Minimálisra csökkent meghibásodások

A belsőégésű motorok hűtőfolyadékainak általában kisebb jelentőséget tulajdonítunk, mint amennyit megérdemelnének, pedig a korszerű gépjárművek hűtőfolyadékai legalább olyan magas technikai színvonalú termékek, mint a korszerű kenőanyagok. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt-nél alkalmazott CoolCheck hűtőfolyadék diagnosztika rámutatott arra, hogy a megfelelő minőségű fagyálló hűtőfolyadékok használatával, valamint a hűtőrendszerek és hűtőfolyadék-töltetek rendszeres karbantartásával a járművek folyadékhűtésű főegységeinek megbízhatósága és élettartama megnő, a vállalat pedig mentesül a gyakori meghibásodások többletköltsége alól.

„A közös munka eredményeként vállalatunk egységesítette az autóbuszpark hűtőfolyadékait, a rendszerek kitisztítása után az optimális megoldást jelentő EVOX Extra G 48 készre kevert hűtőfolyadékkal töltöttük fel a hűtőrendszereket. Emellett rendszeressé tettük a hűtőrendszerek ellenőrzését és karbantartását. A bevezetett újítások eredményeképpen a hűtőközeg problémákra visszavezethető túlmelegedések és az ebből adódó meghibásodások szinte teljesen megszűntek.”

Káposztássy Zsolt, autóbusz nagyjavítás művezető,
MVK Zrt.

A téli felkészítést követő hónapokban sorozatos, nehezen értelmezhető meghibásodások jelentkeztek a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. autóbuszain. A hűtőberendezésekben lévő hűtőfolyadék felhabzott, krémszerű anyagkiválás jelentkezett a hűtőrendszerek hőcserélőiben és környékén. A kivált anyag leszűkítette a hűtőrendszerek vezetékeit, gátolta a folyadékáramlást, rontotta a hőátadást, és túlmelegedést idézett elő. A jelenségre a kiválások észlelése mellett a motorral közös hűtőrendszerhez kapcsolódó hidrodinamikus nyomatékváltók gyakori meghibásodása irányította rá a figyelmet. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. és a MOL-LUB Kft. szakembereinek együttes munkájaként megoldódtak a problémák.

A hibajelenségek alapos tanulmányozása után a MOL-LUB Kft. CoolCheck hűtőfolyadék-diagnosztikai módszere segített a hűtőrendszerbeli hibák megértésében és értelmezésében. Bebizonyosodott, hogy a meghibásodások különböző összetételű hűtőfolyadékok keveredéséből adódó kémiai összeférhetetlenségére vezethetők vissza.
A CoolCheck hűtőfolyadék diagnosztika alapul szolgált a szükséges javító és karbantartó intézkedések meghozatalához, ráirányította a figyelmet a megfelelő hűtőközeg kiválasztásának a fontosságára.

Adatlap

Cég:

Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

IPARÁG:

Szállítmányozás

FELHASZNÁLÁS:

Haszongépjárművek

Kérdezze szakértőnket!
Weibert Ferenc

Tribológiai szakmérnök
LubCheck Online, motorolajok, autókemikáliák

fweibert@mol.hu
Felkeltettük az érdeklődését?
×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×