A MOL Zöldövezet díját idén a budapesti Ilka utcai társasház és a miskolci Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány kapta

  • A budapesti Ilka utca 30. lakói és a Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány nyerte el idén a MOL Zöldövezet díját.
  • Az eltelt 11 év során több mint 300 közösség munkájának köszönhetően 1,7 millió négyzetméternyi területet újítottak meg, amelyhez a MOL mintegy 150 millió forinttal járult hozzá.
  • A közösségi zöldterületek felújítását célzó programra október 20-ig lehet újra pályázni a http://molzoldovezet.hu/ oldalon.

Budapest, 2017. október 4. – Budapest egyik több mint 100 éves társasháza, valamint a miskolci Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány kapta idén a MOL Zöldövezeti díját. A programban eddig több mint 300 közösség vett részt és együttes erővel 1,7 millió négyzetméternyi területet újítottak meg, amelyhez a MOL mintegy 150 millió forinttal járult hozzá az elmúlt években. A MOL Zöldövezet program idén is folytatódik, a közös zöldterületek felújítására október 20-ig lehet újra pályázni.

A MOL 2006-ban indította útjára Magyarországon egyedülálló programját, amelynek keretében civil szervezetek és társasházak kaphatnak támogatást ahhoz, hogy együtt újítsák fel közös zöldterületeiket. A legjobban sikerült munkákat díjjal is jutalmazzák, így idén az Ilka utcai épület lakói a társasházi belső udvarok megújítása, míg a Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány a település zöld területének megújítása kategóriában győztek. A díjjal 500 ezer forint pénzjutalom is jár, melyet a közösség a zöldterület további fejlesztésére fordíthat.

Az Ilka utca 30. lakóközössége több mint másfél évvel ezelőtt határozta el, hogy kertet épít a több mint százéves bérház lehangoló, kövezett, megsüllyedt, vizes belső udvarán. A megvalósítás a közösség összefogásával márciusában kezdődött, és kevesebb, mint két hónap alatt elkészült egy gyönyörű, közel 200 négyzetméteres, díszkivilágítással és automata öntözőrendszerrel ellátott közösségi tér. A lakók három fát, több száz cserjét és évelőt is ültettek, ráadásul ezzel egy időben az udvar vízelvezetése is megoldódott.

A Görömbölyi Sportpályáért Alapítvány Miskolc külvárosában a sportpálya környezetének felújítását, a tér élhetőbbé tételét tűzte ki célul. A 3.100 m2-es területre 130 önkéntes segítségével 290 őshonos cserjét és 13 fát ültettek. Az út melletti újrahasznosított gumikerekekből kialakított virágágyásokba évelő virágok kerültek, ezen kívül szalonnasütő és padok is várják a pihenni vágyókat. Az elhanyagolt, omladozó tűzfal pedig új köntöst kapott egy színes festmény formájában.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján világosan látszik számunkra, hogy nincs környezetvédelem közösségek nélkül. Közös értékeinket csak akkor tudjuk megóvni, ha mindannyian tevékeny részesei vagyunk a megoldásnak. A Zöldövezet ma már messze több mint egy környezetvédelmi program, a közösségépítő cél legalább akkora súllyal esik latba a program fejlesztésénél és a pályázatok elbírálásánál, mint a kifejezetten a környezet védelmét szolgáló megoldások megtalálása. Ezért a programnak kettős célja van: a zöld felületek létrehozása és a közösségi összefogás támogatása” – mondta Kelenvölgyi Ágnes, a MOL-csoport szponzorációs vezetője. Hozzátette: a MOL Zöldövezet program keretében eddig több mint 300 közösség vett részt és együttes erővel 1,7 millió négyzetméternyi területet újítottak meg, amelyhez a MOL mintegy 150 millió forinttal járult hozzá az elmúlt években.

A közösségépítő környezetvédelmi program folytatódik, az új pályázatokat szeptember 1-jétől október 20-ig lehet beadni, a megvalósítási év a következő tavaszi/nyári időszak. A díjat azok nyerhetik el, akik az elgondolásaikat legjobban, leginkább környezetbarát módon megvalósítva és a legtöbb helyi erőt és forrást bevonva a legszebb zöldterületet hozzák létre.

A MOL Zöldövezet Programról

A MOL környezetvédelmi programja több mint 10 éve segíti a helyi civil kezdeményezéseket abban, hogy környezetüket szebbé és zöldebbé alakítsák a helyi lakosság bevonásával, közösségi akció keretében. A programnak köszönhetően eddig több mint 150 millió forintnyi támogatásban részesültek a nyertes pályázók. 2017-ig a MOL Zöldövezet Program keretében több mint 100 ezer fa, virág és cserje települt 1,7 millió négyzetméter területen. A közösségek az összegből azonban nem csak őshonos növényeket, hanem kerti eszközöket és a megvalósításhoz szükséges alapanyagokat is vásárolhatnak. A pályázatokat idén ismét három kategóriában várják: közösségi kertek létesítése, társasházi belső udvarok megújítása, illetve települések zöld területeinek megújítása.
További információ: http://molzoldovezet.hu/sikertortenetek

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×