktatási Programban való részvétellel és szakmai kapcsolatok kialakításával, a hallgatók bepillantást nyerhetnek az olajiparba. A GROWWW program résztvevői saját mentort kapnak, a mentori feladatokat tapasztalt szakemberek látják el. A program után a résztvevők többsége a MOL-csoportnál folytatja pályafutását szakértőként, szakemberként vagy akár vezetői munkakörben, erősítve a MOL-csoport sokszínű közösségét. A GROWWW programban jelentős mértékben nőtt a felvett női jelentkezők száma: 35%. Ez az arány nem csak az olaj- és gázipari átlagot haladja meg, hanem a MOL-csoporton belüli átlagot is. A GROWWW programnak köszönhetően 2007 óta 1770 fiatal helyezkedett el a vállalatnál, 37 százalékuk már magasabb munkakört tölt be.

A MOL-csoport és leányvállalatai a díjnyertes GROWWW, FRESHHH és UPPP tehetségkutató és fejlesztő programjain keresztül az olaj- és gázipar egyik legvonzóbb munkáltatójává vált.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal. Több mint 100 éves iparági tapasztalatával több, mint 40 országban van jelen, és szerte a világon közel 27.000 embernek ad munkát. A MOL kutatás-termelési tevékenységét több mint 75 éves szénhidrogénipari tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban integrált ellátási lánc mentén, valamint egy 2000 üzemanyagtöltő állomásból álló hálózatot Közép- és Dél-Kelet Európa 11 országában.

 

Sajtókapcsolat


Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.