Gumibitumen

A MOL-csoport innovatív terméke, a XXI. század szabadalmazott útépítési anyaga a gumibitumen. A MOL-csoport elkötelezett a tevékenységei és termékei felhasználása során keletkező környezetterhelés csökkentése iránt.

Gumibitumen

 

Az újra használat és hasznosítás elv jegyében a MOL és a Pannon Egyetem (Veszprém) több éves kutató-fejlesztő munkával kidolgozta a kémiailag stabilizált gumibitument, mint új típusú útépítési kötőanyagot. A gumibitumen 2008-ban Építőipari Műszaki Engedélyt kapott közlekedésépítési célú felhasználásra (ÉME 13/2008). A termék és az előállítási eljárás 2009-ben szabadalmi oltalmat nyert (HU 226481).

Az elmúlt években elvégzett teszt jellegű útépítések és az aszfaltvizsgálati tesztek a normál bitumennél lényegesen jobb minőséget, a gumibitumen kiváló felhasználói tulajdonságait igazolták, összhangban a nemzetközi tapasztalatokkal.

A termék jelentős nemzetgazdasági értéket képvisel, hiszen a használt gumiabroncsok környezetbarát újrahasznosítása valósul meg értékteremtő módon.

A gumibitumen alkalmazásának legfőbb előnyei:

  • A normál bitumenes úthoz képest hosszabb élettartam érhető el.
  • Fáradási tulajdonságai kiválóak, ezért kevésbé repedezik az aszfaltút.
  • Nagyobb terhelhetőséget, kisebb nyomvályúsodási hajlamot eredményez.
  • Az ásványi anyaghoz való kiváló tapadása csökkenti a kátyúk kialakulásának esélyét.
  • A hosszabb élettartam és jobb ellenálló képesség alacsonyabb fenntartási költséget eredményez.
  • Kisebb menetzaj érhető el.
  • Nagyobb a közlekedés biztonság a jobb vízelvezető képesség miatt.

A gumibitumen útépítési kötőanyag, amelyet bitumen, használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény, esetleg egyéb adalékanyagok felhasználásával állítanak elő (ASTM-D 6114 szabvány szerint). A gumibitumennek legalább 15% gumiőrleményt kell tartalmaznia.

A gumibitumen gyártása és útépítési alkalmazása nem csupán az aszfalt utak minőségének javítását teszi lehetővé a normál bitumennel épített aszfalt utakhoz képest, hanem megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is.

Összességében a gumibitumen a meglévő anyagokkal szemben költséghatékony és környezet- illetve felhasználóbarát megoldást kínál.

Amennyiben további információt szeretne kapni a gumibitumen termékről, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

 

 

Kapcsolat
Ellenőrzés
A megjelölt mezők kitöltése kötelező.
Űrlap elküldve!

Köszönjük érdeklődését / megkeresését, amelyre hamarosan válaszolunk.

Kérjük, próbálja újra!

Letölthető anyagok

×
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×