SAP Ariba tájékoztató

MOL Beszerzés átalakulása az SAP Ariba segítségével

A MOL-csoport az SAP® Ariba® megoldását választotta a globális beszerzési tevékenységének digitalizálására, hogy növelje a folyamatok átláthatóságát és egységesítse a beszállítói kapcsolatok kezelését. A MOL-csoport Beszerzési területének küldetésével összhangban, „... professzionális üzleti partner lévén, aki elősegíti a MOL-csoport üzleti stratégiájának végrehajtását az ellátási láncon keresztüli hatékonyság felszabadításával...”, örömmel tájékoztatjuk Önt a beszerzési folyamatainak javítására és ésszerűsítésére irányuló kezdeményezésünkről.

 • Elindítottunk egy 3 éves  transzformációs programot, az MPRO-t (a MOL Procurement rövidítése) a MOL-csoport beszerzési szervezetének és működésének ésszerűsítése érdekében. Ezen a programon belül a hatékony és egyszerűen használható automatizált megoldásokra törekszünk. E kezdeményezés keretein belül az SAP Ariba Network bevezetését választottuk, hogy támogasson minket az infrastruktúránk digitalizálása során.

 • Ez a platform lehetővé teszi a MOL csoport vállalatainak és beszállítóinak, hogy eltávolodjanak a papír alapú, manuálisan továbbított megrendelésektől illetve a rendelés visszaigazolástól és áttérjenek egy digitalizált, automatizált és könnyen használható együttműködési formára.

 • Ez a megoldás fokozatosan ki fog terjedni az egész MOL csoport beszállítói körre, amely több egymást követő hullámban fog megvalósulni.

 • Megértjük, hogy a beszerzésünk átalakítási folyamata nemcsak a MOL-csoport, hanem a beszállítóink számára is változást jelent, különösen azok számára, akik jelenleg nem használják az Ariba Network-öt. Értékes szállítóként azonban az Ön részvétele ebben az új kezdeményezésben kulcsfontosságú a folyamatos üzleti kapcsolatunk fenntartásához.

További információkért, kérjük olvassa el a hivatalos közleményt itt

HOGYAN VÁLJON A MOL CSOPORT BESZÁLLÍTÓJÁVÁ

A MOL csoport áttér a beszerzési rendszerek új generációjára, az egyszerűen használható SAP Ariba Stratégiai Beszerzési megoldásának segítségével. A stratégiai beszerzési folyamatokat az elejétől a végéig az SAP Ariba-ban fogjuk kezelni a beszerzési igénytől a szerződéskötésig, beleértve a jóváhagyásokat is. A beszerzési eseményeken részt vevő beszállítók jóváhagyásai, a minősítési kérdőívek áttekintése, a szerződések felülvizsgálata és jóváhagyásai mind az SAP Ariba Stratégiai Beszerzési Csomag hatálya alá tartoznak.

A Beszállítói regisztráció igényléséhez és a vállalata adatainak a MOL csoporthoz történő benyújtásához kérjük, töltse ki a Beszállítói önregisztrációs kérelmet.

Az SAP Stratégiai Beszerzési Csomag által a Beszállítóknak kínált legfontosabb előnyök és lehetőségek:

 • Az offline kommunikáció csökkentése a beszállítói önregisztráció segítségével, biztosítva a naprakész beszállítói információkat

 • A jóváhagyások és a megfelelés biztosítása korszerű, automatizált workflow és jóváhagyási útvonallal

 • A beszerzési események sztenderdizált folyamatai (RFP)

 • Automatizált és gyorsított szerződés életciklus, amely növeli a hatékonyságot a MOL csoport és beszállítói számára

 • Integrált szállítói életciklus és teljesítménymenedzsment, amely leegyszerűsíti a beszállítók bevonási folyamatát és a jóváhagyásokat


A MOL csoport készített több oktatóanyagot, amelyek segítségével gyorsan tájékozódhat arról, hogyan lehet tranzakciókat folytatni a MOL csoport vállalataival az SAP Stratégiai Beszerzési csomag segítségével.

 • Önregisztrációs kérelem az SAP Ariba Network-en a MOL-csoporttal

Nézze meg ezt az oktatóanyagot vagy töltse le itt, hogy megtudja, hogyan regisztrálja az SAP Ariba Network Szállítói fiókot.

 

 • Az SAP Ariba Network Szállítói fiók regisztrálása

Nézze meg ezt a rövid videótv vagy töltse le itt, hogy megtudja, hogyan regisztrálja az SAP Ariba Network Szállítói fiókját.

 

 • Beszállító regisztráció a MOL-csoportnál

Nézze meg ezt a rövid videót vagy töltse le itt, hogy megtudja, miként kell kitölteni a MOL-csoport szállítói regisztráció kérdőívet.

