94 milliárdos osztalékról döntöttek a MOL éves közgyűlésén

BUDAPEST, 2018. április 12. – A MOL Nyrt. ma megtartotta éves közgyűlését. A részvényesek jóváhagyták az Igazgatóság jelentését a 2017. évi pénzügyi teljesítményről, valamint a konszolidált pénzügyi beszámolókat. A közgyűlés elfogadta az Igazgatóság 2017-es üzleti évre vonatkozó beszámolóját és újraválasztotta tagjait.

A részvényesek közgyűlése elfogadta az Igazgatóság 94 milliárd forintos osztalékfizetési javaslatát, amely jelentősen megemelkedett az előző évhez képest. Az egy részvényre jutó osztalék (DPS) 9 százalékkal, 85 forintra emelkedett a tavalyi 78.125 forintról. Ez azt jelenti, hogy a MOL tovább folytatja a fokozatos osztaléknövelés politikáját, amelyet tavaly kezdett el. Továbbá a részvényesek jóváhagyták az Igazgatóság azon javaslatát is, miszerint a társaság rendkívüli osztalék formájában ossza meg részvényeseivel a 2017-es eredeti terveket meghaladó szabad cash flow-t, amely az alaposztalék 50%-a, részvényenként 42,5 forint. Eszerint a részvényesek részvényenként 127,5 forint teljes osztalék kifizetését fogadták el a 2017-es üzleti évre vonatkozóan.

A közgyűlés újraválasztotta Hernádi Zsoltot, mint Igazgatósági tagot. Hernádi Zsolt 1999-től tagja a MOL igazgatóságának, 2001 óta pedig elnök-vezérigazgatóként vezeti a társaságot, és irányítása alatt fejlődött a térség meghatározó vállalatává a MOL-csoport. A Felügyelő Bizottság tagjává választották Áldott Zoltánt és Prof. Dr. Lánczi Andrást. A részvényesek jóváhagyták továbbá, hogy Szabó Csaba a munkavállalók képviselőiként bekerüljön a Felügyelő Bizottságba. 

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „Köszönöm a részvényeseink részvételét a közgyűlésen és azt, hogy elfogadták az Igazgatóság előterjesztéseit. Megtiszteltetés számomra, hogy ismét bizalmat szavaztak nekem a vállalatcsoport irányítására. 2017 több szempontból is eredményes évnek számított, keményen dolgoztunk azon a stratégiai átalakuláson, amely jó alapot teremt számunkra a fosszilis üzemanyagok korát követően is, miközben kiemelkedő pénzügyi és működési eredményeket értünk el. Erős pénzügyi hátterünk lehetővé teszi, hogy 2018-ban is folytassuk a társaság átalakítását, és hogy tovább növeltük a részvényeseinknek fizetendő osztalékot.”

A MOL-csoportról

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal, amely 25 000 munkavállalót számláló dinamikus, nemzetközi szervezetével több mint 40 országában van jelen, és több mint 100 éves iparági múltra tekint vissza. A MOL kutatási és termelési tevékenysége mögött több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalat áll. A vállalat jelenleg 8 országban végez kitermelési tevékenységet és 13 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. A MOL-csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet integrált ellátási lánc menedzsment keretében Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózatához pedig több mint 2000 töltőállomás tartozik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

 

További információ:

@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×