Használt sütőolaj gyűjtés: rekord mennyiséget adtak le januárban a MOL töltőállomásokon

  • Rekord mennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le januárban a MOL töltőállomásokon.
  • Decemberben a MOL megduplázta az átvevőhelyek számát.
  • Átadták a „lépj olajra” akció nyereményét.

 

Budapest, 2018. február 13. – Rekord mennyiséget, mintegy 32 tonna használt sütőolajat adtak le januárban a MOL töltőállomásokon. A MOL decemberben bővítette átvevőhelyei számát annak érdekében, hogy az ország minden szegletében megteremtse a lehetőséget a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére.

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére teremtett ideális megoldást a MOL, amikor 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. Így az ország minden részén van a közelben olyan MOL töltőállomás, a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól.

A pogram népszerűsítése érdekében december 20-ától január közepééig „lépj olajra” szlogennel akciót hirdetett a MOL: aki használt sütőolajat adott le a kijelölt töltőállomásokon, egy szelvényt kapott, amellyel egymillió forint értékű utazást nyerhetett. Több mint tízezren vettek részt a játékban, a szerencsés nyertes Sógorka Tibor nyugdíjas tűzoltó és felesége lett, akik Svájcot választották úti célnak. Az alpesi ország szépségei mellett különleges élmény lesz számukra, hogy repülővel utazhatnak, amelyre korábban még nem volt alkalmuk. A házaspár régóta, tudatosan gyűjti a használt étolajat, korábban is rendszeresen elvitték a töltőállomásra, hogy védjék a környezetet.

Az akció ugyan véget ért, de a gyűjtés nem! A 356 kijelölt töltőállomáson továbbra is várjuk a környezetért tenni akarókat.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A legközelebbi használt sütőolajat átvevő töltőállomást a MOL töltőállomás keresőn http://toltoallomaskereso.mol.hu lehet megkeresni.

 

A MOL Magyarországról

A MOL Magyarország a MOL-csoport tagja, hazánk és a régió gazdaságának meghatározó szereplője, tevékenysége az ellátási lánc összes elemére kiterjed. A vállalat és jogelődje közel 80 éve végez szénhidrogén-kutatást és -kitermelést Magyarországon. Százhalombattai finomítója évente 1,2 millió tonna benzint és 3,5 millió tonna gázolajat gyárt. Közel 500 MOL benzinkút üzemel az országban. A MOL Magyarország jelen van a műanyag-feldolgozó iparágban is. A tiszaújvárosi MOL Petrolkémia több mint négy évtizede állít elő versenyképes minőségű alapanyagokat és vezető helyet foglal el a régió petrolkémiai iparában. A MOL-csoporton belül a MOL Magyarország felelős a csoport romániai, szlovéniai és szerbiai működéséért is.

 

Sajtókapcsolat:

MOL Magyarország Kommunikáció

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×