27%-os költségmegtakarítás a MÁV-nál

A hazai személy- és teherszállítás egyik kiemelt szereplője a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. naponta több százezer utast juttat el az ország egyik pontjáról a másikra. A vasúti személyszállítás jelentős részét motorvonatok teszik lehetővé. A vasúti és közúti szállítás közötti verseny arra készteti a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-t, hogy minden lehetőséget megragadva csökkentse a működési költségek jelentős részét képező karbantartási költségeket, és a karbantartásokhoz kapcsolódó állásidőket. Az új, kifejezetten vasúti igénybevételhez kifejlesztett MOL Dynamic MK 9 15W-40 többfokozatú dízelmotor olaj (Kísérleti név: MÁV Motorolaj 2) használatával, valamint folyamatos olajdiagnosztikai ellenőrzéssel a vállalat megközelítőleg 27 százalékkal csökkentette 40 db, 6341 sorozatszámú vasúti dízelmotorvonat motorolajcsere költségeit. 

„MOL-LUB Kft. munkatársainak szakszerű, rendszeres ellenőrzése mellett megközelítőleg 27 százalékkal csökkentettük a 6341 sorozatszámú dízelmotorvonatok motorolajcsere költségeit, amely éves szinten több milliós költség-megtakarítást eredményezett. Ráadásul az új típusú motorolaj használatával a járműveink működése is biztosabbá vált, és ezzel jelentősen nőtt a versenyképességünk is.”

Kiss László, Járműmérnökség vezető,
MÁV-GÉPÉSZET Zrt.

A vasútüzemre jellemző speciális körülmények a motorolajok számára rendkívül komoly kihívást jelentenek. Ezt figyelembe véve a MOL-LUB Kft. fejlesztőmérnökei olajdiagnosztikai háttérbázisukra támaszkodva kifejlesztettek egy új, kifejezetten vasúti motorok igénybevételeihez illesztett motorolajat. A fejlesztés eredményeként, egy olyan nagy teljesítményű motorolajat sikerült előállítani, ami a vasúti üzemhez megfelelő viszkozitási-, termikus- és oxidációs stabilitással rendelkezik, és meghosszabbított olajcsere-periódus teljesítésére is alkalmas.

A fejlesztést követő üzemi vizsgálat során a motorolajon folyamatos olajdiagnosztikai vizsgálatokat végeztek, amelyek segítettek képet kapni a motorolaj fizikai és kémiai változásairól és a motorban lejátszódó kopási folyamatokról. A kísérleti időszak sikeres befejezése után a MOL-LUB Kft. szakértői javaslatot tettek az új, MOL Dynamic MK 9 15W-40 névvel forgalomba hozott többfokozatú dízelmotorolaj bevezetésére, és az olajcsere-periódusok 1500 üzemóráról 2100 üzemórára emelésére.

Az új típusú motorolaj, a növelt olajcsere-periódus és a hozzá tervezett karbantartási ciklusrend segítségével a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. csökkenthette a 6341 sorozatszámú dízelmotorvonatok motorolajcsere költségeit, amely éves szinten több milliós költségmegtakarítást jelent. A MÁV GÉPÉSZET Zrt. műszaki szakemberei a folyamatos korszerűsítés hatására 2008-ban a MOL Dynamic MK 9 15W-40 vasúti dízel motorolajat a magas teljesítményszintű szintetikus MOL Dynamic Synt Diesel 10W-40 dízel motorolajra cserélték, és a megerősítő olajvizsgálatok bizonyították, hogy a költség megtakarítás napjainkban is helytálló. 

Adatlap

Cég:

MÁV-GÉPÉSZET Zrt.

IPARÁG:

Szállítmányozás

FELHASZNÁLÁS:

Vasúti dízelmotorok

TERMÉK:

MOL Dynamic MK 9 15W-40 vasúti motorolaj

SZOLGÁLTATÁS:

A WearCheck szolgáltatásunk új neve LubCheck

LubCheck olaj-és gépdiagnosztika

Kérdezze szakértőnket!
Weibert Ferenc

Tribológiai szakmérnök
LubCheck Online, motorolajok, autókemikáliák

fweibert@mol.hu
Felkeltettük az érdeklődését?
×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×