 

 • Beszállító minősítés a MOL-csoportnál

Nézze meg ezt a rövid videót vagy töltse le itt, hogy megtudja, miként lehet minősített MOL-csoport beszállító az SAP Ariba Network-ön keresztül.

 • Részvétel MOL-csoport beszerzési eseményeken

Nézze meg ezt a rövid videót vagy töltse le itt, hogy megtudja, miként adhat le meghívottként pályázati anyagot MOL-csoport beszerzési eseményen SAP Ariba-ban.


Beszállítói együttműködés az SAP Ariba Network-ön keresztül

A MOL-csoport áttér a beszerzési rendszerek új generációjára, a könnyen használható piacvezető SAP Ariba Network-re. Az Ariba Network lesz az elsődleges beszállítói együttműködési rendszerünk a MOL-csoporttal való tranzakciók során.

Az SAP Ariba Network platform lehetővé teszi számunkra, hogy javítsuk az együttműködést, fejlesszük kapcsolatainkat beszállítóinkkal és észszerűsítsük a megrendelési folyamatot azáltal, hogy elérhetővé teszi a MOL-csoport és szállítói közötti beszerzési megrendelések és rendelés visszaigazolások elektronikus küldését.Az alábbiakban található néhány előny és lehetőség, amelyeket az SAP Ariba Network nyújt a beszállítóinak:

 

Gyorsabb, megbízhatóbb és hatékonyabb rendelési folyamat

 

Elektronikus beszerzési megrendelésekről szóló értesítések és egyéb dokumentum fogadásának lehetősége

 

A rendelés állapotának valós idejű láthatósága

 

Hozzáférés az SAP globális e-kereskedelmi hálózathoz, nagyobb láthatóságot és lehetőségeket biztosítva a beszállítók számára, hogy új vevői kereskedelmi kapcsolatokat létesítsenek

 

Egyszerű használat

 

Bemutató a MOL-csoport vállalataival való tranzakciók lebonyolításához az SAP Ariba Network-en keresztül.

 

 • Az SAP Ariba Network Megrendelés fogadás funkciójának bekapcsolása

Nézze meg ezt a rövid videót vagy töltse le itt, hogy megtudja, regisztrált beszállítóként miként fogadhatja a MOL-csoport elektronikus megrendeléseit.

A szállítói fiók regisztrálása az SAP Ariba Network-en

Az SAP Ariba kétféle együttműködési módot kínál Önnek az ügyfeleivel, így a MOL csoport vállalataival is:

STANDARD SAP Ariba Network Beszállítói fiók (ingyenes de korlátozott funkciókkal)

Ariba Network Standard Account Info Pack

 

ENTERPRISE SAP Ariba Network Beszállítói fiók (bővített funkciókkal de díjköteles)

MOL Supplier Information Portal

 

Ezenkívül áttekintheti az Enterprise rövid útmutatóját, amely tartalmazza a beszállítói díjakra vonatkozó információkat:

MOL ENTERPRISE Quick Start Guide

vagy használhatja az Online Díjkalkulátort a beszállítói díjak becsléséhez, ha az ENTERPRISE SAP Ariba Network Beszállítói fiókot választja a MOL-csoport vállalataitól érkező megrendelések fogadásához és a rendelés visszaigazolások elküldéséhez.

 

Hogyan vásárolhat megrendeléseket és hogyan küldhet vissza megrendelést az SAP Ariba Network segítségével

Az alábbiakban video oktatóanyagokat talál arról, hogyan fogadhatja a megrendeléseket e-mailben, hogyan regisztrálhat egy Standard (INGYENES de korlátozott) SAP Ariba Network fiókot, és miként küldheti el a rendelés visszaigazolását.

A videók angol, cseh, román és magyar nyelven érhetők el.

 

REGISTER A LIMITED ACCOUNT

RENDELÉS-VISSZAIGAZOLÁS, KÜLDÉSE EGYSZERŰSÍTETT REGISZTRÁLÁSA

REGISTRACE OMEZENÉHO ÚČTU, PŘÍJEM OBJEDNÁVKY A VYSTAVENÍ POTVRZENÍ OBJEDNÁVKY NA 

ÎNREGISTRAREA ȘI TRIMITEREA UNEI CONFIRMĂRI DE COMANDĂ

 

Fontos információk és következő lépések

AMIT TUDNI ÉRDEMES

 

Éles indulás: 2020. december 7-től a MOL-csoport az Ariba Network-öt fogja használni, hogy interaktív elektronikus megrendeléseket (PO)küldjön beszállítóinak. Ez azt jelenti, hogy a szállítók új formátumú Ariba PO értesítési e-mailt kapnak, amely tartalmaz egy ’process order’ gombot, amely lehetővé teszi Önnek, hogy az összes releváns rendelés visszaigazolási adatot az Ariba hálózaton keresztül küldje vissza.

