Facebook Youtube Linkedin

MOL-Mester-M Díj

A MOL Magyarország legnagyobb olaj- és gázipari vállalataként elkötelezett támogatója a középiskolai természettudományos oktatás fejlesztésének, színvonala emelésének.

Ennek kifejezésére 2010-2015 között Mester-M díj címen a MOL olyan középiskolai kémia, fizika és matematika tanárokat díjazott, akik  a tehetséggondozásban kiemelkedő szerepet töltöttek be. A díjra volt diákjaik jelölhették a tanárokat.

A Mester-M Díj 2015-től az Új Európa Alapítvány gondozásába került és díjazza a sport, a művészetek és a bölcsészet-, valamint a természettudomány területén eredményesen tevékenykedő tanárokat. A jelölés módjáról és a díjazott tanárokról itt olvashat bővebben.

A Magyar Autóklub a MOL támogatásával 2006-ban indította útjára speciális oktató kamionját. Az országjáró program nagyáruházak parkolóiban kerül megrendezésre, ahol a közlekedésbiztonsági oktatás elméleti és gyakorlati részből áll.

A közlekedésbiztonsági és oktató program elemei

  • Diákok interaktív közlekedésbiztonsági oktatása, gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályok ismertetése;
  • Kerékpáros ügyességi pálya „Ki a mester két keréken?” gyermekek és felnőttek részére;
  • „Fékezd magad” program;
  • Járművezetők vezetéstechnikai továbbképzése elméletben, és gyakorlatban a mobil vezetéstechnikai pályán;
  • Ecodriving (előadás, a gazdaságos és környezettudatos járművezetésről);
  • Borulás szimulátor és „Részeg szemüveg” bemutató
  • Motoros közlekedésbiztonsági program, fékhatás mérés

Az országjáró kamion több napot tölt egy-egy városban, ahol a szervezett iskolai programokon kívül a szülők is kipróbálhatják, fejleszthetik tudásukat.
A gyermekeket a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismerkedhetnek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet. A gyalogos és kerékpáros közlekedés fontos szabályainak, fizikai törvényszerűségeinek ismertetésével, filmvetítéssel egybekötött ismeretanyagok megtekintésével kezdődik a program, majd természetesen a tanultakat a gyakorlatban is megtapasztalhatják a gyerekek, a kerékpáros ügyességi pályán vagy akár abban a speciálisan átalakított járműben, amelyben a vezető melletti ülésen ülve egy adott jelre maga a gyermek fékezheti le a felnőtt által vezetett kocsit.

Természetesen a gyerekek „tanítása” mellett a felnőttek vezetéstechnikai továbbképzése is a program egyik fontos pontja. A tréningen a KRESZ néhány kiemelten fontos szabályának felelevenítése és a vezetési gyakorlatok elméleti ismétlése után a résztvevők az országban egyedülálló mobil vezetéstechnikai pályán gyakorolhatják a veszélyes közúti közlekedési szituációk elhárításának fortélyait (vészfékezés száraz és vizes pályán; imitált frontális ütközés elkerülése; blokkoló fékezés 40 km/h sebességről csúszós felületen; féktávolságon belüli akadály kikerülése; üzemi fék meghibásodása esetén a jármű fékezése kézifék használatával).

További információk a Magyar Autóklub honlapján: www.autoklub.hu