A MOL-csoport kapcsolattartója tisztában van azzal, hogy Ön megkapja az új Ariba PO e-mail értesítést.

 

KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK

 

Ariba Network beszállítói regisztráció:

Amikor először megkapja az új Ariba MOL Group PO értesítési e-mailt, és rákattint a ‘process order’ gombra, a rendszer kéri az Ariba Network felhasználói nevét és jelszavát. Ha még nincs fiókja, a rendszer kéri, hogy hozzon létre egy standard (ingyenes) Ariba Network-fiókot, hogy el tudja küldeni az összes vonatkozó rendelés visszaigazolási adatot.

További segítségre van szüksége? Az Ariba Standard fiók bemutatóit itt tekintheti meg.

A tudás átadása a Kérdések & Válaszok keretein belül biztosított.


Ariba Network díjak:

Az SAP Ariba kétféle együttműködési módot kínál Önnek az ügyfeleivel: a STANDARD SAP Ariba Network Beszállítói fiókot (ingyenes de korlátozott funkciókkal) és az ENTERPRISE SAP Ariba Network Beszállítói fiókot (bővített funkciókkal de díjköteles).

A jó hír az, hogy a beszállítóinknak nem kerül pénzbe a PO-k fogadása és a rendelés visszaigazolások elküldése a Standard Ariba Network fiókon keresztül. Díjat akkor számítanak fel, ha az Ariba Enterprise fiókra való frissítés mellett dönt, amely teljes hozzáférést biztosít a funkciók és szolgáltatások széles skálájához. További információt a Standard és az Enterprise SAP Ariba Network Beszállítói fiók közötti különbségekről az alábbi linken talál: https://www.ariba.com/ariba-network/ariba-network-for-suppliers/accounts-and-pricing

*A Supplier Enablement csapatunk örömmel segít Önnek az ENTERPRISE SAP Ariba Network beszállítói díjak kiszámításában.

 

FONTOS: A regisztrált beszállítók a következő MOL csoport tagvállalatok által kibocsátott megrendeléseket kapják meg az Ariba Network-ön keresztül.

 

MOL Nyrt., MOL Románia, MOL Ausztria

 

MOL Ceska, Slovnaft, MOL Petrolkémia, MOL LUB, SMaO, Petrolszolg

 

Támogatás

Ha bármilyen további kérdése lenne a MOL csoport e-Beszerzés kezdeményezéssel kapcsolatban, vagy támogatásra van szüksége, forduljon bizalommal a MOL Supplier Enablement Csapathoz az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen (angolul, magyarul, vagy szlovákul). Elkötelezett csapatunk örömmel segít a kezdeti átmeneti szakaszban.

 

Amennyiben közvetlenül az SAP Ariba Network platformhoz, a hozzáféréshez és a funkcionalitáshoz kapcsolódó segítségre van szüksége, kérjük, olvassa el az SAP Ariba támogatási csatornák útmutatóját itt: 

 

How to contact Customer Support Standard Account

 

SAP Ariba beszállítói támogatás

 

 

×
{{-- content goes here from dom --}}
A Weboldalon használt sütik beállítása

Ezzel a beállítással engedélyezed:

 • Munkamenet sütik
 • Használatot elősegítő sütik

Ezzel a beállítással NEM engedélyezed:

 • Érdeklődési körödnek megfelelő hirdetések (remarketing) megjelenítése a weboldalon kívül (pl. közösségi média)
 • A MOL Nyrt. weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Ezzel a beállítással engedélyezed:

 • Munkamenet sütik
 • Használatot elősegítő sütik
 • Statisztikai célú webanalitikai mérések
 • Érdeklődési körödnek megfelelő hirdetések (remarketing) megjelenítése a weboldalon kívül (pl. közösségi média)

Ezzel a beállítással NEM engedélyezed:

 • A MOL Nyrt. weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Ezzel a beállítással engedélyezed:

 • Munkamenet sütik
 • Használatot elősegítő sütik
 • Statisztikai célú webanalitikai mérések
 • Érdeklődési körödnek megfelelő hirdetések (remarketing) megjelenítése a weboldalon kívül (pl. közösségi média)
 • A MOL Nyrt. weboldalain mért oldal-használat elemzések, aktivitások felhasználása annak érdekében, hogy személyre szóló ajánlatokkal kereshessünk meg a megadott elérhetőségeiden (amennyiben megadtál ilyen elérhetőséget pl. regisztráció során)

Süti tájékoztató

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×